HomeVizionariiAdrian Pintea: Sufletul actorului

Adrian Pintea: Sufletul actorului

Adrian Pintea
DS TW

Într-un interviu acordat în 1983, actorul Adrian Pintea, care era deja cunoscut publicului românesc deși încheiase Institutul de Teatru cu doar patru ani în urmă, în 1979, mărturisea:

— M-am născut la Beiuş (Bihor), pe vremea aceea un orăşel destul de oarecare, in octombrie nouă, pe când cădea o castană şi se întâmpla anul 1954. De ce? Cu scopul precis de a trăi printre oameni.

— De ce alte locuri te simţi legat sufleteşte?

— Sunt legat de toate locurile din care este alcătuită România.

— Ce făceai in vacanţele tale de licean?

— Câte şi mai câte…

Adrian Pintea

— Fii, te rog, totuşi, mai concret!

— Umblam mult pe străzile oraşului Oradea, citeam noaptea, îndrăzneam cu creionul, ieşeam dintr-un cinematograf şi intram într-altul, chinuiam groaznic o chitară, mă îndrăgosteam definitiv şi sezonier şi eram foarte priceput la cumpărăturile pentru casă. Dăinuiam destul de boem şi nu jucam fotbal.

— O fată mă întreabă cine este Adrian Pintea ca persoană particulară…

— Un om care învaţă să trăiască. Lecţia nu e tocmai simplă.

— …şi cine este actorul Adrian Pintea…

— Un actor.

— Ce-a însemnat pentru acest actor anul care a trecut ?

— Serialul „Lumini şi umbre“, multe, multe chipuri de oameni şi poveştile lor, câţiva prieteni noi şi dragi şi tic-tac-ul timpului care trece, trece…

Adrian Pintea

— Ce-ţi doreşti mai tare pentru anul acesta?

— Linişte sufletească şi să am mult de lucru.

— La ce lucrezi acum?

— Un rol ciudat în „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ în regia maestrului Horea Popescu.

— Dacă ţi s-ar întâmpla acum o vacanţă neprevăzută, ce-ai face cu ea?

— Mi-aş lua câteva cărţi dragi într-o geantă şi aş pleca la Sâmbăta-de-Jos unde aş călări de dimineaţa până seara. Au acolo cei mai frumoşi cai arabi din ţară.

Printre cele mai cunoscute filme ale lui Adrian Pintea se numără “Între oglinzi paralele”, “Pădureanca”, “Moartea unui artist”, “Un bulgăre de humă”, “Nostradamus”, “Domnișoara Cristina”, “Falansterul” și seria “Iancu Jianu”.

Actorul a murit pe 8 iunie 2007, la doar 53 de ani, la Institutul Clinic Fundeni, unde era internat de câteva zile în stare foarte gravă.

La momentul respectiv, şeful Secţiei de terapie intensivă a Institutului a declarat că Adrian Pintea a fost adus la spital în şoc septic sever, care excludea un transplant de ficat. Ciroza de care suferea s-a complicat cu o insuficienţă cardiacă și, din păcate, nu a reacţionat la niciunul dintre tratamentele care i s-au făcut.

Adrian Pintea

“Sufletul actorului nu poate fi ţinut în palmă, nici atârnat ca breloc la o cheie de apartament. Nu poate fi închis în dulăpiorul cu etichetă al unui vestiar ordonat şi antiseptic. Nu poate fi expus pe mileuri de prost-gust și arătat rudelor din provincie. Sufletul actorului nu poate fi bătut în glumă pe umăr. Nu poate fi tras de mâneca Nu are nimic de-a face cu urâta cordialitate a „întâmplărilor cu artiști!“

Sufletul actorului nu se împrumută pentru pigmentarea unei petreceri de cartier. Sufletul actorului este viu ca o carne însângerată şi zbuciumată de nesomn şi străveziu ca veşnica amintire a iubirii. Ostenelile sale nu se pot cumpăra pentru că nici măcar el, actorul, nu cunoaşte preţul acestora. Poate doar viaţa lui de om să fie singurul preţ îndeajuns de nobil.

Adrian Pintea
Adrian Pintea

Sufletul actorului este o piaţă pustie în care totul e rânduit frumos pentru a primi prieteni, oameni, conştiinţe neştirbite, alte suflete… Nu se poate intra oricum, însă, nici impostor, nici bădăran, nici delator jalnic, nici straşnic purtător de bocanci noroioşi şi trufaşi. Prin tristul farmec al singurătăţii sale, sufletul actorului se închide posac la asemenea nedorite vizite şi astfel îl găsesc uneori, surâzând de serviciu, prin cele mai întunecate cafenele ale oraşului…

Sufletul actorului respiră dezordonat şi ameţitor, pentru ca respiră praf stelar. Râsul său nu este râs, ci speranţa râsului omenesc, plânsul său nu este plânsul, ci nădejdea că plânsul omenesc poate deretica ungherele vraişte ale necazului.

Sufletul actorului apare în luminile chinuitoare ale rampei pentru a VESTI, măreţ, sălbatic şi îndrăgostit generos, Firul Vieţii! El este stăpânul lui Da şi al lui Nu. În acelaşi timp, învăţător şi elev al mâhnirii omeneşti.

Carbonar, duelist, rege în vacanţă, muncitor al minţii, medic al tulburărilor tuturor, carte de căpătâi vorbitoare, prieten care ştie să mintă atât cât trebuie adevărului să prindă viaţă şi chip. Sufletul actorului este aproape de copilăria noastră a tuturora pentru că n-a părăsit bucuria jocului, punctul de fugă al propiului nostru suflet. Sufletul actorului este vârsta noastră cea mai curată, cea uitată zi de zi mai mult.

Sufletul actorului nu se poate înghesui într-un pumn strâns. Geamătul lui de reproş ne va face să deschidem, înfioraţi şi cu grăbire, palma închisă…” (Extras din “Pământul americanului”, Adrian Pintea)

Surse:

“Pământul americanului”, Adrian Pintea, Editura Eminescu, 1996

Scânteia tineretului, 1983

DS TW
No comments

leave a comment