
Charles Le Brun s-a născut pe 24 februarie 1619 la Paris și a început încă din copilărie să ia lecții de sculptură de la tatăl său, Nicolas Le Brun. În 1632, a intrat ucenic în atelierul pictorului François Perrier și după doi ani a fost remarcat de cancelarul Pierre Séguier, care l-a recomandat pictorului Simon Vouet, apoi i s-a alăturat artistului Nicolas Poussin. În 1642, la doar 23 de ani, era deja foarte cunoscut la Paris și, cu aprobarea cancelarului, a plecat la Roma, unde a copiat cele mai cunoscute tablouri ale lui Guido Reni și Rafael.
După patru ani petrecuți în Italia, tânărul Le Brun s-a întors la Paris, făcând. La întoarcerea în capitala Franței, a obținut comenzi importante, iar anul următor a fost numit “pictor și valet de cameră al regelui” și a fost ales să picteze scena “Crucificarea Sfântului Andrei” pentru Catedrala Notre-Dame din Paris. În același an, s-a căsătorir cu Suzanne, fiica pictorului Robert Butay.
Philippe de Champaigne, pictorul Mariei de Medici care se afla în serviciul familiei regale încă din 1628, și Charles Le Brun au obținut de la cardinalul Jules Mazarin acceptul pentru întemeierea Academiei regale de pictură și sculptură, în 1648. Mazarin l-a numit secretar și, în acea perioadă, Le Brun a realizat o serie de picturi monumentale, inclusiv faimosul tablou “Apoteoza lui Hercule”.
Nicolas Fouquet, ministrul de finanțe al regelui Franței, i-a cerut artistului să decoreze fantasticul său Chateau de Vaux-le-Vicomte, iar pictorul a lucrat între 1656 și 1661 doar pentru acesta, realizând decorurile somptuoase ale palatului, unice în Franța la momentul respectiv.
În 1660, Le Brun a pictat “Familia lui Darius la picioarele lui Alexandru” și “Portretul ecvestru al Cancelarului Séguier”, ambele realizate în onoarea protectorului său, cancelarul care i-a oferit șansa de a deveni atât de cunoscut, și a conceput decorul intrării lui Ludovic al XIV-lea în Paris, după căsătoria suveranului cu Maria Tereza a Austriei, eveniment care se desfășurase pe 9 iunie.
Suveranii de la Versailles au început să-i comande lucrări variate, de la fresce uriașe și decorațiuni pentru grădină la tapiserii și mobilier, Regele-Soare i-a cerut apoi să coordoneze toate proiectele ornamentale și pictorul a fost încântat să lucreze doar pentru curtea regală.
Din 1661, a fost însărcinat cu decorarea Palatului Versailles, la care a muncit neîncetat pentru următorii 30 de ani, având sub comandă câteva sute de artiști. Regele a fost atât de încântat încât l-a înnobilat pe Le Brun în decembrie 1662, iar un an mai târziu artistul a fost numit director al Academiei regale de pictură și sculptură de către economistul Jean-Baptiste Colbert, intendentul finanțelor. Le Brun a devenit “Primul pictor al Regelui” în 1664, funcție care îi aducea un venit anual de 12.000 de livre, și era responsabil general pentru colecția de picturi începută de regele Francisc I și mărită considerabil până la Ludovic al XIV-lea.
În 1666, Colbert, un mare iubitor al artei și culturii, proprietar al unei biblioteci fabuloase, l-a cooptat în fondarea Academiei Franceze din Roma. Patru ani mai târziu, Colbert a devenit superintendent și a achiziționat fabulosul Domeniu Sceaux, situat nu departe de Versailles, iar Le Brun a lucrat la decorarea splendidului Pavilion Aurora.
În 1683, după moartea lui Colbert, considerat eminența cenușie a finanțelor de la Versailles, succesorul acestuia și-a impus favoritul, pe Pierre Mignard, dar Charles Le Brun s-a bucurat în continuare de aprecierea regelui. Colbert a fost înmormântat la Paris în biserica Saint-Eustache, iar mormântul său este considerat o capodoperă a epocii, fiind proiectat, la cererea văduvei, de Charles Le Brun și executat de sculptorii Jean-Baptiste Tuby și Antoine Coysevox.
Treptat, marele artist s-a retras din viața publică. Epuizat de muncă și grav bolnav, s-a stins la vârsta de 70 de ani, pe 12 februarie 1690, și a fost înmormântat la Biserica Saint Nicolas du Chardonnet.
Astăzi este considerat nu doar un pictor excepțional, ci și un strateg artistic, pentru că el este cel care a transformat Versailles-ul într-o capodoperă a artei baroce. Prin stilul grandios și capacitatea de a combina pictura, arhitectura și sculptura într-o viziune coerentă, Le Brun a devenit una dintre cele mai influente figuri din istoria artei franceze.
Galerie foto: