HomeRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialCastelul Renatei și al lui Jerome Radziwiłł, jefuit de sovietici

Castelul Renatei și al lui Jerome Radziwiłł, jefuit de sovietici

Radziwiłł
DS TW

Renata de Austria s-a născut pe 2 ianuarie 1888 în orașul Pula din Croația de astăzi, la acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar, fiind fiica cea mare a Arhiducelui Karl Stephen de Austria și a Mariei Theresia, Prințesă de Toscana, ambii părinți fiind rude apropiate ale împăratului Franz Joseph.

Micuța arhiducesă a fost educată de profesori particulari care au învățat-o limbile germană, italiană, engleză și franceză și poloneză.

Tatăl ei, care a avut o carieră excepțională în marina austriacă, era foarte bogat și familia a locuit pe rând în reședința de iarnă de pe insula Losinj din Marea Adriatică, la Viena, într-un palat moștenit de la Arhiducele Albert, și în Galiția, unde aveau vaste proprietăți. Începând cu anul 1907, reședința familiei a fost în principal castelul Zywiec aflat în Galiția de vest.

Arhiducele Karl Stephen își dorea crearea unei filiale poloneze a casei de Habsburg, iar fiica sa cea mare, arhiducesa Renata, a acceptat să se căsătorească cu unul dintre cei mai bogați proprietari de terenuri din Polonia, prințul Jerome Radziwill. Logodna lor a fost anunțată în septembrie 1908, cei doi au semnat un acord prenupțial de separarea a proprietăților, iar nunta a avut loc pe 15 ianuarie 1909 în capela de la castel Zywic.

Radziwiłł

Noua familie a avut șase copii și a trăit la castelul Balice, una dintre moșiile familiei Radziwill. După dezmembrarea Imperiului austriac în urma Primului Război Mondial, destinul Renatei și al prințului Radziwll a fost strâns legat de Polonia, locuind cea mai mare parte din timp în superbul castel de lângă Cracovia.

Renata a murit pe 16 mai 1935, iar soțul ei, prințul Jerome, i-a supraviețuit timp de zece ani. În ianuarie 1945 sovieticii și-au stabilit comandamentul central pe moșia Radziwiłł, soldații au confiscat vitele și s-au hrănit cu proviziile familiei, au jefuit palatul și au ars mobilierul pe care l-au considerat prea burghez.

În februarie, prințul Jerome și unul dintre fiii săi, Leon, au fost arestați și trimiși la închisoarea din Cracovia. Regele George al VI-lea al Marii Britanii a intervenit imediat ce a aflat, prin premierul britanic Anthony Eden, care a încercat să negocieze cu ministrul de Externe sovietic Viaceslav Molotov eliberarea celor doi, dar discuțiile s-au încheiat cu un eșec.

Tatăl și fiul au fost transportați împreună cu un grup de 2015 prizonieri cu un tren de marfă la Altchevsk, în bazinul carbonifer Donețk, într-un lagăr de muncă forțată, unde prințul a murit pe 6 aprilie 1945 din cauza epuizării fizice.

Autoritățile sovietice au autorizat în mod excepțional o înmormântare creștinească pentru Jerome Radziwill, care a avut parte de o mică ceremonie religioasă oficiată de un preot deținut, la care au participat toți polonezii aflați în lagăr, corpul său fiind așezat într-un sicriu și înhumat lângă tabăra de concentrare, nu aruncat într-o groapă comună, așa cum se proceda de obicei.

Familia a reușit, după ce a făcut intervenții la cel mai înalt nivel al URSS, să-l scoată pe Leon din lagărul de la Altchevsk, iar după eliberare bărbatul a ajuns în Franța, apoi în Argentina, unde a trăit până la sfârșitul vieții.

Radziwiłł
DS TW
No comments

leave a comment