HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreLouise Renée, metresa-spion trimisă la curtea Angliei

Louise Renée, metresa-spion trimisă la curtea Angliei

Louise
DS TW

Louise Renée de Penancoët de Kéroualle s-a născut pe 5 septembrie 1649 și a fost amanta regelui Carol al II-lea al Angliei timp de cincisprezece ani. Tânăra a fost acuzată că era, de fapt, agentul secret al lui Ludovic al XIV-lea al Franței, ceea ce l-a făcut pe Saint-Evrement să spună: “panglica de mătase din jurul taliei domnișoarei Kerouaille unește Franța și Anglia”.

Louise

Louise venise pe lume la castelul Keroual, lângă Brest, și a fost fiica unor nobili al căror venit nu era prea mare, astfel că viața familiei la castel era plină de privațiuni. A fost educată la o mănăstire a ursulinelor, unde una dintre mătușile ei era călugăriță și, ajunsă la adolescență, ducele de Beaufort, verișorul regelui Ludovic al XIV-lea, i-a promis că o va introduce la curtea regală și că o va sprijini să devină domnișoară de onoare a Ducesei de Orléans, care era cumnata și verișoara suveranului.

Protectorul ei a murit după scurt timp, dar Louise a ajuns totuși la Versailles în 1669 și a devenit domnișoară de companie a Annei Henrietta, care era sora lui Carol al II-lea al Angliei. În 1670, tânăra a însoțit-o pe aceasta la Dover, unde a mers să-și întâlnească fratele, ocazie cu care frumoasa Louise l-a cunoscut pe suveranul englez.

După moartea prematură a Annei Henrietta la doar 26 de ani, Ludovic al XIV-lea a trimis-o pe Louise în Anglia, unde a devenit doamnă de onoare a soției regelui, Ecaterina de Braganza.

Mai târziu s-a spus că Louise fusese trimisă la curtea Angliei cu scopul de a deveni metresa lui Carol al II-lea, iar tânăra și-a îndeplinit cu succes misiunea. În plus, în 1675, a obținut titlul de duce de Richmond pentru unicul ei fiu, Charles Lennox.

În ciuda îndelungatei relații intime cu regele Angliei, Louise i-a rămas mereu loială adevăratului său rege, Ludovic al XIV-lea, care, drept mulțumire, îi trimitea deseori cadouri generoase, printre care o pereche de cercei în valoare de 18.000 de lire sterline.

În august 1673, a primit titlurile de baroneasă de Petesfield, contesă de Fareham și ducesă de Portsmouth, iar veniturile ei au devenit din ce în ce mai mari de la an la an. Doar în 1677 frumoasa metresă regală a primit de la suveran 27.300 de lire sterline, iar în 1681 suma care i-a fost oferită s-a ridicat la 136.000 de lire sterline.

Cu toată antipatia curtenilor, Louise a reușit să rămână în grațiile lui Carol al II-lea, iar în ziua decesului acestuia, pe 6 februarie 1685, s-a aflat lângă patul de moarte. Suveranul muribund i-a cerut fratelui său, Iacob, să aibă grijă de fostele amante: “Poartă-te bine cu baroneasa de Portsmouth și n-o lăsa pe săraca Nelly să moară de foame”, au fost ultimele lui cuvinte.

Louise
Louise

După decesul lui, influența Louisei la curte a scăzut însă rapid și a fost nevoită să se retragă în Franța, a pierdut pensia și titlurile dăruite de Carol al II-lea, iar ultima parte a vieții și-a petrecut-o la Aubigny, unde a fost hărțuită de creditori, dar a reușit să aibă un trai relativ decent datorită pensiei pe care i-o acordase Ludovic al XIV-lea.

Fosta mare frumusețe a curții regale de la Londra a murit la Paris, pe 14 noiembrie 1734, la vârsta de 85 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment