HomeRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialCharles Aznavour, artistul armean onorat în întreaga lume

Charles Aznavour, artistul armean onorat în întreaga lume

DS TW

Charles Aznavour s-a născut pe 22 mai 1924 la Paris, într-o familie de artiști armeni, Mihail (Misha) Aznavourian și Knar Baghdasarian, supraviețuitoare a genocidului din Adapazarı. Tatăl său era fiul unuia dintre bucătarii țarului Nicolae al II-lea și a cântat în diverse restaurante din Franța înainte de a-și înființa propriul restaurant cu specific armenesc numit “Le Caucase”. Părinții l-au încurajat pe Charles să participe la diverse spectacole de la o vârstă fragedă și, fascinat de lumea artistică, a renunțat la școală la nouă ani, luându-și numele de scenă Aznavour.

În timpul ocupației germane a Franței din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Aznavour și familia sa au ascuns în apartamentul lor din Paris un număr mare de persoane (armeni sau evrei) persecutate de naziști, Charles și sora sa, Aida, fiind direct implicați în activitățile de salvare.

În primele etape ale carierei, artistul a cântat în spectacolele de deschidere ale lui Edith Piaf la Moulin Rouge, iar aceasta l-a sfătuit să ia lecții de canto, ajutându-l să-și dezvolte ambițiile artistice.

Numit uneori Frank Sinatra al Franței, Aznavour a cântat frecvent despre dragoste, a scris musical-uri, a interpretat peste o mie de cântece și a înregistrat nouăzeci și unu de albume.

Artistul a vorbit și a cântat în mai multe limbi – franceză, engleză, italiană, spaniolă, germană, rusă și armeană – și a colaborat frecvent cu Édith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Dusty Springfield, Liza Minnelli,  Mia Martini, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Roy Clark, Nana Mouskouri sau Julio Iglesias.

“Frămîntat de un extraordinar foc interior, cu ochii imenşi pe o faţă îngustă şi răvăşită, Charles Aznavour este de-a dreptul fascinant”, aşa îl descria jurnalista Bella Laurence într-un interviu pe care i l-a luat în 1964.

La întrebarea “Lucraţi mult?”, Aznavour a răspuns:

— 19 ore pe zi. Nu cred în inspiraţie. Legea mea este disciplina. În fiecare dimineaţă scriu. Pentru aceasta mă documentez. Caut cuvintele pe care le foloseşte publicul, încerc să aflu ce-i place acestuia mai mult. Întotdeauna trebuie să cobori în stradă.

— Vă influențează moda?

— Niciodată. Mă îndrăgostesc de un cuvânt, de o temă sau de o melodie și sunt preocupat de acestea, de conținutul lor. N-am găsit niciodată un ritm având grija modei. Sunt bucuros atunci când cântecele mele, pe care le scriu singur până la ultimul cuvânt, sunt îndrăgite de prietenii mei, de cei care le ascultă.

Întrebat, apoi, de ce apare relativ rar la televiziune, a spus:

— Numai în fața publicului mă simt cu adevărat în largul meu. Am nevoie de contactul cu ascultătorii. La televiziune ai tendința să-i pierzi din vedere”.

La începutul toamnei anului 2006, Aznavour a organizat un mare turneu, mergând în Statele Unire ale Americii și Canada, apoi în Asia, iar în a doua jumătate a anului 2007 a revenit în Europa pentru o serie de spectacole în Franța, Belgia și Olanda, plecând apoi în America de Sud.

În 2002, artistul a apărut în filmul “Ararat”, realizat de regizorul Atom Egoyan, o producție despre genocidul armenilor din Imperiul Otoman de la începutul secolului XX, iar doi ani mai târziu a primit titlul de Erou Național al Armeniei, cel mai înalt premiu al statului.

Charles Aznavour și fiul său, Nicolas Aznavour, au creat Fundația Aznavour, care își propune să realizeze o serie de proiecte educaționale, culturale și sociale și să promoveze patrimoniul cultural și umanitar al lui Charles Aznavour, care a luptat pe parcursul întregii sale vieți împotriva oricărei forme de discriminare.

Artistul a fost căsătorit de trei ori. Prima soție a fost Micheline Rugel, cu care s-a căsătorit în 1946, zece ani mai târziu a făcut un mariaj cu Evelyn Plessis, iar după ce a divorțat și de aceasta s-a recăsătorit cu Ulla Thorsell. Din cele trei mariaje, Aznavour are cinci copii: Seda, Patrick, Katia, Mischa și Nicolas.

În aprilie 2018, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 94 de ani, Charles Aznavour, care se afla în Rusia la acel moment, a fost dus la un spital din Sankt Petersburg, după ce a suferit un mic accident în timpul unei repetiții. O săptămână mai târziu, pe 12 mai, și-a rupt brațul în două locuri după ce a căzut în casa sa aflată în satul Mouriès, iar pe 1 octombrie 2018 a fost găsit decedat în cadă. Raportul medico-legal a arătat că artistul a murit din cauza unui stop cardiorespirator complicat cu un edem pulmonar acut.

Autoritățile franceze au organizat pe 6 octombrie o înmormântare de stat în onoarea lui Charles Aznavour, eveniment care a avut loc la complexul militar Les Invalides din Paris, în prezența președintelui Emmanuel Macron, a premierului Édouard Philippe, a foștilor președinți Nicolas Sarkozy și François Hollande, precum și a președintelui armean Armen Sarkissian.

DS TW

leave a comment