HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicColumbo, cel mai iubit detectiv din cinematografie

Columbo, cel mai iubit detectiv din cinematografie

DS TW

Peter Michael Falk s-a născut pe 16 septembrie 1927 la New York și a fost fiul lui Michael Peter Falk, proprietarul unui mic magazin de îmbrăcăminte, și al Madelinei, care avea rolul de contabilă și vânzătoare la același magazin. Ambii părinți erau evrei, tatăl venit din Polonia, iar mama din Ungaria. Copilul suferea de retinoblastom și medicii au decis să-i îndepărteze chirurgical ochiul drept când avea trei ani, punându-i o proteză, așa-numitul “ochi de sticlă”, motiv pentru care nu a putut practica sporturi de performanță, așa cum își dorea, dar a jucat totuși baseball și baschet.

carturesti.ro

Prima lui apariție pe scenă a fost la vârsta de 12 ani în piesa “Pirații din Penzance”, în timp ce se afla într-o vacanță la Camp High Point. Adolescentul a urmat cursurile Liceului Ossining din Westchester County și, după finalizarea cursurilor în 1945, a mers pentru scurt timp la Colegiul Hamilton din New York. Spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial a încercat să intre în serviciul militar, dar a fost respins din cauza problemelor oculare, astfel că s-a alăturat Marinei Comerciale, fiind angajat ca bucătar și băiat de serviciu. Mai târziu actorul a povestit: “Un an pe apă a fost suficient pentru mine, așa că m-am întors la facultate”. După experiența în Marină, Falk a urmat cursurile Universității din Wisconsin, apoi s-a transferat la New School for Social Research din New York și și-a luat licența în literatură și științe politice în 1951.

Tânărul a călătorit apoi în Europa și a lucrat la o companie de căi ferate din Iugoslavia timp de șase luni. Revenit în Statele Unite, a aplicat pentru un post la CIA, dar a fost respins, apoi a devenit analist de management la Biroul de Buget de Stat din Hartford. În timp ce lucra aici, Falk s-a alăturat unui grup de teatru pentru amatori numit Mark Twain Masquers și a studiat actoria la Teatrul White Barn din Westport. În 1956, și-a părăsit postul de bugetar și s-a mutat în Greenwich Village, pentru a urma o carieră în lumea show-biz-ului.

fashiondays.ro

În același an și-a făcut debutul pe Broadway, apărând în “Jurnalul unui ticălos” al lui Alexander Ostrovsky, apoi a jucat în multe alte piese, fiind foarte apreciat de public. În ciuda succesului pe scenă, un agent teatral l-a sfătuit să nu se aștepte la o carieră în cinematografie din cauza problemelor de vedere. Actorul a picat o probă la Columbia Pictures, iar șeful studioului, Harry Cohn, i-a spus într-un mod cât se poate de cinic: “Pentru același preț pot obține un actor cu doi ochi”. Primele sale roluri în film au fost scurte apariții în “Wind Across the Everglades” (1958), “The Bloody Brood” (1959) și “Pretty Boy Floyd” (1960).

 

Falk s-a căsătorit pe 17 aprilie 1960 cu Alyce Mayo, o tânără pe care o cunoscuse în perioada studenției. Cuplul a adoptat două fiice, Catherine, care a devenit detectiv particular, și Jackie, dar cei doi au divorțat în 1976, iar un an mai târziu, pe 7 decembrie 1977, Peter s-a recăsătorit cu actrița Shera Danese, colega sa de platou din seria Columbo.

În 1961, regizorul Frank Capra, premiat cu Oscar, l-a distribuit în comedia “Pocketful of Miracles”. Pelicula a fost ultimul lungmetraj al lui Capra și, deși nu a avut un mare succes comercial, Peter a fost nominalizat la Oscar pentru rolul său. Actorul a apărut pentru prima dată la televiziune în 1957, apoi a jucat în două dintre serialele tv ale lui Alfred Hitchcock, în 1961 – 1962. Deși a primit numeroase alte roluri tv în perioada 1960 – 1970, a devenit cunoscut doar după ce a apărut în seria “Columbo”, devenind în scurt timp, cel mai iubit detectiv din cinematografie.

Primul episod din îndrăgita producție a fost regizat de Steven Spielberg în 1971, când regizorul avea doar 24 de ani. Din 1971 până în 1978, filmul a fost difuzat în mod regulat pe NBC, iar garderoba personajului era asigurată chiar de Peter Falk, care își folosea propriile haine și pantofi, inclusiv celebrul său pardesiu.

Iubitul actor a fost diagnosticat cu boala Alzheimer la sfârșitul anului 2007. În 2009, doctorul Stephen Read declara că starea lui se deteriorase atât de mult încât nu-și mai putea aminti că jucase rolul unui personaj pe nume Columbo și nici nu putea spune cine a fost Columbo. Falk a murit în casa sa din Beverly Hills pe 23 iunie 2011, la vârsta de 83 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Westwood Village Memorial Park din Los Angeles.

În 2015, la patru ani de la moartea lui, statul New York a adoptat “Legea lui Peter Falk”, care prevede că toți urmașii persoanelor vârstnice sau cu evoluții medicale grave au dreptul de a fi informate cu privire la starea lor. Se presupune că  Shera Danese, a doua soție a actorului, care era și turorele lui, i-a împiedicat pe unii dintre membrii familiei, inclusiv pe fiica din prima căsătorie, Catherine, să-l viziteze în ultimele zile ale vieții, nu a anunțat-o despre schimbările majore în starea lui și nu i-a spus absolut nimic cu privire la aranjamentele funerare.

YouTube video

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment