HomeMonarhieAtentatul împotriva împăratului Franz Joseph

Atentatul împotriva împăratului Franz Joseph

După revoluția din 1848-1849, Ungaria a fost plasată sub controlul guvernului imperial de la Viena, regatul fiind împărțit în cinci provincii administrate de guvernul habsburgic, iar Transilvania, Voivodina și Banatul au intrat, ca domenii ale coroanei, sub jurisdicția Casei de Habsburg. Resentimentele acumulate de naționaliștii maghiari împotriva  împăratului Franz Joseph au devenit foarte puternice și, în acest context, unul dintre ei, un croitor pe nume Janos Libenyi, admirator al lui Lajos Kossuth, a decis să-l omoare pe împăratul de doar 23 de ani pe care îl considera un tiran.

Pe 18 februarie 1853, Franz Joseph se afla într-o plimbare de-a lungul vechilor bastioane din jurul orașului Viena pentru a observa soldații la instrucție, însoțit doar de ajutorul său, contele O’Donell. Ocupat să inspecteze militarii care se antrenau, Franz Joseph nu l-a văzut pe Libenyi care se afla chiar în spatele lui, înarmat cu un cuțit. Din fericire, o femeie l-a observat pe criminal și a început să țipe înspăimântată. Împăratul s-a întors apoi  brusc și acest gest l-a salvat. Lama care ar fi putut ajunge în spatele lui Franz Joseph i-a atinge însă doar gâtul, dar pătrunderea a fost amortizată de gulerul înalt al uniformei împăratului. Imediat O’Donell l-a imobilizat pe Libenyi și a reușit să-l împiedice să lovească a doua oară. Franz-Joseph, deși sângera abundent, nu era grav rănit. Va fi transportat imediat la palat și îngrijit timp de câteva  săptămâni înainte de a reveni la activitățile normale.

Libenyi a fost trimis rapid în judecată, fiind condamnat la moarte pentru regicid și spânzurat la doar opt zile după atac, iar împăratul a cunoscut o adevărată renaștere a popularității  în țară. Câțiva ani mai târziu, a fost construită în amintirea acestui atac Votivkirche, biserica votivă din Viena, ca monument de recunoștință pentru salvarea vieții lui Franz Joseph.

 

Planurile bisericii au fost alese în urma unui concurs organizat în aprilie 1854, competiție la care au participat mai mulți arhitecți. Au fost trimise 75 de proiecte provenind din Imperiul Austriac, landurile germane, Anglia și Franța, dar juriul a ales proiectul arhitectului Heinrich von Ferstel, care avea pe atunci doar 26 de ani. El a decis să construiască biserica în stil neogotic, împrumutând foarte multe elemente din arhitectura catedralelor gotice franceze.

 

Construcția bisericii a început în 1856, iar lăcașul de cult a fost sfințit 26 de ani mai târziu, pe 24 aprilie 1879, cu ocazia jubileului de argint al cuplului imperial.

Biserica a fost una dintre primele clădiri construite pe Ringstraße și a fost menită să fie o biserică de garnizoană, urmând a fi folosită de militarii care veniseră la Viena după Revoluția din 1848.

 

Puteți citi și:

Marie-Anne, regina care și-a asumat sacrifiul propriei sale vieți

Latest comment

leave a comment