HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriBelinda Mulrooney, cea mai bogată femeie din Klondike

Belinda Mulrooney, cea mai bogată femeie din Klondike

DS TW

Belinda Mulrooney s-a născut în Irlanda, în 1872, dar după un timp familia ei a emigrat în Pennsylvania, unde tatăl a lucrat ca miner. Adolescenta era deosebit de independentă și dornică de a-și sprijini părinții, așa că, în timpul Expoziției Columbiene Mondiale organizată la Chicago în 1893, a deschis un chioșc de sandwich-uri pe care le prepara singură și tot ea le vindea.

Cu profiturile obținute, în 1894 Belinda a plecat la San Francisco pentru a înființa un mic magazin de înghețată, dar, din păcate, a pierdut totul într-un incendiu, însă imediat și-a găsit un loc de muncă devenind stewardesă pe nava S.S. City of Topeka, care naviga în Pacific și, în paralel, a câștigat bani frumoși vânzând diverse produse de lux pasagerilor. În 1896, când a început goana după aur din Klondike, în Canada de est, s-a mutat din nou, realizând că această oportunitate nu trebuie pierdută.

Aproximativ 100.000 de prospectori din Seattle și San Francisco au sosit în regiunea Klondike din Yukon între 1896 și 1899, dar Belinda avea alte planuri. Ea a cumpărat stocuri de lenjerie de mătase, așternuturi de pat din bumbac și apă îmbuteliată în valoare de 5000 de dolari, toate economiile pe care le avea, și le-a transportat peste trecătoarea Chilkoot la Dawson City, unde le-a vândut pentru o sumă de șase ori mai mare în iunie 1897.

În scurt timp femeia a construit un restaurant în Dawson, apoi și-a extins afacerile cumpărând un hotel chiar lângă câmpurile exploatate de căutătorii de aur. Mica afacere a prosperat și a început să achiziționeze apoi creanțe miniere, iar până la sfârșitul anului și-a vândut hotelul pentru suma de 24.000 de dolari și a plănuit construirea unui hotel de lux. Hotelul Fair View și-a deschis porțile pe 27 iulie 1898, avea un restaurant destul de sofisticat pentru acea perioadă și camere confortabile pentru treizeci de persoane.

 

Belinda s-a asociat apoi cu legendarul Alex McDonald, unul dintre primii prospectori sosiți în Klondike, pentru a salva încărcătura de pe o navă mică naufragiată pe un banc de nisip. Bărbatul a ajuns însă primul la locul cu pricina și a luat toată proviziile de hrană, iar ea a reușit să recupereze doar câteva zeci de perechi de cizme de cauciuc și câteva butoaie de whisky. În primăvara următoare, când McDonald a avut nevoie de cizme pentru muncitorii săi, a trebuit să le cumpere de la doamna Mulrooney, plătind 100 de dolari pe pereche.

Pe 1 octombrie 1900, întreprinzătoarea s-a căsătorit cu “Contele” Charles Eugene Carbonneau, care pretindea că este un aristocrat francez. În realitate, bărbatul era un vânzător de șampanie care fusese frizer în Quebec. În 1904, cuplul s-a separat, iar ea a pierdut jumătate din averea pe care o câștigase cu atâta trudă.

 

Imediat după aceea, s-a mutat în Fairbanks, Alaska, a înființat o bancă împreună cu sora ei mai mică, Margaret, apoi s-a stabilit la Yakima, în statul Washington, unde și-a construit un conac. Extrem de muncitoare, perseverentă și având un spirit antreprenorial absolut remarcabil, femeia a reușit să își întrețină întreaga familie din banii pe care îi câștigase datorită afacerilor prospere. Spre bătrânețe s-a mutat în orașul Seattle, unde a murit în 1967, la vârsta de 95 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment