HomeVizionariiScriitoriVintilă Corbul, destinul unui scriitor de succes

Vintilă Corbul, destinul unui scriitor de succes

Vintilă Corbul

Vintilă Corbul s-a născut pe 26 mai 1916, fiind fiul Sofiei, despre care există informații că deținea acțiuni la cel puțin un studio de film din Statele Unite, motiv pentru care familia mergea frecvent în America, și al lui Mihai Economu. Băiatul a fost înfiat de cel de-al doilea soț al mamei, generalul Constantin Popescu Corbul, care provenea dintr-o familie boierească, deținea multe proprietăți în București, avea o podgorie la Drăgășani și mai mulți cai de curse.

Pasionat de literatură, Vintilă citește cu nesaț cărțile bogatei biblioteci a familiei și, cu sprijinul tatălui, publică la doar 18 ani “Babel Palace (Lumea de ieri)” și mai târziu “Sclavii pământului”, ambele la Editura Contemporană.

Tânărul urmează cursurile Facultății de Drept și devine magistrat, și, în paralel, se înscrie la secția de istorie a Facultății de Litere și Filozofie din București.

Vintilă Corbul

În 1939, la doar 23 de ani, Vintilă Corbul devine judecător, este apoi încorporat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și încheie războiul cu gradul de locotenent de artilerie antiaeriană, iar la scurt timp se căsătorește cu Ana Stoenescu, născută în 1927, o tânără foarte frumoasă, fiica unui muncitor.

După instaurarea regimului comunist, toate proprietățile familiei, inclusiv reședința din București, sunt confiscate, iar Vintilă, soția și mama sa vor locui în bucătăria unui imobil care le aparținuse, în timp ce în casă au fost repartizate alte familii. Tatăl său adoptiv fusese între timp arestat, iar Vintilă Corbul este exclus din magistratură din cauza originii burghezo-moșierești.

Scriitorul reușește să obțină un post de bibliotecar, dar după șase luni își pierde postul și ajunge muncitor necalificat la ICAB (Întreprinderea Canal și Apă București), unde va lucra timp de aproape 15 ani. Soția sa, Ana Stoenescu, divorțează în acea perioadă și emigrează în America, iar el se recăsătorește cu Ioana Sân-Giorgiu, care era cu 20 de ani mai tânără decât el.

Vintilă Corbul
Ioana, cea de-a doua soție a scriitorului

Tânăra era muncitoare necalificată la o fabrică din București, slujbă pe care reușise să o obțină după ce fusese exmatriculată de la Conservatorul de Artă Dramatică din cauza originii nesănătoase. Tatăl ei, scriitorul și profesorul Ion Sân-Giorgiu, care predase literatura germană la Universitatea din București și era unul dintre cei mai cunoscuți traducători ai lui Goethe, fusese redactor șef al revistei legionare Chemarea vremii, fugise din țară în anii ‘40 și a fost judecat și condamnat la moarte în lipsă de regimul comunist.

Pentru a-și completa venirile, Ioana și Vintilă Corbul au început să facă traduceri din franceză și engleză, dar, din cauza condițiilor grele de muncă de la ICAB, Vintilă Corbul se îmbolnăvește de tuberculoză oculară, intră în concediu medical și în următorii doi ani lucrează la trilogia “Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair”, pe care o publică între 1967 și 1969 și care va avea un mare succes la public. Soția sa, Ioana, se îmbolnăvește de cancer uterin în acea perioadă și moare în 1969, după o suferință cumplită, la doar 33 de ani.

Vintilă Corbul

Răpus de durere, Vintilă Corbul se cufundă în muncă și publică o serie de cărți extrem de cunoscute și astăzi: Căderea Constantnopolului, “Cenusă și orhidee la New York”, „Moarte și portocale la Palermo”, „Uragan asupra Europei” și mai târziu “Asediul Romei 1527”, “Cavalcadă în iad”, “Iubirile imposibile ale lui Petronius”, “Hollywood – infernul viselor” „Plângi, plângi, balalaikă”, „Extaz, moarte și rock’n roll”, multe dintre ele semnate alături de Mircea Eugen Burada.

