HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicUnica Liz Taylor, actrița cu ochi violet

Unica Liz Taylor, actrița cu ochi violet

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932 la Londra și a primit dublă cetățenie, britanică și americană, deoarece părinții ei, comerciantul de artă Francis Lenn Taylor și actrița Sara Sothern, erau cetățeni americani, originari din Arkansas, Kansas.

Familia a dus o viață privilegiată în Londra, fetița fiind înscrisă la Byron House, o școală Montessori din Highgate, unde a fost crescută în conformitate cu învățăturile creștine. Părinții s-au mutat în Statele Unite în 1942, iar Liz a primit primul ei rol în film, în “Lassie se întoarce”, la vârsta de 10 ani. În 1958, când avea 26 de ani, jucase deja în 28 de filme și fusese nominalizată de trei ori pentru Premiul Oscar.

 

Viața personală a lui Liz Taylor, mai ales cele opt căsătorii ale actriței, au atras atenția permanentă a presei, dar și dezaprobare publică, iar biograful Alexander Walker va spune: “Fie că ne place sau nu… căsătoria este matricea mitului care a început în jurul lui Elizabeth Taylor încă de când avea 16 ani”.

Liz s-a căsătorit la vârsta de 18 ani cu Conrad “Nicky” Hilton Jr., moștenitorul lanțului Hilton Hotels, la Biserica Bunului Păstor din Beverly Hills, pe 6 mai 1950. Studiourile MGM au organizat mariajul cu o ceremonie extrem de fastuoasă, care a devenit cel mai important eveniment mediatic al anului. La câteva săptămâni după nuntă, Taylor și-a dat seama că a făcut o greșeală. Nu numai că ea și Hilton aveau puține lucruri în comun, dar el era bețiv și o abuza, astfel că a cerut divorțul în ianuarie 1951, la doar opt luni de la nuntă.

 

Liz s-a căsătorit a doua oară cu actorul britanic Michael Wilding, un bărbat cu 20 de ani în vârstă, în cadrul unei ceremonii discrete la Caxton Hall din Londra, pe 21 februarie 1952. Actrița a găsit diferența de vârstă atrăgătoare, deoarece voia “calm, liniște și prietenie” și, în plus, a sperat că mariajul o va ajuta în cariera de la Hollywood.  Cuplul a avut doi fii: Michael Howard și Christopher Edward.  După un scandal în care și-a acuzat soțul că s-a distrat cu niște stripteuze pe care le-a adus acasă, Taylor și Wilding și-au anunțat separarea în vara anului 1956 și au divorțat în 1957.

Actrița s-a căsătorit cu cel de-al treilea soț, producătorul de teatru și film Mike Todd, la Acapulco, în Mexic, pe 2 februarie 1957. Au avut împreună o fiică, pe Elizabeth “Liza” Frances. Todd a încurajat în permanență presa să scrie despre cuplul lor, iar în iunie 1957 el a avut ideea organizării unei petreceri în Madison Square, la care au participat 18.000 de invitați și care a fost difuzată pe CBS. Moartea lui Mike, într-un accident de avion care a avut loc pe 22 martie 1958, a șocat-o pe Liz Taylor.

 

Actrița a fost consolată în acele momente grele de prietenul ei, cântărețul Eddie Fisher, cu care a început curând o aventură, dar pentru că Fisher era căsătorit cu actrița Debbie Reynolds, idila cu Liz s-a transformat într-un scandal public. După divorțul lui, cei doi s-au căsătorit la Templul Beth Sholom din Las Vegas pe 12 mai 1959.

În timp ce filma „Cleopatra” în Italia, în 1962, Taylor a început o aventură cu colegul ei de platou, actorul galez Richard Burton, deși și Burton, și ea erau căsătoriți. Zvonurile despre relația lor au început să circule în presă și au fost confirmate de un paparazzi care i-a fotografiat pe un iaht în Ischia.

Mai târziu sociologul Ellis Cashmore avea să spună că publicarea acelei fotografii a fost un “moment de cotitură” spre o nouă eră în care devenea din ce în ce mai greu pentru celebrități să-și țină viața personală separată de cea publică.

 

Scandalul public care a izbucnit a făcut ca Taylor și Burton să fie condamnați pentru “vagrancia erotica” de către Vatican, care a apelat și la Congresul Statelor Unite ca acesta să interzică reintrarea ei în țară.

Liz a primit divorțul de la Fisher pe 6 martie 1964 și s-a căsătorit cu Burton nouă zile mai târziu, într-o ceremonie privată la Ritz-Carlton Montreal.

