HomeRăzboaie și revoluțiiColiba unchiului Tom, cartea care a contribuit la abolirea sclaviei

Coliba unchiului Tom, cartea care a contribuit la abolirea sclaviei

DS TW

Harriet Beecher Stowe s-a născut pe 14 iunie 1811 în Connecticut și a fost fiica pastorului Lyman Beecher și a Roxanei Beecher. Pe când copila avea doar 5 ani, în 1816, mama ei a murit, lăsând în urmă 12 copii care s-au crescut unul pe celălalt. În 1824, familia s-a mutat la Hartford, unde Harriet a învățat și apoi a predat la școala condusă de sora ei mai mare, Catharine Esther Beecher. După încă opt ani, în 1832, tânăra s-a stabilit în Cincinnati, Ohio, unde a auzit tot felul de poveşti despre fuga sclavilor din statul Kentucky peste râul Ohio.

 

Primele ei scrieri au apărut în 1833 în Western Monthly Magazine şi, în același an, tânăra a călătorit în Kentucky, unde a cunoscut îndeaproape sclavia negrilor, deşi aici forma acesteia era mai blândă decât cea din sudul Americii.

Pe 6 ianuarie 1836, s-a căsătorit cu profesorul Calvin Ellis Stowe, iar în septembrie a adus pe lume primii săi copii, două fete gemene. Au urmat apoi șase copii, care s-au născut la intervale de 1 – 2 ani. Între timp au avut loc tulburările civile anti-aboliționiste din Cincinnati, iar în 1837 a fost asasinat publicistul aboliționist Elijah Lovejoy, un apropiat al familiei scriitoarei.

În 1850, întreaga familie s-a mutat în orașul Brunswick, în Maine, soțul ei fiind numit profesor la Colegiul Bowdoin, iar pe 8 iulie a venit pe lume Charles, al optulea copil al soților Stowe, care, în 1890, a publicat o biografie a celebrei sale mame. Doi ani mai târziu, soții Stowe s-au stabilit în Massachusetts, Calvin fiind numit profesor la Seminarul Teologic. În această perioadă a apărut în volum romanul “Coliba unchiului Tom”, în prima zi de la apariția cărții ajungând la vânzări de aproape 3.000 de exemplare. Până la sfârşitul anului 1852, cartea a ajuns la un record de 300 de mii de exemplare distribuite numai în Statele Unite.

Prima versiune în limba română a romanului, în traducerea lui Theodor Codrescu, a văzut lumina tiparului în 1853 şi, în acelaşi an, Harriet Beecher Stowe a făcut prima sa călătorie în Europa, fiind primită cu mult entuziasm în Anglia victoriană. Acuzată de adversari că deformează realitatea, Harriet Beecher Stowe a publicat mai târziu cartea “Cheia Colibei unchiului Tom”.

Au urmat apoi mai multe romane cu care a înregistrat succes după succes. Harriet a fost invitată să țină conferințe, a făcut încă două călătorii în Europa, a întâlnit-o pe Regina Victoria şi i-a luat un interviu preşedintelui american în funcţie Abraham Lincoln. În 1864, soțul ei, Calvin, s-a retras din învățământ și familia s-a mutat la Hartford, Connecticut. În 1869, scriitoarea a întâlnit-o pe văduva poetului Byron, publicând apoi un articol senzațional despre viața intimă a acestuia în revista “The Atlantic Monthly” și, în 1870, volumul “În apărarea lui Lady Byron” despre imoralitatea poetului englez, lucru ce a stârnit indignarea publicului britanic și critica celui american.

Pe 6 august 1886, Calvin Stowe a încetat din viață în casa lor din Connecticut, apoi starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid de la an la an. Harriet a murit pe 1 iulie 1896, la vârsta de 85 de ani, la Hartford.

“Coliba unchiului Tom”, cea mai cunoscută carta a scriitoarei, este considerat romanul anti-sclavie cu cel mai profund efect asupra publicului american.

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comment

leave a comment