HomeMonarhieMarie-Thérèse, cvasi-anonima soție a Regelui-Soare

Marie-Thérèse, cvasi-anonima soție a Regelui-Soare

Marie-Thérèse a Austriei, Infantă a Spaniei și a Portugaliei și Arhiducesă a Austriei, s-a născut pe 10 septembrie 1638 la El Escorial și a fost fiica regelui Filip al IV-lea al Spaniei și a reginei Elisabeta a Franței. Ca mulți habsburgi, copila a fost produsul a generaților întregi de căsătorii între veri primari, dar, din fericire, nu a fost afectară de nicio boală provocată de consangvinitate.

Fetița a avut parte de o copilărie dificilă, pentru că mama, o prințesă franceză, a murit când ea avea doar șase ani, iar tatăl s-a recăsătorit cu nepoata lui, Mariana, având împreună un copil, pe Infanta Margarita Teresa.

 

 

În 1658, în timpul războiului cu Franța, ambele părți doreau să ajungă la o soluție pentru a aduce pacea, iar o uniune între familiile regale părea cea mai potrivită, astfel că tatăl prințesei, Filip, a trimis un emisar special la Curtea franceză pentru a deschide negocierile de pace și pentru a aranja o căsătorie regală.

După mariajul prin procură cu regele francez care a avut loc la Fuenterrabia, prințesa a devenit cunoscută ca Marie-Thérèse. Tatăl ei, Filip al IV-lea, și întreaga curte spaniolă au însoțit mireasa până la Insula Fazanilor aflată pe râul Bidassoa, unde Ludovic al XIV-lea a întâlnit-o pentru prima dată pe soția sa. Pe 7 iunie 1660, ea și-a părăsit țara natală știind că era foarte puțin probabil să se mai întoarcă vreodată acasă.

Două zile mai târziu, pe 9 iunie, a avut loc căsătoria religioasă la Saint-Jean-de-Luz, iar pe 26 august 1660 tinerii și-au făcut intrarea în Paris. Ludovic i-a fost credincios soției în primul an de căsătorie, dar nu după mult timp au apărut divergențe din cauza personalităților lor diferite.

 

Marie-Thérèse făcuse o pasiune pentru ciocolata caldă și devenise supraponderală, în timp ce regele Ludovic al XIV-lea își petrecea timpul în preajma doamnelor de la curtea regală și toată lumea era convinsă că regina era ultima care afla când soțul ei avea o nouă metresă.

Atunci când Ludovic a declarat-o pe Louise de La Vallière amantă oficială, regina a fost foarte mâhnită, dar a continuat să-și petreacă în continuare timpul liber jucând cărți, fără să arate public că este afectată.

La începutul anului 1661 a rămas însărcinată, iar fiul mult așteptat, Ludovic, Marele Delfin, s-a născut pe 1 noiembrie 1661. Ceilalți cinci copii pe care i-a adus pe lume, Marie-Anne, Marie-Thérèse, Philippe-Charles și Louis François, au murit în copilărie. Marele Delfin a murit de variolă pe 11 aprilie 1711, la vârsta de 49 de ani, cu patru ani înaintea tatălui său.

 

Pe măsură ce timpul a trecut, Marie-Thérèse devenise foarte docilă, iar regele și-a continuat aventurile romantice. Regina a tolerat-o pe Madame de Montespan, dar Ludovic al XIV-lea s-a asigurat ca întotdeuna să fie tratată cu respectul cuvenit rangului său. S-a spus că era timidă, caritabilă, gurmandă și superstițioasă și că noaptea, în timp ce era în pat cu suveranul, una dintre doamnele de onoare o ținea de mână pentru că regina se temea foarte tare de fantome. Și-a luat foarte în serios rolul de mamă, lucru rar întâlnit la acea vreme, iar regele Franței avea încredere absolută în soția sa, pentru că știa că îi este loială.

Marie-Thérèse a murit pe 30 iulie 1683, la vârsta de 44 de ani, la Versailles, iar la dispariția sa Ludovic al XIV-lea a spus: „Aceasta este prima supărare pe care mi-a provocat-o vreodată”.

 

 

Latest comment

leave a comment