HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicCarrie Fisher: Forța fie cu tine pentru totdeauna…

Carrie Fisher: Forța fie cu tine pentru totdeauna…

Carrie Fisher
DS TW

Carrie Fisher s-a născut pe 21 octombrie 1956 în Beverly Hills, California, și a fost fiica cântărețului Eddie Fisher și actriței Debbie Reynolds, dar când fetița avea vârsta de trei ani, în 1959, părinții ei au divorțat. Motivul a fost aventura lui Eddie Fisher cu Elizabeth Taylor, care îi era prietenă apropiată soției, în scurt timp bărbatul devenind cel de-al patrulea soț al lui Liz. Anul următor, Debbie s-a recăsătorit cu Harry Karl, proprietarul unui lanț de magazine de încălțăminte, iar Carrie, bulversată de schimbările din familie, s-a refugiat în lectură. Era poreclită „șoarecele de bibliotecă” și își petrecea timpul citind literatură clasică și scriind poezii.

Adolescenta a fost înscrisă la liceul din Beverly Hills, iar la vârsta de 15 ani, în 1973, a debutat pe Broadway în musicalul “Irene”, în care juca și mama ei.

carturesti.ro

Prima activitate artistică i-a influențat negativ activitatea școlară și a abandonat liceul, dar în același an s-a înscris la London Central School of Speech and Drama, iar în 1978 a fost acceptată la Sarah Lawrence College, școală pe care nu a mai terminat-o, pentru că între timp începuse filmările pentru “Războiul stelelor”.

Primul rol în cinematografie a fost în comedia “Shampoo” din 1975, în care a jucat alături de Warren Beatty, Julie Christie și Goldie Hawn. Doi ani mai târziu, în 1977, Carrie a primit rolul Prințesei Leia în “Războiul stelelor”, filmul SF al regizorului George Lucas, avându-i ca parteneri pe Mark Hamill și Harrison Ford. În această perioadă, a avut o aventură cu Ford, care la acel moment era căsătorit cu Mary Marquardt.

Carrie Fisher

Cariera tinerei actrițe a continuat cu pelicula “Ringo”, în 1978, apoi cu filmul de televiziune “Leave Yesterday Behind” și, în același an, a apărut alături de Laurence Olivier și Joanne Woodward în serialul “Laurence Olivier Presents”.

Carrie Fisher a jucat în mai multe filme la Hollywood și piese de teatru pe Broadway, dar a continuat filmările pentru “Războiul stelelor” în rolul care a consacrat-o, prințesa Leia, apărând în episoadul V – Imperiul contraatacă, în 1980, și în episodul VI – Întoarcerea lui Jedi, în 1983.

fashiondays.ro
Carrie Fisher

În 1987, actrița a publicat primul său roman, “Postcards from the Edge”, un volum semiautobiografic, care a devenit un bestseller, și în același an a jucat în filmul australian “The Time Guardian”.

În 1990, studiourile Columbia Pictures au realizat o ecranizare după cartea ei, cu Meryl Streep, Shirley MacLaine și Dennis Quaid în rolurile principale. Carrie și-a continuat cariera literară, publicând romanele “Surrender the Pink”, în 1990, și “Delusions of Grandma”, în 1993. În acea perioadă a devenit, în paralel cu cariera de actriță, scenaristă, regizoare și producătoare la Hollywood.

“These Old Broads”, realizat în 2001, a fost filmul la care Carrie a fost unul dintre producătorii executivi, în rolurile principale fiind distribuite mama ei, Debbie Reynolds, dar și femeia pentru care tatăl ei și-a părăsit familia, actrița Elizabeth Taylor, Joan Collins și Shirley MacLaine.

Artistă completă, Carrie Fisher a scris și a jucat în piesa de teatru “Wishful Drinking”, o adaptare după cartea ei autobiografică cu același nume, iar în noiembrie 2016 a publicat volumul de memorii “The Princess Diarist”, bazat pe jurnalele pe care le-a ținut în timpul filmărilor pentru trilogia Star Wars.

În 2014, actrița, ajunsă la vârsta de 58 de ani, a fost distribuită alături de Harrison Ford, Mark Hamill, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker în episodul VII din Star Wars: Trezirea Forței, care a avut premiera în decembrie 2015.

Carrie Fisher și mama ei au filmat apoi pentru “Bright Lights: Starring Carrie Fisher and Debbie Reynolds”, un documentar realizat în 2016 despre relația strânsă dintre cele două actrițe, producție care a avut premiera la Festivalul de film de la Cannes din acel an.

Printre poveștile de dragoste ale frumoasei actrițe, biografii menționează relația de lungă durată cu muzicianul Paul Simon, pe care îl cunoscuse pe platourile de filmare de la Star Wars și căruia i-a fost parteneră timp de șase ani, între 1977 și 1983. În 1980, a fost logodită pentru scurt timp cu actorul canadian Dan Aykroyd, care a cerut-o în căsătorie în timpul filmărilor la “The Blues Brothers”. Actrița a mărturisit mai târziu: „aveam verighetele, făcusem testele de sânge, tot ce trebuie. Dar apoi am reluat relația cu Paul Simon”.

Carrie Fisher

În 1983, actrița s-a căsătorit cu vechea ei iubire, dar mariajul a durat doar un an. În 1984, cei doi au divorțat, dar au rămas buni prieteni în continuare.

După aceea, Carrie a avut o relație cu directorul agenției de talente “Creative Artists”, Bryan Lourd, cei doi având împreună o fiică, Billie Catherine Lourd, născută în iulie 1992, singurul copil al actriței, dar Brian Lourd a părăsit-o în scurt timp pentru o relație cu un bărbat.

În februarie 2005, R. Gregory “Greg” Stevens, un consilier politic republican în vârstă de 42 de ani, apropiat de cercurile politice la vârf, a fost găsit mort în casa din California a actriței. Autopsia a arătat că bărbatul a murit din cauza unei supradoze de cocaină și oxicodonă, pe fondul unor afecțiuni cardiace cronice. Carrie a spus într-un interviu că “stafia” lui Stevens i-a bântuit mult timp casa: „mi-am pierdut mințile timp de un an”, va declara ea, „iar în anul acela am reînceput să mă droghez.”

În decembrie 2016, după ce și-a încheiat turneul european de promovare a cărții “The Princess Diarist”, Carrie a plecat din Londra spre Statele Unite cu un avion al companiei United Airlines. Cu aproximativ 15 minute înainte ca avionul să aterizeze pe aeroportul din Los Angeles, actriței i s-a făcut rău, suferind probabil un atac de cord masiv. La aterizare a fost preluată de o ambulanță și dusă la Ronald Reagan UCLA Medical Center, unde, după patru zile de spitalizare la terapie intensivă, Carrie Fisher a încetat din viață. Era 27 decembrie 2016, ora 8:55.

Vestea morții actriței care avea la acel moment 60 de ani s-a răspândit rapid în mediul online, fanii din întreaga lume, dar și numeroși actori și regizori fiind șocați de moartea fulgerătoare a “Prințesei Leia”.

Mama ei, Debbie Reynolds, actriță care a jucat în peste 80 de filme artistice și de televiziune, a murit a doua zi, la vârsta de 84 de ani, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Venerabila artistă se afla în locuința fiului ei din Beverly Hills pentru a pregăti funeraliile fiicei, ultimele ei cuvinte fiind „vreau să fiu cu Carrie”.

Carrie Fisher
DS TW
No comments

leave a comment