HomeEroii României moderneEroi contemporaniIuliu Maniu, simbol și model pentru generațiile ce vor urma (video)

Iuliu Maniu, simbol și model pentru generațiile ce vor urma (video)

Iuliu Maniu

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 la Bădăcin, în Sălaj, fiind fiul lui Ioan Maniu și al Clarei, fiica vicarului greco-catolic al Silvaniei. Și-a petrecut copilăria la Șimleu Silvaniei și la Bădăcin, a urmat școala primară la Blaj și apoi liceul reformat calvin din Zalău. Studiile le-a făcut la Facultatea de Drept a Universității din Cluj și le-a continuat la Budapesta și la Viena, unde a devenit doctor în drept în 1896.

Revenit în Transilvania, Maniu s-a stabilit la Blaj, unde a devenit avocat al Mitropoliei greco-catolice și profesor de drept civil la Academia Teologică greco-catolică din “Mica Romă” a Transilvaniei. Curând și-a început cariera politică în cadrul Partidului Național Român din Transilvania, ajungând, la numai 24 de ani, membru în comitetul de conducere al PNR. În 1906, a fost ales deputat în Parlamentul din Budapesta, iar pe 22 mai 1906 a ținut primul său discurs în Dieta de la Budapesta.

În iunie 1915 Maniu a fost încorporat în Armata Comună austro-ungară și trimis pe frontul italian, de unde s-a întors acasă în 1918. Împreună cu Gheorghe Pop de Băsești și Ștefan Cicio-Pop, a avut un rol major în pregătirea Unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat și s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări din 1 decembrie 1918, iar pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. După dizolvarea Consiliului Dirigent în aprilie 1920, relațiile dintre Iuliu Maniu și politicienii de la București s-au înrăutățit. Considerând că liberalii sunt favorizați și intelectualii ardeleni se află într-un con de umbră, Maniu a refuzat să voteze Constituția din 1923. De altfel, nu participase nici la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba Iulia.

Iuliu Maniu

Relațiile cu centrul s-au armonizat în 1926, după unificarea Partidul Național Român din Transilvania cu Partidul Țărănesc al lui Ion Mihalache, iar noul partid format, Partidul Național Țărănesc, a fost condus de Iuliu Maniu, care va deveni de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933.

Pentru că regența instaurată în 1926, după renunțarea la tron a lui Carol al II-lea, era considerată slabă de către Maniu, iar în țară se crease un puternic curent de opinie favorabil venirii lui Carol pe tron, politicianul țărănist a negociat condițiile reîntoarcerii în țară a “prințului sacrificat de liberali”, dar după Restaurație regele Carol l-a înlăturat rapid de la guvernare.

După eșecul politic al lui Carol al II-lea și pierderile teritoriale din 1940, Maniu a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940, a devenit un opozant al lui Ion Antonescu, iar după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării țării de către comuniști. S-a opus, de asemenea, instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând împotriva încălcării democrației, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din noiembrie 1946, dar rezultate alegerilor au fost falsificate grosolan de comuniști.

Iuliu Maniu a fost arestat pe 14 iulie 1947 în urma înscenării de la Tămădău și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început pe 29 octombrie 1947. Prin sentința din 11 noiembrie 1947 a fost condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani și a fost trimis inițial la penitenciarul din Galați, apoi, în august 1951, a fost transferat, împreună cu Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Camil Demetrescu, Niculescu-Buzești, N. Carandino și alții din “lotul Maniu”, la Sighet.

Iuliu Maniu
Iuliu Maniu

Iuliu Maniu s-a stins din viață pe 5 februarie 1953 la Sighet, în vârstă de 80 de ani, trupul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, la marginea orașului.

sursa video: extras din documentarul “Noi nu am avut tinereţe”, realizat de Mihai Constantinescu şi Erich Nussbaum în 1997.

