HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicUnica Liz Taylor, actrița cu ochi violet

Unica Liz Taylor, actrița cu ochi violet

DS TW

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932 la Londra și a avut dublă cetățenie, britanică și americană, deoarece părinții ei, comerciantul de artă Francis Lenn Taylor și actrița Sara Sothern, erau cetățeni americani, originari din Arkansas, Kansas.

Familia a dus o viață privilegiată în Anglia, fetița fiind înscrisă la Byron House, o școală Montessori din Highgate, unde a fost crescută în conformitate cu învățăturile creștine. Părinții s-au mutat în Statele Unite în 1942, iar Liz a primit primul ei rol în film în “Lassie se întoarce”, la vârsta de 10 ani. În 1958, când avea 26 de ani, jucase deja în 28 de producții și fusese nominalizată de trei ori pentru Premiul Oscar.

carturesti.ro

Viața personală a lui Liz Taylor, mai ales cele opt căsătorii ale actriței, au atras atenția permanentă a presei, dar și dezaprobare publică, iar biograful Alexander Walker spunea: “Fie că ne place sau nu… căsătoria este matricea mitului care a început în jurul lui Elizabeth Taylor încă de când avea 16 ani”.

Primul ei soț a fost Conrad “Nicky” Hilton Jr., moștenitorul lanțului Hilton Hotels, nunta având loc la Biserica Bunului Păstor din Beverly Hills, pe 6 mai 1950. Studiourile MGM au organizat mariajul cu o ceremonie extrem de fastuoasă, care a devenit cel mai important eveniment mediatic al anului. La câteva săptămâni după aceea, Taylor și-a dat seama că a făcut o greșeală. Nu numai că ea și Hilton aveau puține lucruri în comun, dar el era bețiv și o abuza, astfel că a cerut divorțul în ianuarie 1951.

Liz s-a căsătorit a doua oară cu actorul britanic Michael Wilding, un bărbat cu 20 de ani în vârstă, în cadrul unei ceremonii discrete desfășurată la Caxton Hall din Londra, pe 21 februarie 1952. Actrița a găsit diferența de vârstă atrăgătoare, deoarece voia “calm, liniște și prietenie” și, în plus, a sperat că mariajul o va ajuta în carieră.  Cuplul a avut doi fii: Michael Howard și Christopher Edward.  După un scandal în care și-a acuzat soțul că s-a distrat cu niște stripteuze pe care le-a adus acasă, Taylor și Wilding și-au anunțat separarea în vara anului 1956 și au divorțat în 1957.

fashiondays.ro

Cel de-al treilea mariaj a fost cel cu producătorul de teatru și film Mike Todd, nunta fiind organizată la Acapulco, în Mexic, pe 2 februarie 1957. Au avut împreună o fiică, pe Elizabeth “Liza” Frances, Todd a încurajat în permanență presa să scrie despre cuplul lor, iar în iunie 1957 bărbatul a avut ideea organizării unei petreceri în Madison Square, la care au participat 18.000 de invitați și care a fost difuzată pe CBS. Moartea lui Mike, într-un accident de avion care a avut loc pe 22 martie 1958, a șocat-o pe Liz Taylor.

Actrița a fost consolată în acele momente grele de prietenul ei, cântărețul Eddie Fisher, cu care a început curând o aventură, dar pentru că Fisher era căsătorit cu actrița Debbie Reynolds, idila cu Liz s-a transformat într-un scandal public. După divorțul lui, cei doi s-au căsătorit la Templul Beth Sholom din Las Vegas pe 12 mai 1959.

În timp ce filma „Cleopatra” în Italia, în 1962, Taylor a început o aventură cu colegul ei de platou, actorul galez Richard Burton, deși și Burton, și ea erau căsătoriți. Zvonurile despre relația lor au început să circule în presă și au fost confirmate de un paparazzi care i-a fotografiat pe un yacht în Ischia.

Mai târziu sociologul Ellis Cashmore avea să spună că publicarea acelei fotografii a fost un “moment de cotitură” spre o nouă eră, în care devenea din ce în ce mai greu pentru celebrități să-și țină viața personală separată de cea publică.

Scandalul public care a izbucnit a făcut ca Taylor și Burton să fie condamnați pentru “vagrancia erotica” de către Vatican. Liz a primit divorțul de la Fisher pe 6 martie 1964 și s-a căsătorit cu Burton nouă zile mai târziu, într-o ceremonie privată la Ritz-Carlton Montreal.

Denumiți “Liz and Dick” de mass-media, Taylor și Burton au jucat împreună în 11 filme și au avut un stil de viață extravagant, cheltuind milioane de euro pe blănuri, diamante, tablouri, haine de designer, călătorii și chiar un vas pentru croaziere.

Într-un interviu din 1969, Burton mărturisea:

“— Ați cunoscut-o pe Liz Taylor când ați turnat împreună «Cleopatra». Se spune că a fost o dragoste fulgerătoare…

— Nimeni nu i-a rezistat vreodată lui Liz. Cum aș fi putut tocmai eu…?

— O considerați pe Liz Taylor o mare artistă?