Prieteni apropiați, Vintilă Corbul și Eugen Burada semnează scenariile filmelor “Un comisar acuză”, “Revanșa”, “Nea Mărin miliardar” și “Duelul” și în 1979 decid împreună să fugă din țară.

Vintilă Corbul

Cei doi s-au stabilit într-un mic orășel lângă Paris, unde Vintilă Corbul a locuit până la moartea sa. A revenit în țară de mai multe ori după 1989, încercând să-și recupereze proprietățile confiscate de comuniști, iar cărțile i-au fost reeditate de Editura Adevărul, care a tipărit ediția complete a scrierilor sale.

Scriitorul a murit la vârsta de 92 de ani, pe 30 ianuarie 2008, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București, alături de soția sa, Ioana Sân-Giorgiu, reprezentanții trustului Adevărul Holding fiind cei care s-au ocupat de funeraliile sale.

Latest comments
 • Vă mulțumesc pentru această biografie interesantă și necesară! Vintilă Corbul este scriitorul meu preferat. Regret că nu am citit toate cărțile lui. Le voi căuta la bibliotecă. O viață plină de piedici și de amărăciuni, care a dat un scriitor de o valoare inestimabilă! Dumnezeu să-l odihnească în ceruri!

  • Greu îi găseam cărțile si cu o plăcere de nedescris le citeam. Au fost perfecte in adevăr si amănuntele au desăvârșit opera. Romanele istorice au fost excepționale.

 • Am devorat cu mare plăcere, o mare parte din romanele lui Vintilă Corbul ! Un mare și deosebit de talentat scriitor roman !

 • Da am citit o bună parte din cărțile lui V.Corbu și asta chiar înainte de 89 când încă se citea.sa meritat.

 • Multumim pentru aceasta scurta biografie!Ce destin tragic a avut acest incercat talent nativ !… Un exemplu de optimism si persuasiune intr-o viata zbuciumata si plina de obstacole .

 • Din păcate am citit doar ,, Căderea Constantinopolului”, cumpărată cu mari eforturi prin anii 1980, abia citind această biografie am aflat cât de prolific scriitor a fost, acum cred că se găsesc toate operele și merita citite !

 • Cred ca sotia Ioana era din familia Saint Georges !

 • Multumesc pentru aceasta scurta biografie dar completă! I-am citit majoritatea cărtilor si, pot spune că, in mai toate cartile, scriitorul a introdus cateva informatii foarte pretioase si necunoscute maselor largi. Dacă stăm si ne gândim că, a scris despre familia Rotschild si altii, cam ce am descoperit noi, abia acum……funcționarea sistemului bancar, puterea financiara si puterea cunoasterii/a informatiilor secrete care pot face/produce razboaie, conduce de fapt lumea etc…este chiar de maximă actualitate acum. Asșa încât, ceea ce citeam noi în anii ’80-’90, am aflat abia dupa 2010-2012. Excelent si prolific scriitor! Îmi pare rau rau de destinul tragic si incercat, pe care l-a avut! Chiar in aceasta saptamană, am donat toata seria, aparuta dupa ’90 (”Pasari de prada”, ”Dinastia Sutherland..’, ”Uragan deasupra Europei”, ”Caderea Constantinopolului”).Mulțumim, Vintilă Corbul, pentru darul facut nouă!!!

  • Intr-adevar Vintil Corbulne-a luminat spatiul cenusiu al anilor ‘70 ‘80.
   O viata nefericita, un destin tragic au zamislit o opera extraordinara, o mostenire nepretuita!
   I-am ramas tributari atat in viata cat si dupa moartea sa!

 • Cât “bine” puteau să facă comuniștii, în epoca de aur! Cum să nu te crucești că unii îi doresc inapoi? Cărțile semnate de domnul Vintilă Cornul sunt foarte bine documentate, romanțate, poveștile de budoir sunt integrate în adevărul istoric astfel că totul pare firesc. Păcat că l-au chinuit.

leave a comment