Latest comments
 • De ce ar fi Iuliu Maniu un simbol și model pentru generațiile ce vor urma ? Nu găsim, în tot parcursul vieţii şi activităţii politice a acestui om, ceva demn de a fi ridicat la rangul de simbol. Iuliu Mariu a primit o educaţie în spirit catolic şi a fost mai degrabă un om politic dubios, care s-a gudurat pe lângă fostul imperiu austro-ungar, ajungând pentru foarte scurt timp, după primul război mondial, chiar primar al Vienei. S-a urcat, şmechereşte pe valul popular uriaş de unire a Transilvaniei cu Romania din anul 1918, dar în sinea sa a trăit sentimente contrare şi chiar a exprimat dorinţa de autonomie a Ardealului. A devenit prim-ministru în Romania când interesele imperialiste occidentale cereau tot mai multe concesii asupra resurselor ţării, iar pe timpul guvernării sale s-a produs mizerabila Afacere Skoda. A fost un agent al britnicilor şi nimic mai mult decât un laş care a stat departe de nevoile ţării în 1940, când generalul Antonescu a preluat guvernarea după fuga “sănătoasă” a bravului rege, Carol al II lea.

  • Ce seamănă cu propaganda comunista și bolsevice…
   Iuliu Maniu a adus Transilvania lângă România….
   A făcut închisoare politică
   În Imperiul Austro-ungar.
   Și noi românii
   Urmașii comuniștilor trădători români și unguri ardelenii…
   Sa l vorbim de rău?

  • Nu stiu cum sa categorisesc această prezentare a lui Iuliu Maniu, dar în mod clar nu are nici o legătură cu realitatea vremurilor de atunci.
   Iuliu Maniu nu are de ce să fie apărat, pentru că nu l-a mânat dorința de îmbogățire în activitatea lui politică. Nu a fost cumpărat de unii sau de alții ca să ofere căi spre îmbogățirea acestora.
   Episodul referitor la modul cum a condus Viena după primul război mondial, că ar fi o persoană ”care s-a gudurat pe lângă fostul imperiu austro-ungar, ajungând pentru foarte scurt timp, după primul război mondial, chiar primar al Vienei”, arată că vorbiți cu rea intenție față OMUL Iuliu Maniu și vă permiteți să vorbiți așa pentru că majoritatea populației nu cunoaște istoria acelor timpuri, nu cunoaște activitatea acestui adevărat patriot.
   Viena și Austria trebuie să-i fie recunoscătoare lui Iuliu Maniu pentru că a intervenit la timp și a prevenit instaurarea unei republici bolșevice.
   Mai jos este un articol în care se prezintă acest episod.

   https://romanialibera.ro/lifestyle/food/iuliu-maniu-artizan-al-marii-uniri-a-salvat-viena-de-bolsevism-171304/

   Iuliu Maniu, un om care a făcut numai politică în slujba Țării și cetățeanului, un om care nu își număra casele pentru că nu avea ce număra, un om care în București stătea pe la prieteni.
   Un om care a avut ca singură preocupare bunăstarea țăranului român, a cetățeanului român, precum și consolidarea și dezvoltarea României Mari.
   Un om care a contribuit la făurirea Românie Mari.
   Un om care a sfârșit în închisorile comuniste, având ca singură vină că nu accepta ca Statul Român să fie preluat de comuniști.
   Vremurile care au urmat au arătat că a avut dreptate, iar noi acum din păcate nu ne revenim și plecăm urechea la toate dezinformările care apar în spațiul public și nu înțelegem cu adevărat că singura noastră posibilitate de dezvoltare e sub umbrela NATO și UE.

   • Mulțumesc, bunule român.

 • Iuliu Maniu
  Trebuie sa aibă stăruie în fiecare oraș de seama din Transilvania…
  A luptat pentru drepturile românilor ardeleni…
  A adus Transilvania lângă România….
  A fost persecutat de Imperiul Austro-ungar
  În special de unguri…
  Iar România Mare…
  I se datorează acestui Mare Om Politic
  Român
  Din Transilvania

leave a comment