HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteVictoria Principal, legendara Pam din Dallas

Victoria Principal, legendara Pam din Dallas

DS TW

Victoria Principal, Vicki Ree Principal pe numele său real, a venit pe lume pe 3 ianuarie 1950 în orașul Fukuoka și a fost fiica cea mare a sergentului Victor Rocco Principal, care făcea parte din trupele Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ce staționau atunci în Japonia. Bunicii paterni erau imigranți din Italia, iar mama ei, Ree Principal, se născuse în Gordon, Georgia.

În perioada în care tatăl ei s-a aflat în armata americană, familia s-a mutat des, trăind pe rând în Londra, Puerto Rico, Florida, Massachusetts și Georgia, iar fetița a urmat 17 școli diferite, mergând inclusiv la Royal Ballet School în timp ce se afla în Anglia. Și-a început cariera jucând în reclame TV, a apărut în primul ei spot la vârsta de 5 ani, iar după ce a absolvit Liceul South Dade Senior în 1968, s-a înscris la Miami-Dade Community College, cu intenția de a studia medicina. Cu câteva luni înainte de a termina primul an de studii, Victoria a fost grav rănită într-un accident de mașină, a petrecut câteva luni în spital pentru a se recupera și ar fi trebuit să reia din nou primul an de studii. A decis atunci să-și schimbe radical viața, s-a mutat la New York pentru a începe o carieră de actriță și la scurt timp după aceea a venit în Europa, unde a început să ia lecții de actorie cu Jean Scott, un profesor de la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra, iar în 1971 s-a mutat la Los Angeles.

Victoria Principal a obținut primul ei rol interpretând-o pe Marie Elena, o amantă mexicană, în pelicula “The Life and Times of Judge Roy Bean” din 1972 regizată de John Huston, în care a jucat alături de Paul Newman, film pentru care a obținut o nominalizare la Globul de Aur.

Actrița a plecat după puțin timp într-o călătorie în Arizona, iar când s-a întors la Los Angeles, trei luni mai târziu, avionul în care se afla a fost întâmpinat de paparazzi, pentru că filmul avusese un succes uluitor și toată lumea voia să o cunoască. Tânăra a devenit o adevărată vedetă, în 1973 a apărut în filmul „The Naked Ape”, apoi a pozat nud pentru numărul din septembrie 1973 al revistei Playboy pentru a promova pelicula.

Victoria Principal

Un an mai târziu, a fost distribuită în filmul “Cutremur”, apoi a jucat în producții mai puțin cunoscute, cum ar fi “I Will, I Will…” sau „Vigilante Force” și în 1975 a decis să renunțe la actorie devenind impresar la Hollywood, ocupație pe care a avut-o până la sfârșitul anului 1977.

Producătorul tv Aaron Spelling i-a oferit în acel an un rol în episodul pilot al serialului “Fantasy Island” și la scurt timp a fost invitată să participe la castingul pentru serialul Dallas, filmul care i-a schimbat viața.

Victoria Principal

A primit rolul Pamelei Barnes Ewing, spunând într-un interviu acordat revistei People în 2018: “Când am intrat în rolul din Dallas, deja mă îndrăgostisem de show și de propriul meu rol. Încă din clipa când am citit scenariul mi-am dorit foarte mult să fac parte din distribuție, nici nu-mi puteam imagina că nu voi fi Pam”.

Actrița a fost propriul ei manager în negocierile contractuale cu CBS, fiind singura persoană din serial care a putut juca și în reclame în același timp, păstrându-și controlul absolut asupra imaginii pe tot parcursul filmărilor, iar în 1983 a obținut a doua nominalizare la Globul de Aur, de data aceasta pentru cea mai bună actriță într-un serial de televiziune.

Relația Pamelei cu Bobby Ewing, personajul interpretat de Patrick Duffy, a fost una dintre componentele majore ale îndrăgitei serii tv.

În 2018, vorbind despre primele zile pe platourile de filmare, actrița a povestit: “Ceea ce îmi amintesc cel mai bine despre prima zi din Dallas a fost un sentiment neașteptat de déjà vu. Totul era nou pentru mine, eram nervoasă și agitată și totuși m-am simțit în mod ciudat ca și cum tot ce se întâmpla mai trăisem o dată. Îmi amintesc că m-am uitat la Patrick, pe care nu îl cunoșteam dinainte, și m-am gândit: «aceasta este o persoană drăguță». Și acest gând a făcut ca îmbrățișările și scenele noastre de dragoste din acea zi să fie mult mai ușoare și mai naturale”.

