HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorCele mai prețioase ouă de Paște din lume: Ouăle imperiale Fabergé

Cele mai prețioase ouă de Paște din lume: Ouăle imperiale Fabergé

Fabergé

Bijutierul Peter Carl Fabergé s-a născut pe 30 mai 1846 la Sankt Petersburg și a devenit cunoscut pentru „Ouăle Fabergé”, bijuteriile imperiale realizate din metale și pietre prețioase. Tatăl său era și el bijutier, iar Peter Carl a preluat afacerea acestuia după moartea lui. În 1864 Carl Peter pornește in turul Europei, este instruit de diverși bijutieri din Germania, Franța și Anglia și urmează cursurile Colegiului Comercial din Paris până în anul 1872, când ajuns la vârsta de 26 de ani, s-a întors în Sankt Petersburg și s-a căsătorit cu Augusta Julia Jacobs. Firma sa era implicată în acel moment în catalogarea, repararea și restaurarea unora din piesele de colecție ale Muzeului Ermitaj.

Fabergé

Carl a obținut titlul de Maestru Aurar, care îi permitea și folosirea mărcii proprii, pe lângă cea a firmei, iar fratele său, Agathon, un designer talentat, s-a alăturat afacerii.

Carl și Agathon au făcut senzație la expoziția de la Moscova în 1882, realizând o replică a unei brățări scite din secolul IV înainte de Hristos care făcea parte din colecția Muzeului Ermitaj, țarul însuși declarând că nu poate face diferența dintre piesa originală și cea realizată de frații Fabergé. Suveranul a cerut ca această copie să facă parte din Colecția Ermitaj, ca un exemplu al măiestriei bijutierilor contemporani și astfel Casa Fabergé și bijuteriile sale au intrat în atenția casei imperiale.

În Rusia țaristă, exista tradiția oferirii cadourilor cu ocazia sărbătorilor pascale, iar în 1885 țarul Alexandru al III-lea al Rusiei i-a cerut artistluisă facă o bijuterie în formă de ou de Paște pentru soția sa și astfel au apărut pentru prima dată ouăle Fabergé.

Primul ou imperial Fabergé era realizat din email alb, se deschidea și descoperea un gălbenuș din aur, acesta se deschidea și el și în interior se găsea o găină din aur, iar în interiorul ei se află o replică în miniatură a coroanei imperiale și un pandantiv sub formă de ou, realizat din rubin.

Maria Feodorovna a fost foarte încântată de cadou așa că țarul a inaugurat o tradiție: în fiecare an, Carl Fabergé trebuia să creeze special pentru țarină un ou de Paște care trebuia să aibă în interior o surpriză.

Fabergé

Începând cu anul 1885, Casa Fabergé a livrat familiei imperiale câte un ou bijuterie de fiecare Paște, iar după moartea lui Alexandru al III-lea, în 1894, tradiția a fost păstrată de țarul Nicolae al II-lea, care comanda anual două ouă – unul pentru mama sa, Maria, și un altul pentru soția sa, Alexandra.

Tradiția a continuat până la Revoluția bolșevică din 1917, iar după ce familia Romanov a fost executată, ouăle, bijuteriile, tablourile și multe alte comori aflate în proprietatea familiei imperiale au fost confiscate de guvernul interimar.

Înainte de plecarea din Rusia, compania Fabergé devenise cea mai mare afacere cu bijuterii din țară. Pe lângă sediul din Sankt Petersburg, avea filiale la Moscova, Odessa, Kiev și Londra, producând aproximativ 200.000 de obiecte din 1882 până în 1917, inclusiv artă decorativă, tacâmuri de argint și bijuterii prețioase de o calitate și frumusețe excepționale.

Fabergé
Fabergé

După naționalizarea afacerii sale, Carl Fabergé a părăsit Sankt Petersburg cu ultimul tren diplomatic spre Riga și în momentul în care, la jumătatea lunii noiembrie 1918, Revoluția a ajuns în Letonia, bijutierul a fugit în Germania și s-a stabilit mai întâi în Bad Homburg și apoi în Wiesbaden.

Peter Carl Fabergé nu și-a revenit niciodată din șocul suferit în timpul Revoluției bolșevice. A murit în Elveția, pe 24 septembrie 1920, iar familia sa a spus că a murit din cauza tristeții.

Casa Fabergé a realizat în total 65 de ouă de Paște. Dintre acestea, 43 au supraviețuit timpului și sunt expuse în muzee sau colecții private.

Fabergé
Fabergé
No comments

leave a comment