— Foarte mare! După ce ne-am căsătorit, m-a convins că monogamia este un imperativ social care trebuie respectat cu orice preț. Cred că asta este o demonstrație de mare artă. Apoi, până când am cunoscut-o pe Liz, eram bărbatul cel mai prost îmbrăcat din lume. Ea m-a obligat să-mi revizuiesc garderoba şi deunăzi am fost uluit aflând că sunt clasat printre primii zece bărbaţi din cei mai bine îmbrăcaţi din America. Nu este asta o artă? În sfârşit, cele mai bune filme ale mele sunt cele în care joacă şi ea. Liz este o femeie şi o actriţă extraordinară, pe care n-o poţi judeca după formulele obişnuite.

— Se pare că succesul dv., căsătoria cu Liz Taylor, originalitățile dv. sunt un izvor nesecat de material publicitar. Aceasta vă displace?

— Mă sinchisesc foarte puțin de ceea ce se pălăvrăgeşte, îmi duc viaţa cum cred eu şi cum îmi place.

— Şi cum vă place?

— Am, bineînţeles, ca orice om, preferinţe şi antipatii. Iubesc câinii de toate rasele şi detest mobilierul ţipător. Îmi place să gonesc cu maşina, dar să şi citesc o carte bună, să cânt la pian, dar să fac şi sport, scrimă, înot, tenis. Sunt pasionat de muzică, de orice fel, dar nu pot suferi femeile îmbrăcate aşa ca să-ţi scoată ochii. Îmi place mâncarea bună şi berea englezească, dar nu suport rigorile la care mă supun regizorii. În general, caut, încerc să nu despart munca de actor de viaţa mea intimă. Succesul mi-a adus cel puţin această bucurie. Să pot transporta cu mine micul meu univers, pe Liz, copiii de care nu ne despărţim decât când studiile lor ne obligă, câteva tablouri achiziţionate la Florenţa şi unele mici bucurii care ne sunt dragi. Una din ele este să fac mici escapade în câte un bar de noapte, să cunosc oameni extraordinari, cărora puţin le pasă că stau alături de domnul Burton actorul.

Cei doi au divorțat pentru prima dată în iunie 1974, dar s-au împăcat și s-au recăsătorit în Botswana, pe 10 octombrie 1975.  A doua căsătorie a durat mai puțin de un an și s-a încheiat din nou cu un divorț, care a fost pronunțat în iulie 1976.

La scurt timp după aceea, Taylor l-a cunoscut pe cel de-al șaselea ei soț, John Warner, un politician republican din Virginia.  S-au căsătorit pe 4 decembrie 1976, iar actrița s-a implicat în susținerea campaniei lui electorale. În momentul în care soțul ei a fost ales senator, Liz a încercat să se adapteze vieții în Washington DC, dar nu după mult timp a început să sufere de depresie și a devenit din ce în ce mai dependentă de medicamente și alcool. Taylor și Warner s-au separat în decembrie 1981 și au divorțat un an mai târziu, în noiembrie 1982.

După șase ani, Liz l-a cunoscut la Betty Ford Center pe cel de-al șaptelea și ultimul ei soț, lucrătorul în construcții Larry Fortensky. Cei doi s-au căsătorit la ferma Neverland a bunului prieten al actriței, Michael Jackson, pe 6 octombrie 1991. Nunta a fost din nou în centrul atenției publice, dar de această dată Taylor a vândut exclusivitatea imaginilor de la ceremonie pentru un milion de dolari, bani cu care a finanțat o fundație pentru bolnavii de SIDA. Taylor și Fortensky au divorțat în octombrie 1996.

Liz s-a luptat cu mari probleme de sănătate cea mai mare parte a vieții ei. Avea scolioză și probleme cronice de spate, a avut mai multe episoade de pneumonie și era dependentă de alcool și de calmante. Ea a fost prima celebritate care a recunoscut că a fost tratată la Centrul Betty Ford timp de șapte săptămâni, din decembrie 1983 până în ianuarie 1984. Mai târziu, dependența a recidivat și a intrat din nou într-o cură de dezintoxicare în 1988. În plus, s-a luptat și cu greutatea, devenise supraponderală în anii ’70 și a publicat o carte despre dietele și despre experiențele ei, “Elizabeth Takes Off”.

Sănătatea lui Taylor a intrat în declin în ultimele două decenii ale vieții, motiv pentru care a participat foarte rar la evenimente publice după anul 1996. În 2004, a fost diagnosticată cu insuficiență cardiacă și a fost internată în spital, iar după șase săptămâni a murit, la vârsta de 79 de ani, pe 23 martie 2011, la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles. Înmormântarea a avut loc a doua zi la Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California, dar ceremonia a început cu 15 minute mai târziu pentru că, potrivit unui apropiat, Taylor ar fi spus înainte de a înceta din viață că își dorește “să întârzie la propria înmormântare”.

După dispariția ei, colecțiile impresionantă de bijuterii și haine pe care le avea au fost scoase la licitație de către Casa Christie’s, iar banii au fost folosiți pentru a alimenta conturile fundației pentru îngrijirea persoanelor afectate de SIDA. Bijuteriile au fost vândute pentru o sumă record de 156,8 milioane de dolari, iar hainele și accesoriile pentru alte 5,5 milioane de dolari.

DS TW
Latest comments

leave a comment