HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicClayton Farlow, al doilea “patriarh” din serialul Dallas

Clayton Farlow, al doilea “patriarh” din serialul Dallas

Clayton Farlow
DS TW

Harold Clifford Keel, interpretul personajului Clayton Farlow din serialul Dallas, s-a născut pe 13 aprilie 1919 în Gillespie, Illinois, și a fost fiul marinarului Homer Keel și al lui Grace Margaret, cel mai mic dintre cei doi copii ai cuplului. Familia sa era atât de săracă încât un profesor îi oferea adesea copilului prânzul.

După moartea tatălui, în 1930, viitorul actor și mama sa s-au mutat în California, unde băiatul a absolvit Liceul Fallbrook la vârsta de 17 ani și apoi a avut diverse locuri de muncă până când, în cele din urmă, s-a angajat la Douglas Aircraft Company ca agent de turism.

carturesti.ro
Clayton Farlow

La vârsta de 20 de ani, a fost auzit cântând de proprietăreasa casei în care locuia cu chirie, doamna Rider, care l-a încurajat să ia lecții de canto, iar în vara anului 1941 a apărut în primul său spectacol, primind rolul lui Samuel Profetul în oratoriul Saul al lui Handel, pe care l-a cântat în duet cu bas-baritonul George London.

Clayton Farlow

În 1945, tânărul a primit un rol în “Oklahoma”, iar în 1947 spectacolul a devenit primul musical american postbelic care a avut un turneu în Anglia. Spectacolul din 30 aprilie 1947, desfășurat la Teatrul Drury Lane din Londra, a avut paisprezece bisuri, în public aflându-se și viitoarea regină Elisabeta a II-a.

Actorul și-a făcut debutul în film la studioul British Lion din Elstree, în producția “The Small Voice”, lansată în Statele Unite sub numele “The Hideout”, jucând rolul unui condamnat evadat care ținea ostatici un dramaturg și pe soția acestuia.

Din Londra actorul a plecat la Hollywood în 1949, unde a fost angajat de studioul de film Metro-Goldwyn-Mayer și și-a făcut debutul în filmul muzical “Annie Get Your Gun”, în care a jucat alături de Betty Hutton, o producție care a avut un succes uriaș.

fashiondays.ro

MGM l-a distribuit apoi în “Pagan Love Song”, în comedia “Three Guys Named Mike” și în “Show Boat”, unde a primit rolul principal masculin alături de Kathryn Grayson și Ava Gardner.

După aceste experiențe, actorul a părăsit compania MGM și s-a întors la prima lui iubire, scena, oscilând între muzică și cinematografie. A călătorit frecvent în Europa și, pe măsură ce gustul Americii pentru divertismentul de tip vechi s-a schimbat, i-a fost foarte greu să-și găsească un loc de muncă. În anii ’60 cânta frecvent în cluburi de noapte, având doar câteva apariții sporadice pe Broadway sau la Hollywood.

În 1943, Keel se căsătorise cu actrița Rosemary Cooper, de care a divorțat cinci ani mai târziu, în 1948, apoi a cunoscut-o pe cântăreața Helen Anderson, cu care s-a căsătorit în ianuarie 1949. Acest mariaj a durat 20 de ani, cuplul a avut trei copii și păreau că vor rămâne împreună pentru totdeauna, dar relația s-a încheiat în 1970.

La începutul anului 1970, Keel a întâlnit-o pe frumoasa stewardeză Judy Magamoll, o fată cu 25 de ani mai tânără decât el, care nu știa nimic despre statutul lui de vedetă. După mulți ani, actorul a spus că între ei a fost dragoste la prima vedere și a mărturisit că diferența de vârstă a devenit deranjantă mai târziu. Cuplul a avut un singur copil, o fetiță pe nume Leslie Grace, care a venit pe lume în 1974.

Clayron Farlow

În acea perioadă artistul mergea în turnee împreună cu soția și fiica sa, dar în 1980 a decis să facă o schimbare majoră în viață. Și-a mutat familia în Oklahoma cu intenția de a se angaja la o companie petrolieră, dar exact atunci a fost chemat înapoi în California pentru a apărea împreună cu Jane Powell într-un episod din “The Love Boat”. În timp ce se afla la filmări, i s-a spus că producătorii serialului de televiziune Dallas vor să vorbească cu el.

Clayton Farlow

În 1981, Keel s-a alăturat permanent producției, primind rolul lui Clayton Farlow, iar începând cu cel de-al patrulea sezon personajul său a fost gândit ca noul “patriarh” al familiei Ewing, înlocuindu-l pe actorul Jim Davis, interpretul lui Jock, care murise recent. Reinventat ca actor, cu o faimă în continuă creștere, Keel și-a început cariera de muzician solo la vârsta de 64 de ani. În 1994, actorul și soția sa, Judy, s-au mutat în Palm Desert, California, devenind foarte activi la evenimentele caritabile comunitare, strângând frecvent bani pentru Societatea Națională pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii.

Actorul care l-a interpretat pe Clayton Farlow din Dallas a murit în casa sa din Palm Desert pe 7 noiembrie 2004, la șase săptămâni după ce fusese diagnosticat cu cancer de colon.

 

Surse:

Colin Larkin, The Virgin Encyclopedia of Popular Music, 1997

Foto:

https://dallas.fandom.com

Clayton Farlow
DS TW
Latest comment

leave a comment