Denumiți “Liz and Dick” de mass-media, Taylor și Burton au jucat împreună în 11 filme și au dus un stil de viață extravagant, cheltuind milioane de euro pe blănuri, diamante, tablouri, haine de designer, călătorii și chiar un iaht.

Cei doi au divorțat pentru prima dată în iunie 1974, dar s-au împăcat și s-au recăsătorit în Botswana, pe 10 octombrie 1975.  A doua căsătorie a durat mai puțin de un an și s-a încheiat din nou cu un divorț care a fost pronunțat în iulie 1976.

 

 

La scurt timp după aceea, Taylor l-a cunoscut pe cel de-al șaselea ei soț, John Warner, un politician republican din Virginia.  S-au căsătorit pe 4 decembrie 1976, iar actrița s-a implicat permanent în campania lui electorală. În momentul în care soțul ei a fost ales senator, Liz a încercat să se adapteze vieții de soție de politician în Washington DC, dar nu după mult timp a devenit deprimată, supraponderală și din ce în ce mai dependentă de medicamente și alcool. Taylor și Warner s-au separat în decembrie 1981 și au divorțat un an mai târziu, în noiembrie 1982.

În 1988, după divorțul de Warner, Liz l-a cunoscut la Betty Ford Center pe cel de-al șaptelea și ultimul ei soț, lucrătorul în construcții Larry Fortensky. Cei doi s-au căsătorit la ferma Neverland a bunului prieten al actriței, Michael Jackson, pe 6 octombrie 1991. Nunta a fost din nou în centrul atenției publice, dar de această dată Taylor a vândut exclusivitatea imaginilor de la ceremonie pentru un milion de dolari, bani cu care a finanțat o fundație pentru bolnavii de SIDA. Taylor și Fortensky au divorțat în octombrie 1996.

 

 

Liz s-a luptat cu mari probleme de sănătate cea mai mare parte a vieții ei. Avea scolioză și probleme cronice de spate, a avut mai multe episoade de pneumonie și era dependentă de alcool și de calmante. Ea a fost prima celebritate care a recunoscut că a fost tratată la Centrul Betty Ford timp de șapte săptămâni, din decembrie 1983 până în ianuarie 1984. Mai târziu dependența a recidivat și a intrat din nou într-o cură de dezintoxicare în 1988. În plus, s-a luptat și cu greutatea, a devenit supraponderală în anii ’70 și a publicat o carte despre dietele și despre experiențele ei, “Elizabeth Takes Off”.

Sănătatea lui Taylor a intrat în declin în ultimele două decenii ale vieții, motiv pentru care a participat foarte rar la evenimente publice după anul 1996. În 2004 a fost diagnosticată cu insuficiență cardiacă și a fost internată în spital, iar după șase săptămâni a murit, la vârsta de 79 de ani, pe 23 martie 2011, la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles. Înmormântarea a avut loc a doua zi la Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California, dar ceremonia a început cu 15 minute mai târziu pentru că, potrivit unui apropiat, Taylor ar fi spus înainte de a muri că își dorește “să întârzie la propria înmormântare”.

 

După dispariția ei, colecțiile impresionantă de bijuterii și haine pe care le avea au fost scoase la licitație de către Casa Christie’s, iar banii au fost folosiți pentru a alimenta conturile fundației pentru victimele SIDA. Bijuteriile au fost vândute pentru o sumă record de 156,8 milioane de dolari, iar hainele și accesoriile pentru alte 5,5 milioane de dolari.

 

Latest comments
  • Ce viata tumutuoasa intr-un suflet bun ….Filmele in care a jucat i se potriveau perfect …..era imprevizibila si pretentioasa ..Dar niciodata nu si-a gasit locul ei nicaieri in lume Era mereu in cautarea marelui iubiri….si din cauza firii ei neastamparata mereu a dat gres.totusi cred ca Richard Burton a fost marea ei iubire ..Se potriveau perfect mereu din aceleasi motive.din vina carora se si desparteau….. potrivire de caracter .Erau o pereche exotica amandoi …..dupa moartea ei frmusetea sufletului ei sa dezvaluit in totalitate..grija pentru omenire .si bolile lor necrutatoare fabricate ..O frumusete sclipitoare rece si picanta cu niste ochi violeti fermecati si ..cu un suflet uriasi de cald …..Poate dincolo printre stele ea si-a gasit atat de cautata linistea sufleteasca

    • Frumos comentariu, exact cum merita!

leave a comment