HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicClint Eastwood împlinește 94 de ani

Clint Eastwood împlinește 94 de ani

Clint Eastwood
DS TW

Clint Eastwood s-a născut pe 31 mai 1930, la Spitalul Memorial Saint Francis din San Francisco, în California, și a fost fiul lui Ruth și al lui Clinton Eastwood. La naștere, deoarece a cântărit 5,2 kilograme, asistentele medicale i-au spus bebelușului “Samson”.

Părinții s-au mutat de trei ori în anii ’30, pentru că jobul tatălui său era foarte mobil, dar începând cu anul 1935 s-au stabilit în California, în orășelul Piemont, într-o zonă bogată, având o casă confortabilă, cu piscină și curte generoasă.

Clint a fost înscris la cursurile Școlii Gimnaziale Piemont, dar nu a avut rezultate prea bune la învățătură, la un moment dat fiind obligat să participe și la școala de vară pentru a recupera lacunele la matematică.

Din ianuarie 1945, a urmat timp de un an liceul din oraș, însă a fost exmatriculat pentru indisciplină și a fost apoi transferat la Liceul Tehnic Oakland, dar nu este clar dacă a reușit să-și încheie studiile.

Tânărul a avut în acea perioadă o serie de locuri de muncă temporare, a fost salvamar, fochist, curier, vânzător, tăietor de lemne, pompier forestier și ajutor într-un club de golf, apoi a fost recrutat în armată în perioada în care Statele Unite erau implicate în războiul din Coreea, dar nu a fost pe front, ci a ocupat o poziție de salvamar și instructor de înot la Fort Ord, în nordul Californiei.

Conform biografiei lui oficiale, un bărbat pe nume Chuck Hill, care se afla în aceeași perioadă în garnizoană, avea contacte la Hollywood și a reușit, în timpul unei permisii, să-l introducă pe Clint pe platourile de filmare ale Universal Pictures, unde i l-a prezentat cameramanului Irving Glassberg. Acesta din urmă i-a aranjat o probă cu Arthur Lubin, regizorul celebrului film “Fantoma de la Operă”, care, deși a fost foarte impresionat de fizicul lui Clint, care avea o înălțime de 1.93 m, a povestit mai târziu: „Era amator. Nu știa în ce direcție să întoarcă sau în ce direcție să meargă, nu știa să facă mai nimic”. Lubin i-a sugerat să urmeze cursuri de teatru și i-a oferit, în aprilie 1954, un contract de 100 de dolari pe săptămână. O lună mai târziu, actorul a participat la prima sa probă adevărată, pentru filmul “Six Bridges to Cross”, dar a fost respins de regizorul Joseph Pevney.

Clint Eastwood

După mai multe încercări nereușite, a primit în cele din urmă un rol secundar de la regizorul Jack Arnold pentru pelicula “Revenge of the Creature”, iar în februarie 1955 a fost distribuit în comedia “Francis in the Navy”.

De-abia în 1959 a primit rolul care îi va aduce celebritatea, cel al cowboy-ului Rowdy Yates în serial de televiziune “Rawhide”, producție în care a jucat până în 1965, apărând în 217 episoade.

Divorțat de două ori, Clint Eastwood a avut numeroase relații, fie ocazionale, fie mai serioase, multe dintre ele în același timp. Actorul are opt copii de la șase dintre iubitele sau soțiile sale, însă doar pe patru dintre ei i-a recunoscut oficial și a refuzat, de-a lungul timpului, să confirme numărul real al descendenților săi.

Prima mariaj al vedetei americane a fost cu Margaret Neville Johnson, cu care s-a căsătorit în decembrie 1953. În acea perioadă a mai avut însă o relație cu o femeie al cărei nume nu este cunoscut, dar care i-a dăruit o fiică, Laurie, născută în 1954, care a fost adoptată de un cuplu din Seattle. În timp ce era căsătorit cu Margaret, a avut multe aventuri, dar cea mai cunoscută și de lungă durată a fost cea cu Roxanne Tunis, o cascadoare de la Hollywood, alături de care a trăit o viață paralelă între 1959 și 1973. Cuplul a avut o fiică numită Kimber, născută în 1964. Soția sa știa întreaga poveste, dar i-a tolerat infidelitățile fără să-i reproșeze, cel puțin în public, nimic. Margaret i-a oferit, la rândul ei, doi copii, Kyle, născut în 1968, și Alison, care a venit pe lume patru ani mai târziu. În 1975, Clint Eastwood s-a mutat cu actrița Sondra Locke, care era căsătorită de conveniență cu un anume Gordon Anderson. Actorul a divorțat în cele din urmă de soția sa în 1984, dar iubita lui, Sondra, a rămas în continuare căsătorită cu Anderson până la sfârșitul zilelor ei.

Se pare că în acea perioadă Clint a avut o relație cu o anume Jacelyn Reeves, care era stewardeză, iar femeia i-a dăruit alți doi copii, Scott și Kathryn, care nu au fost însă recunoscuți legal.

În 1989 Eastwood s-a separat de Sondra Locke, iar la începutul anilor ‘90, a început o relație cu actrița Frances Fisher, care i-a dăruit o fiică, Francesca, născută în 1993. Cel de-al doilea mariaj al actorului a fost cu jurnalista Dina Ruiz, care este cu 35 de ani mai tânără decât el și cu care s-a căsătorit în 1996, cuplul având o fiică, Morgan, dar relația s-a încheiat în 2014, moment în care Clint a început o poveste de dragoste cu o anume Christina Sandera, o femeie cu 33 de ani mai tânără decât el.

Actorul este cunoscut mai ales pentru filmele western în care a jucat la începutul carierei, cele mai îndrăgite fiind cele din seria regizată de Sergio Leone: „Pentru un pumn de dolari”, „Pentru câțiva dolari în plus” și „Cel bun, cel rău și cel urât”. La fel de îndrăgite sunt și „Inspectorul Harry”, „Forța pistolului”, „Procurorul”, „Pe oriunde, dar șterge-o!”, „Întoarcerea inspectorului Harry”, „Inspectorul Harry și jocul morții”, „Cadillacul roz” sau „Necruțătorul”.

Clint Eastwood

Clint Eastwood a regizat peste 30 de filme, ultima sa producție intrată în cinematografe în 2021 fiind “Cry Macho”, un neo-Western, în care deține și rolul principal.

În 1993, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor pentru westernul “Necruțătorul”, iar în 2005 Academia americană de film i-a oferit din nou cele două distincții pentru pelicula “Million Dolar Baby”, în care a jucat alături de Hilary Swank, Morgan Freeman și Jay Baruchel.

Eastwood se află în topul celor mai bogați actori din lume, cu o avere estimată la 375 de milioane de dolari.

Sursa:

Marc Eliot, American Rebel: The Life of Clint Eastwood, 2009

DS TW
Latest comment
  • Multi inainte! Ce inseamna sa ai noroc chior. Atatea onoruri pentru un actor (vorba vine) submediocru.

leave a comment