HomeRăzboaie și revoluțiiColiba unchiului Tom, cartea care a contribuit la abolirea sclaviei

Coliba unchiului Tom, cartea care a contribuit la abolirea sclaviei

Harriet Beecher Stowe s-a născut pe 14 iunie 1811 în Connecticut, fiind fiica pastorului Lyman Beecher și a Roxanei Beecher. Pe când copila avea doar 5 ani, în 1816, mama ei a murit, lăsând în urmă 12 copii care s-au crescut unul pe celălalt.

În 1824, familia Beecher se mută la Hartford, unde Harriet a învățat și apoi a predat la școala condusă de sora ei mai mare, Catharine Esther Beecher. După încă opt ani, în 1832, se mută în Cincinnati, Ohio, iar aici Harriet aude tot felul de poveşti despre fuga sclavilor peste râul Ohio din statul vecin, Kentucky.

Primele sale scrieri apar în 1833 în Western Monthly Magazine şi, în același an, tânăra călătorește în Kentucky, unde cunoaște îndeaproape sclavia negrilor, deşi aici forma acesteia era mai blândă decât cea din sudul Americii.

Pe 6 ianuarie 1836 se căsătorește cu profesorul Calvin Ellis Stowe, iar în septembrie aduce pe lume primii săi copii, două fete gemene. Vor mai urma încă șase copii care se nasc la intervale de 1 – 2 ani. Între timp au loc tulburările civile anti-aboliționiste în Cincinnati, iar în 1837 este asasinat publicistul aboliționist Elijah Lovejoy, un apropiat al familiei scriitoarei.

În 1850 întreaga familie se mută în Brunswick, în Maine, pentru că soțul lui Harriet este numit profesor la Colegiul Bowdoin. Pe 8 iulie se naște Charles, al optulea copil al soților Stowe, care în 1890 va publica o biografie a celebrei sale mame.

 

În 1852 soții Stowe se mută în Massachusetts, Calvin fiind numit profesor la Seminarul Teologic. Este momentul apariției în volum a romanului “Coliba unchiului Tom”, în prima zi de la apariția cărții ajungând la vânzări de aproape 3000 de exemplare. Până la sfârşitul anului 1852, cartea a ajuns la un record de 300 de mii de exemplare numai în SUA.

Un an mai târziu, în 1853, apare prima versiune românească a romanului, în traducerea lui Theodor Codrescu şi, în acelaşi an, Harriet Beecher Stowe face prima sa călătorie în Europa, fiind primită cu mult entuziasm în Anglia victoriană. Acuzată de adversarii ei că deformează realitatea, Harriet Beecher Stowe a publicat mai târziu “Cheia Colibei unchiului Tom”.

 

Urmează apoi mai multe romane cu care înregistrează succes după succes. Harriet este invitată să conferenţieze, face încă două călătorii în Europa, o întâlneşte pe Regina Victoria şi îi ia un interviu preşedintelui american în funcţie Abraham Lincoln. În 1864 soțul ei, Calvin, se retrage din învățământ și familia Stowe se mută la Hartford, Connecticut, iar în 1869 se întâlnește în străinătate cu văduva poetului Byron, publicând apoi un articol senzațional despre viața intimă a acestuia în revista “The Atlantic Monthly” și, în 1870, volumul “În apărarea lui Lady Byron” despre imoralitatea poetului englez, lucru ce stârnește indignarea publicului britanic și critica americanilor.

 

Pe 6 august 1886 soțul ei, Calvin Stowe, va muri în casa lor din Connecticut, apoi starea de sănătate a lui Harriet se deteriorează rapid de la an la an. După 10 ani, pe 1 iulie 1896, moare și ea, la vârsta de 85 de ani, la Hartford, în Connecticut.

“Coliba unchiului Tom”, cea mai cunoscută carta a sa, este considerat romanul anti-sclavie cu cel mai profund efect asupra atitudinilor față de sclavie în SUA, răspândirea lui fără precedent intensificând conflictele sociale care au condus la declanșarea războiului civil american.

Cartea este concentrată pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia se dezvoltă poveștile celorlalte personaje — sclavi și stăpâni de sclavi. Romanul descrie cu realism sclavia, iar curentul pe care apariția acestei cărți curajoase l-a stârnit a sprijinit crearea unei emoții colective care a alimentat cauza aboliționistă după anii 1850.

 

 

 

Galerie foto:

Latest comment

leave a comment