HomeMonarhieSultana Kösem, cea mai puternică femeie a Imperiului Otoman

Sultana Kösem, cea mai puternică femeie a Imperiului Otoman

Kösem Mahpeyker Sultan s-a născut pe 2 septembrie 1590, în insula Tinos din Grecia, fiind fiica unui preot ortodox. Tânăra a fost cumpărată ca sclavă de către guvernatorul otoman al Bosniei și a fost oferită în dar, când a împlinit vârsta de cincisprezece ani, curții otomane, unde a fost crescută pentru a deveni favorita prințului Ahmed I.

Kösem a devenit treptat una dintre cele mai influente femei din istoria Imperiului Otoman, fiind mama sultanilor Murad al IV-lea și Ibrahim I și a trăit în timpul domniei a șase sultani: Ahmed I, Mustafa I, Osman al II-lea, Murad al IV-lea, Ibrahim I și Mehmed al IV-lea, iar după moarte a fost cunoscută sub numele “mama magnifică”, “mama ucisă” sau “mama martiră”.

După moartea soțului ei, sultanul Ahmed I, Sultana Kösem a decis ca fratele acestuia, Mustafa I, să urmeze la tronul Imperiului Otoman, deși bărbatul era bolnav psihic. Acesta va conduce imperiul timp de trei luni în 1618, până când este detronat chiar de către Kösem, în urma unui complot.

După aceea Osman al-II-lea, fiul vitreg al sultanei Kösem, va ajunge la cârma imperiului și prima măsură va fi să își exileze mama vitregă în Vechiul Serai, căruia i se spunea “Seraiul Lacrimilor”. Tânărul sultan este detronat după patru ani de către ieniceri si ucis în fortăreață Edikule. După moartea lui, Sultana Halime, mama sultanului Mustafa, îl urca din nou pe fiul ei debil psihic pe tronul Imperiul și, de data aceasta, el va conduce imperiul pentru un an. Va fi apoi din nou detronat și închis într-o camera păzită până în anul 1639, când va fi omorât din ordinul nepotului său, Murad al-IV-lea.

 

Este momentul în care Sultana Kösem începe să își arate adevărata putere. Era susținută de ieniceri și iubită de popor și decide ca fiul ei, Murad al-IV-lea, care va fi supranumit și cuceritorul Bagdadului, să ajungă la conducerea imperiului, iar ea să-i fie regentă. Timp de nouă ani, din 1623 până în 1632 Sultana Kösem ia decizii și participă la ședințele de divan așezată pe tronul sultanului, fiind singura femeie care s-a așezat vreodată pe tronul Imperiului Otoman.

 

 

În 1632 sultanul Murad, ajuns la maturitate, ia decizia de a-i încheia regența mamei sale, dar ea va continua să asculte ședințele de divan din spatele unei perdele. După ce cucerește Bagdadul și revine în capitală, sultanul Murad, care știa că nu mai are mult de trăit pentru că suferea de ciroză, ia decizia de a-i omorî pe frații săi, Kasîm și Ibrahim, pentru că nu voia ca mama sa, Kösem, să ajungă din nou să conducă țara după moartea sa.

Murad reușește să-l omoare doar pe Kasîm, Ibrahim fiind salvat în ultima clipă de către sultana Kösem. După moartea lui Murad al-IV-lea, începând din 1640 până în 1648, pe tron s-a aflat fratele lui, sultanul salvat de propria-i mamă, care, însă, era incapabil să conducă statul din cauza problemelor psihice.

Sultana Kösem se numește regentă pentru a doua oară și conduce țara timp de opt ani. În anul 1648 sultanul Ibrahim este detronat, închis într-o temniță și apoi ucis. Mama lui nu mai avea niciun alt fiu pe care să-l urce pe tron, așa că este nevoită să se retragă la Vechiul Serai, așa cum cerea tradiția.

 

Sultana Hatice Turhan, văduva lui Ibrahim și noră a sultanei Kösem, intenționează să îl urce pe tron pe fiul ei, Mehmed al-IV-lea, și să-i fie regentă. Însă bătrâna sultana Kösem nu se lasă bătută și, cu sprijinul ienicerilor, preia tot ea regența nepotului Mehmed.

Timp de trei ani, din 1648 până în 1651, conduce statul având puteri absolute, în ciuda opoziției constante a nurorii ei. Când relațiile cu văduva lui Ibrahim ajung la un punct critic, Kösem plănuiește să-și omoare nepotul, pe Mehmed, și pe nora sa, Turhan, și să îl înlocuiască cu un alt nepot, dar planul ei este dat în vileag de o servitoare.

 

 

În noaptea de 2 spre 3 septembrie 1651, când bătrâna sultană Kösem aștepta vestea morții nepotului si a nurorii ei, un eunuc plătit de Hatice Turhan a sugrumat-o cu o perdea de mătase în odaia ei din Palatul Topkapi, apoi a târât-o în fața ienicerilor.

Timp de trei zile locuitorii capitalei Imperiului Otoman au ținut doliu în onoarea sultanei de 61 de ani care era foarte iubită de popor pentru că avea obiceiul de a le oferi fetelor care trebuiau să mărite daruri. Kösem făcea donații doar pentru oamenii simpli, vizita închisorile imperiului în fiecare an și plătea datoriile persoanelor încarcerate, avea grijă ca servitoarele care ieșeau din slujba ei să primească zeste și se îngrijea să le găsească soți bine situați, construia fântâni publice, școli și moschei, începuse să finanțeze lucrări de irigare în Egipt și oferea ajutor oamenilor săraci din Mecca.

 

Sultana Kösem a fost înmormântată în Moscheea Imperială a sultanului Ahmed, cunoscută astăzi sub numele de Moscheea Albastră.

 

 

Galerie foto:

Latest comment

leave a comment