HomeUncategorizedStela Furcovici | Moartea stupidă a actriței din “Ecaterina Teodoroiu”

Stela Furcovici | Moartea stupidă a actriței din “Ecaterina Teodoroiu”

Stela Furcovici

Stela Furcovici s-a născut pe 17 ianuarie 1954 la Turda și, după ce a absolvit Liceul Mihai Viteazul din oraș, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind repartizată la clasa profesorului Dem Rădulescu.

După primul an de studenție, Stela a fost exmatriculată din facultate din cauza absențelor de la orele de pregătire militară (PTAP).

Tânăra s-a întors în orașul natal unde a debutat pe scena Teatrului Municipal în rolul Caterinei din drama “Citadela sfărâmată”, piesa scrisă de Horia Lovinescu în 1955. Din 1974 până în 1989 Stela a fost distribuită în 21 de premiere la Teatrul de Stat din Turda, dar a jucat și pe scenele teatrelor din Baia Mare și din Sibiu. Actrița a jucat în trei filme românești, ”Ecaterina Teodoroiu”, în 1978, “Iancu Jianu zapciul” și “Iancu Jianu haiducul”, ambele produse în 1981, dar rolul din “Ecaterina Teodoroiu”, film regizat de Dinu Cocea, a fost cel care i-a adus celebritatea. Pentru rolul eroinei de la Jiu au concurat la preselecție 30-40 de actrițe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei, dar Dinu Cocea o remarcase într-o fotografie pe Stela Furcovici, care era pe atunci actriță la Teatrul Municipal din Turda, și a chemat-o la probă.

Stela Furcovici
Stela Furcovici

Pelicula a fost vizionată de 3.429.842 de spectatori în cinematografele românești, alături de Stela Furcovici fiind distribuiți în film Ion Caramitru, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Mihai Mereuță și Florina Cercel. În cele două filme care au urmat, regizate tot de regretatul regizor Dinu Cocea, actrița a jucat alături de Adrian Pintea, interpretând rolul Ionicăi, iubita lui Iancu Jianu.

Pe 30 noiembrie 2000, actrița a fost implicată într-un accident de circulație pe una din străzile orașului Turda. În timp ce traversa neregulamentar, se pare că eșarfa pe care o purta la gât s-a înfășurat de oglinda unui autoturism Dacia 1300, iar ea a căzut la pământ și a suferit o fractură craniană. Actrița, care avea doar 46 de ani, a murit câteva ore mai târziu la spitalul municipal Turda și a fost înmormântată la Cimitirul Ortodox Turda Veche.

Latest comment
  • ce soarta…ca a celebrei dansatoare Isadora Duncan!!!tot esarfa, tot automobil!

leave a comment