De ce poartă papii pantofi roșii

pantofi roșii
DS TW

Veșmintele papale sunt, de aproape 600 de ani, albe, iar la Roma, în apropierea Vaticanului, există un mic atelier care confecționează exclusiv ținutele suveranilor pontifi. Tradiţia spune că, înaintea numirii unui nou papă, sunt confecţionate trei rânduri de haine, de diferite mărimi, astfel încât, indiferent cine va fi desemnat, acesta să aibă la dispoziţie o ţinută adecvată pentru prima sa ceremonie. Alegerea culorii pantofilor pe care îi poartă papii a rămas, însă, mult timp un mister.

Încă înainte de nașterea lui Iisus, pantofii roșii erau purtați doar de aristocrați pentru că erau foarte scumpi, colorarea pielii era extrem de dificilă, nuanța se obținea cu ajutorul unui colorant adus din zona Mării Mediterane și era, de fapt, o culoare roșie-stacojie, provenită din extracția moluștelor din mare, în timp ce pielea pantofilor provenea de la vitele Chianina, o rasă italiană care este crescută și astăzi.

Papa Pius al V-lea, care a aparținut ordinului dominican, este cel care a schimbat, la începutul pontificatului său, în 1566, culoarea hainelor de la roșu la alb, pentru că ordinul său religios avea albul drept culoare tradițională, papii care i-au urmat au menținut tradiția începută de el, dar pantofii roșii au rămas singurul element al veșmintelor papale originale. Trebuie spus că, pentru Biserica Catolica, culoarea roșie înseamnă sângele martirilor care s-au jertfit pentru credință.

Pantofii papali din piele de culoare roșie erau pantofii pe care pontifii îi purtau în deplasările în aer liber și nu trebuie confundați cu papucii de interior sau cu sandalele episcopale, care erau parte a ținutei liturgice pentru episcopii catolici.

Ca toți nobilii, papii purtau papuci (pantofole) în timpul șederii în interiorul reședinței de la Vatican și pantofi de piele în timpul plimbărilor și vizitelor. Papucii papali de interior erau realizați din catifea sau mătase roșie, erau decorați cu o panglică aurie și aveau o cruce de aur in centru.

Pantofii de exterior erau realizați din piele lăcuită de Maroc, obligatoriu aveau culoarea roșie și aveau încrustată o cruce de aur care era extinsă peste pantof, spre talpă. În secolul al XVIII-lea capetele crucii s-au scurtat, așa cum se vede în imaginea care înfățișează pantofii Papei Pius al VII-lea, iar acești pantofi cu talpa foarte subțire erau numiți “pantofola liscia” sau papuci netezi.

După 1958, Papa Ioan al XXIII-lea a dorit să îmbunătățească imaginea pantofilor papali, așa încât le-a cerut designerilor să adauge catarame de aur pantofilor roșii. Următorul papă, Paul al VI-lea, a eliminat complet crucea de aur de pe încălțări și a decis să renunțe și la obiceiul pe care îl aveau credincioșii, acela de a săruta picioarele papei. La pantofii roșii nu a renunțat, și mărturie stau fotografiile din vizita pe care a făcut-o în 1964 la Ierusalim. Cinci ani mai târziu, Papa Paul a interzis cataramele pentru toate modelele de încălțăminte ce se purtau la Vatican, inclusiv pentru cele purtate de înalții prelați și tot el este cel care a oprit utilizarea catifelei pentru papucii de interior și pentru mozzetta, adică acea capă care acoperă umerii și zona pieptului, dar a păstrat culoarea roșie pentru pantofii de exterior.

Următorul papă, Ioan Paul I, cel care a murit după doar 33 de zile de pontificat, a purtat și el pantofi roșii, iar succesorul său, blândul Papa Ioan Paul al II-lea a păstrat tradiția doar în primii ani ai pontificatului său. A renunțat în anii ‘80 la acest obicei și a adoptat purtarea pantofilor de culoare maro, extrem de simpli, cu șireturi, dar a purtat în multe ocazii pantofi de culoare albă, tip loafer.

Papa Benedict al XVI-lea a reintrodus utilizarea pantofilor papali roșii, iar aceștia erau furnizați de cizmarul său personal, Adriano Stefanelli din Novara. În 2008, tot Papa Benedict a început să folosească “mozzetta” din mătase albă de Damasc pe care o asorta cu papucii de mătase de culoare albă. Presa l-a criticat pe Benedict nu atât pentru această decizie, cât mai ales pentru că a apelat la designeri de lux pentru confecționarea veșmintelor și încălțărilor sale, fiind numit “Papa Prada” și nici episcopii săi nu au fost uitați, pentru că jurnaliștii au dezvăluit că poartă haine Armani.

Papa Francisc a ales să poarte pantofi simpli, de culoare neagră, renunțând la tradiția pontificală. Mozzetta papală și tabarro (mantaua) sunt astăzi singurele rămășițe ale tradiționalei culori roșii specifice veșmintelor papale.

DS TW
No comments

leave a comment