HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliPrimarul sas al Sibiului, decapitat pentru că a cerut impozitarea averilor nobililor

Primarul sas al Sibiului, decapitat pentru că a cerut impozitarea averilor nobililor

Primarul sas al Sibiului
DS TW

Johann Sachs von Harteneck, primarul sas al Sibiului, s-a născut în 1664, în Eperies, oraș aflat astăzi în Slovacia. La vârsta de 12 ani, în anul 1676, a venit la Sibiu împreună cu părinții și îşi va face studiile la actualul Colegiu Naţional Brukenthal.
Tânărul devine comite al saşilor în perioada 1691-1703 şi jude regal, iar în anul 1698 este numit cavaler al Imperiului Habsburgic, primind predicatul de înnobilare Sachs von Harteneck.
Între 1695-1700 este primar al Sibiului, în timpul mandatului său fiind realizate primele studii topografice şi primele hărţi ale oraşului.

După acreditarea obţinută ca delegat al Împăratului Leopold I, în Arhivele Naționale ale orașului Sibiu există însemnări în care Harteneck consemnează discuţii avute la Viena cu privire la libertatea naţiunii săseşti, rapoarte, cheia unui cifru secret și conscripţii în vederea stabilirii impozitelor.
Un om drept, Hartenek a cerut echitate în perceperea dărilor, deoarece sașii, care reprezentau 10% din populație, plăteau 60% din taxele încasate în Transilvania.
Curând, nobilii nemulțumiți de primarul orașului au început să-i caute nod în papură. Au inventat o poveste despre un pretins asasinat petrecut cu ani în urmă, chiar în locuinţa sa, a cărui victima ar fi fost un anume Hans Adam, crimă despre care se spune că ar fi fost pusă la cale de soția primarului. De fapt, acuzația era nedreaptă, dar bărbatul a devenit victimă a conspirațiilor locale.

Primarul sas al Sibiului
Johann Sachs von Harteneck

Din cauza faptului că a cerut ca și averile nobilimii să fie impozitate, Johann Sachs von Harteneck, primarul sas al Sibiului, a fost condamnat la moarte prin decapitare pe 5 decembrie 1703, iar sentința a fost executată două zile mai târziu în Piața Mare, în ciuda faptului că bărbatul făcuse mai multe cereri de eliberare din închisoare.
În colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu există reproduceri după desene ce ilustrează ceremonia lui de instalare în funcţia de comite al saşilor, precum şi o pictură care înfățișează decapitarea primarului Harteneck.

Sursa: Viața lui Sachs von Harteneck

DS TW
No comments

leave a comment