HomeEroii României moderneEroi uitațiBaba Novac, haiducul lui Mihai Viteazul

Baba Novac, haiducul lui Mihai Viteazul

Baba Novac
DS TW

Baba Novac s-a născut în anii 1520, în Serbia, în satul Poreč, aflat în apropiere de Cetatea Severinului, dintr-o mamă româncă ce provenea din familia Basarabilor și un tată sârb. Copilul a urmat cursurile școlii de la mănăstirea din sat, ajungând să vorbească fluent slavona veche, dar știa și românește și grecește. Baba Novac a intrat în slujba lui Mihai Viteazul în timpul atacului domnitorului asupra garnizoanei turcești din Ada Kaleh și i-a rămas fidel până la moarte.

Prima sa misiune a fost expediția din primăvara anului 1595 când, în fruntea a 700 de haiduci, a trecut Dunărea și a înaintat pâna în Munții Stara Planina, ca să aștepte oastea turcească condusă de Hasan Pașa. Baba Novac a atacat armata acestuia și l-a pus pe fugă pe Hasan luându-i căruțele, caii și armele. După această victorie, voievodul Mihai Viteazul a hotărât să îl țină aproape în toate luptele viitoare și i l-a descris împăratului Rudolf al II-lea ca fiind unul dintre cei mai apreciați ostași ai săi.

În anul 1600, Baba Novac a fost trimis de Mihai în Banat, apoi a primit misiunea să ocupe teritoriul Moldovei, astfel că viteazul haiduc și-a instalat garnizoana formată din 5.000 de oameni în orașul Iași și a cuceririt teritoriile până la Camenița și Hotin.

În timp ce se afla în fruntea unei misiuni de negociere alături de un anume popa Șașcă ((preotul Saski), Baba Novac a fost arestat de oamenii Dietei din Cluj și, după un simulacru de proces, a fost condamnat la moarte, aceeași sentință fiind pronunțată și împotriva însoțitorului său. Pe 5 februarie 1601, la ora 10 dimineața, bătrânul general a fost ars parțial pe rug, apoi trupul i-a fost tras în țeapă și expus în dreptul fortificațiilor orașului. Pentru ca tortura să nu se încheie prea repede, focul era stropit din când în când cu apă, astfel încât supliciul celor doi a durat o oră şi jumătate.

Ulterior, aceeaşi soartă o vor avea şi alţi oameni ai lui Mihai Viteazul: Ioan Szelestey, Armaşul Sava, şi un soldat al său, un grec ce era „inima şi sufletul lui Mihai Vodă”.

Execuția a avut loc în prezența autorităților, nobililor și a mercenarului Gheorghe Basta, care urmărise punerea în aplicare a condamnării de la fereastra unei case din piața orașului. Gheorghe Basta era un italian de origine albaneză, angajat de împăratul Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană pentru a conduce forțele habsburgice în războaiele antiotomane și pentru a administra Transilvania ca vasal imperial.

Baba Novac

Tot din ordinul lui avea să fie ucis în august 1601, în apropiere de Turda, și voievodul Mihai Viteazul. Fiul cel mare al haiducului, intrat în folclor ca viteazul Gruia lui Novac, îi va onora memoria tatălui prin faptele de vitejie împotriva turcilor și tătarilor.

DS TW
Latest comments

leave a comment