HomeRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialAntoine de Saint-Exupéry, “Micul prinț” și tragica dispariție în Mediterană

Antoine de Saint-Exupéry, “Micul prinț” și tragica dispariție în Mediterană

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry s-a născut pe 29 iunie 1900 la Lyon, fiind fiul Mariei de Fonscolombe și al vicontelui Jean de Saint-Exupéry. În 1910 copilul a fost înscris la colegiul din Mans și și-a continut studiile la Fribourg, în Elveția, iar în 1921 a intrat în aviația franceză și cinci ani mai târziu a devenit pilot de linie al unei companii particulare din America de Sud.

Prima nuvelă a lui Saint-Exupéry, “Aviatorul”, a fost publicată în 1926 într-o revistă literară, iar în 1929 a fost tipărită prima sa carte, “Courrier Sud” și în același an a zburat pe ruta Casablanca-Dakar.

Publicarea volumului “Zborul de noapte” in 1931 l-a făcut cunoscut pe contele francez în lumea literară, aceasta fiind prima dintre lucrările sale majore  pentru care a câștigat aprecieri pe scară largă și a câștigat premiul Femina. Romanul reflecta experiențele sale ca pilot și director al companiei aeriene Aeroposta Argentina, cu sediul în Buenos Aires, Argentina.

În același an Antoine de Saint-Exupéry s-a căsătorit la Grasse, în Franța, cu Consuelo Suncin de Sandoval, o scriitoare și artistă din San Salvador care mai fusese căsătorită de două ori, era văduvă, avea un spirit boem și o „limbă de viperă”. Scriitorul a fost fermecat de femeia micuță de statură, dar relația dintre ei a fost furtunoasă, avea să o părăsească și apoi să se întoarcă la ea de mai multe ori, dar o considera muza lui și, pe termen lung, îi va provoca o depresie profundă. Bărbatul a avut și alte aventuri, printre care cea cu franțuzoaica Hélène de Vogüé cunoscută drept „Nelly” și numită uneori „Madame de B”, care a devenit executorul literar al scriitorului după moartea acestuia.

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial scriitorul s-a înrolat în aviația militară franceză, dar după invazia germane din 1940 părăsește Franța și se stabilește la New York, unde soția sa l-a urmat după câteva săptămâni.

Consuelo Suncin de Sandoval

După sosirea în Statele Unite, a început să folosească cratima în numele său de familie pentru că era enervat de faptul că americanii i se adresau cu „domnul Exupéry”. În această perioadă a scris “Zborul către Arras”, care a avut un mare succes, și “Scrisoare către un ostatic”, carte dedicateă celor 40 de milioane de francezi care trăiau sub opresiunea nazistă. Soții Saint-Exupéry au locuit timp de câteva săptămâni în Quebec, Canada, la sfârșitul primăverii anului 1942, perioadă în care au cunoscut un băiețel precoce de opt ani, cu părul blond și ondulat, Thomas, fiul filozofului Charles De Koninck.

După ce scriitorul s-a întors în America, soția franțuzoaică a unuia dintre editorii săi l-a convins să scrie o carte pentru copii. Contele de Saint-Exupéry a scris și a ilustrat el însuși “Micul Prinț” în timp ce se afla la New York City, manuscrisul fiind finalizat în octombrie 1942, iar cartea va fi publicat pentru prima dată la începutul anului 1943, atât în ​​engleză, cât și în franceză în Statele Unite, și abia mai târziu, după eliberarea Franței și tragica moarte a scriitorului, va putea fi publicată în țara sa natală, deoarece cărțile sale fuseseră interzise de regimul colaboraționist de la Vichy. În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de Nord, Antoine de Saint-Exupéry a decis să părăsească America și să își reia activitatea de pilot de război. După o perioadă de instrucție în Statele Unite, scriitorul participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia și Corsica. În timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane în iulie 1944, avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry a fost considerat din acel moment dispărut. Scriitorul avea doar 44 de ani.

În 1998 s-au găsit în Marea Mediterană o brățară gravată cu numele său și bucăți din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica.

În octombrie 2003 au fost scoase la suprafață din largul mării, din apropiere de Marsilia, fragmente ale aparatului de zbor care au putut fi identificate fără dubiu ca aparținând avionului cu care zburase Saint-Exupéry în iulie 1944.

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry

După dispariția soțului ei, Consuelo de Saint-Exupéry a scris câteva sute de pagini despre viața lor împreună pe care le-a numit “Povestea trandafirului”, dar care au fost închise într-un cufăr din casa ei. La două decenii după moartea scriitoarei, în 1979, manuscrisul a ieșit la lumină când José Martinez-Fructuoso, un fost angajat al femeii care îi moștenise averea și soția acestuia, Martine, l-au descoperit într-o ladă de la mansardă. Alan Vircondelet, autorul unei biografii a lui Antoine de Saint-Exupéry, a editat scrierile Consuelei și le-a publicat în Franța în anul 2000, la exact o sută de ani după nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, pe 29 iunie 1900.

Antoine de Saint-Exupéry
No comments

leave a comment