Descriind relația cu Pam, Duffy a declarat la rândul său pentru The Huffington Post în 2017: “Am avut o chimie excelentă și acest lucru s-a văzut. Toată lumea a fost absolut perfectă  pentru rolurile primite, iar pentru cuplul Romeo și Julieta din Dallas, pentru că aceste roluri le-au jucat Bobby și Pam, ne-am simțit minunat”.

De-a lungul celor nouă ani de filmări pentru Dallas, Victoria Principal a devenit celebră la nivel mondial, dar în 2018 a mărturisit: “Primii cinci ani au fost incredibil de minunați, apoi unii scenariști cheie au plecat și nu a mai fost la fel. Am învățat multe interpretând-o pe Pam, pentru că era o persoană cu o bunătate înnăscută, care avea curaj să lupte pentru ceea ce credea. A fost într-adevăr un privilegiu să joc acest rol”.

Actrița a continuat să apară în diverse filme de televiziune, pe unele chiar le-a produs prin intermediul companiei sale numită Victoria Principal Productions, apoi s-a retras din cinematografie pentru a se concentra asupra proiectelor de sănătate și wellness.

În 1994, a apărut într-un episod al sitcomului “Home Improvement”,  până la sfârșitul anilor 1990 și în anii 2000 a continuat să fie invitată în mai multe sitcom-uri și seriale TV, iar în 2000 a apărut într-o altă producție Aaron Spelling, serialul de televiziune „Titans”, alături de John Barrowman, Perry King și Yasmine Bleeth.

După aceea, și-a dedicat timpul pe deplin companiei sale de produse cosmetice și activităților filantropice: “Când am împlinit 50 de ani, am simțit că vreau să fac o schimbare în viața mea, astfel că mi-am urmat în totalitate pasiunea.”

În următorii 25 de ani, a construit un adevărat imperiu din compania de produse pentru îngrijirea pielii pe care o deținea, a devenit membră a Societății Chimiștilor, iar în ianuarie 2011 a lansat o linie de bijuterii numită Keys & Hearts. În aprilie 2019, actrița a anunțat că se retrage din compania de cosmetice Principal Secret, care a fost apoi achiziționată de Guthy Renker, și s-a concentrat pe activitatea Fundației Victoria Principal pentru Existența Grijulie.

Actrița a scris trei cărți despre frumusețe, îngrijirea pielii, fitness și sănătate: The Body Principal, în 1983, The Beauty Principal, în 1984 și The Diet Principal, în 1987, iar în anii 2000, a publicat o a patra carte, Living Principal.

Victoria a fost căsătorită și a divorțat de două ori și nu are copii. Primul ei soț a fost scenaristul Christopher Skinner, dar cei doi s-au despărțit în 1980. A avut apoi o relație pasională cu cântărețul și compozitorul britanic Andy Gibb, dar s-a separat de el în martie 1982, din cauza problemelor lui legate de dependența de droguri. În 1983, a început o relație cu un celebru chirurg plastician din Beverly Hills, dr. Harry Glassman, cei doi s-au căsătorit pe 22 iunie 1985, însă în mai 2006 actrița a depus cerere de divorț, invocând diferențe ireconciliabile.

Mai târziu, s-a mutat în Malibu, California și începând cu anul 2012 s-a implicat în activitatea de protecție a animalelor și și-a deschis o fermă lângă Los Angeles, unde duce animalele pe care le salvează. Într-un interviu pentru The Huffington Post actrița declara: “Cea mai profundă preocupare a mea este pentru planetă și pentru fiecare lucru viu de pe ea. Fără o planetă sănătoasă, educația nu contează, foametea nu contează, nici știința, pentru că nu vom supraviețui. Trebuie să reparăm daunele pe care le-am făcut pământului și oceanelor”. Actrița este astăzi membră a mai multor organizații ecologiste pentru protecția mediului, interzicerea substanțelor toxice, ajutorarea copiilor, salvarea și reabilitarea animalelor.

 

Puteți citi și:

Larry Hagman: Cine l-a ucis pe J.R.?

Miss Ellie a unit distribuția serialului Dallas

Clayton Farlow, al doilea “patriarh” din serialul Dallas

DS TW
Latest comments
  • Ce frumusete de femeie..mare pacat ca nu a realizat cat de frumoasa era si s-a ciopartit cu operatii estetice. A fost adorata de milioane de doamne si domnisoare din intreaga lume, care incercau sa-i imite coafurile si tinutele, dar si de barbatii care au vazut in ea femeia ideala.

leave a comment