AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteAccidentul fatal: Moartea prea-iubitei regine Astrid a Belgiei

Accidentul fatal: Moartea prea-iubitei regine Astrid a Belgiei

Prințesa Astrid s-a născut la Stockholm pe 17 noiembrie 1905, fiind fiica cea mică a fratelui regelui, prințul Carl, și a soției lui, prințesa Ingeborg a Danemarcei. Tânăra s-a căsătorit civil la Stockholm pe 4 noiembrie 1926 cu Leopold, prințul moștenitor al Belgiei, fiul regelui Albert I, și drept cadou de nuntă frumoasei prințese i s-a oferit, din partea guvernului belgian, o tiara creată de bijutierul Van Bever.

 

Ajunsă în țara prințului Leopolod, Astrid a fost imediat îndrăgită de popor pentru frumusețea, simplitatea și farmecul său. În 1927, Leopold și Astrid au avut o fiică, Prințesa Josephine-Charlotte, iar în 1930 s-a născut primul lor fiu, Prințul Baudouin.

Crescută în religia luterană, Astrid s-a convertit la catolicism în 1930, după ce a f[cut cursuri despre noua religie, iar decizia a făcut-o fericită.

Pe 17 februarie 1934, socrul ei, regele Albert al Belgiei, a murit într-un accident de alpinism la Marche-les-Dames, iar Leopold și Astrid au devenit suveranii țării. Un an mai târziu s-a născut al treilea copil al cuplului regal care a fost numit Albert, după numele bunicului său patern.

 

Ca regină, Astrid și-a dedicat timpul educației copiilor, dar s-a implicat și în cauze sociale. Era foarte preocupată de situația femeilor, a copiilor și a celor dezavantajați. În timpul crizei economice din Belgia din anul 1935, a organizat o colectă de haine și hrană pentru cei nevoiași, trimițând o scrisoare deschisă pe care presa a publicat-o sub numele „Apelul reginei”. În mai 1935, regina Astrid a patronat „Săptămâna laptelui”, un efort pentru a încuraja belgienii să mănânce hrană sănătoasă.

 

La vârsta de 29 de ani, regina a murit într-un accident de mașină în munți, în apropiere de Lacul Lucerna din Elveția. Cuplul regal plecase într-o vacanță incognito în august 1935, iar prințul Albert, care avea doar un an, rămăsese la Bruxelles pentru că era prea mic pentru călătorie. Ceilalți doi copii, Joséphine-Charlotte și Baudouin, călătoriseră cu părinții la Villa Haslihorn din Horw, pe malul lacului Geneva, iar pe 28 august micuții au fost trimiși înapoi în Belgia cu bonele lor.

 

A doua zi, pe 29 august, regele și regina au decis să facă o ultimă excursie înainte de a se întoarce și ei acasă. Șoferul lor stătea pe bancheta din spate a mașinii decapotabile, regele conducea și regina se uita pe o hartă, ajutându-și soțul cu indicații spre destinație. La un moment dat, Astrid i-a arătat ceva soțului ei, Leopold și-a îndepărtat vederea de la drum pentru o clipă și a pierdut controlul mașinii care s-a lovit de un copac.

Regina Astrid a deschis ușa pentru a încerca să sară în timpul mersului, dar corpul ei s-a izbit de trunchiul copacului. Regele Leopold a fost aruncat și el din mașină, dar a fost rănit ușor. Mașina a mers în continuare și s-a oprit într-un lac. Era ora 9:30 dimineața, pe 29 august 1935. Regina Astrid, care era însărcinată cu cel de-al patrulea copil al cuplului, a murit pe loc.

 

A fost plânsă atât de soțul ei, regele Leopold, cât și de belgieni și suedezi. În Elveția a fost construită o capelă comemorativă la locul accidentului, Astrid fiind înmormântată în cripta regală din Laeken.

Leopold s-a căsătorit în secret șase ani mai târziu, pe 11 septembrie 1941, cu Lilian Baels, într-o ceremonie religioasă considerată fără validitate de legea belgiană. Inițial, cei doi intenționaseră să aștepte până la sfârșitul războiului pentru a se căsători civil, însă prințesă de Réthy a rămas însărcinată cu primul lor copil, astfel că ceremonia civilă a avut loc pe 6 decembrie 1941.

 

După moartea lui Astrid, tiara pe care aceasta o primise din partea poporului belgian a rămas în posesia regelui Leopold. A doua soție a sa, Lilian, prințesa de Réthy, a purtat părți ale tiarei, dar nu și bijuteria completă pentru că ea nu a deținut niciodată titlul de regină. Leopold a abdicat de la tron ​​în favoarea fiului său, Baudouin, iar când acesta s-a căsătorit, Leopold i-a dat tiara noii regine. Fabiola a fost prima regină a Belgiei după dispariția lui Astrid care a purtatsuperba bijuterie ​​în ziua nunții. Aceasta, la rândul ei, a predat tiara după moartea lui Baudouin casei regale și a fost preluată de regina Paola care, după abdicarea soțului ei, Albert al II-lea, i-a dat-o Mathildei, actuala regină a belgienilor, care este căsătorită cu regele Filip.

 

 

Galerie foto:

 

Comentarii

Lasă un comentariu