HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicLilly Damita: Cum am devenit doamna Errol Flynn

Lilly Damita: Cum am devenit doamna Errol Flynn

Lilly Damita
DS TW

Lilly Damita, pe numele ei real Liliane Marie-Madeleine Carré, s-a născut pe 10 iulie 1904 în orașul Blaye din Franța și a fost fiica unui ofițer.  A urmat cursurile unor școli de balet din Franța, Spania și Portugalia, la doar 14 ani a devenit dansatoare la Opera din Paris, a lucrat ca model pentru diverși fotografi, iar în 1921, după ce a câștigat un concurs de frumusețe, i s-a oferit ca premiu un rol într-un film mut. În 1925, Lilly a primit primul ei rol principal în “Das Spielzeug von Paris”, peliculă realizată de regizorul de origine maghiară Michael Curtiz. Au urmat, în 1926, filmele „Fiaker Nr. 13” și “Der goldene Schmetterling” și alte câteva producții germane regizate de Robert Wiene.

În 1928, Lilly Damita a fost invitată la Hollywood de Samuel Goldwyn, făcându-și debutul în cinematografia americană în “The Rescue”. A avut după aceea contracte cu diverse studiouri, apărând alături de staruri ale epocii precum Maurice Chevalier, Laurence Olivier, James Cagney, Gary Cooper și Cary Grant.

Lilly Damita

În 1932, era deja o vedetă cunoscută în lumea întreagă:

“Lilly Damita a debutat la Paris. De când Hollywood-ul a îmbrăţişat-o cu atâta pasiune, Lilly Damita se arată foarte rar în patria ei şi publicul e gata-gata s-o ia drept o actriţă yankee. Dar delicioasa vedetă nu va uita, desigur, niciodată, primii paşi făcuţi în carieră.

Teatrul Daunou abia fusese ridicat. Toate încercările de lansare făcute de directorul lui rămâneau infructuoase, spre desnădejdea capitaliştilor care investiseră o sumă frumuşică în această afacere. Iată însă că într-o seară fu anunţat un nou număr de atracţie: Lilly Damita.

Mai întâi își făcu apariția o femeie înaltă și vârstnică. După câteva clipe, ea fu urmată de Lilly Damita, care începu să danseze pe parchet. Numărul ei nu era deloc remarcabil. Captivantă, dansatoarea ridică piciorul de vreo două-trei ori — un picior admirabil — zâmbi șiret spectatorilor, apoi dispăru sub privirea satisfăcută a mamei sale, care n-o mai slăbea din ochi. Dacă Lilly Damita nu era o dansatoare perfectă, avea totuşi sublima calitate de a fi frumoasă.

Câţiva spectatori murmurau: „E o fiinţă superbă şi va ajunge departe. Păcat însă că mamă-sa se ţine scai după ea“. Viaţa dusă de Lilly, după acest debut, nu prea cred să fi fost strălucită. Ea făcu mult timp figuraţie, până în fericita zi când fu remarcată de un bărbat care era tânăr, frumos şi, mai presus de toate, bogat. A doua zi chiar, avu Hispano-ul ei şi, inteligentă şi dornică de a ajunge star, izbuti să turneze un film la Viena.

Lilly Damita

În 1928, când m-am reîntors din America, am avut marea surpriză de a sta de vorbă la Paris cu o Lilly transformată cu desăvârşire. Fusese angajată de o casă americană de producţie şi curajul ei nu se lăsa învins:

– Oamenii de-acolo sunt grozavi. Totuşi, nu mă voi da deloc bătută.

Biata fată! Abia puse piciorul pe pământul unchiului Sam şi filmul vorbitor se şi ivi. Şi sărmana Lilly, care nu ştia nici o boabă de engleză! „O s-o vedem iarăşi în Europa!“, îmi spuneam eu. M-am înşelat însă. Lilly a rămas. Acolo frumuseţea e divinizată şi Lilly e frumoasă. Dar nu numai atât: e şi inteligentă. A turnat câteva filme cu Ronald Colman, care plăcură mult. Fu apoi angajată să joace la New York un rol important dintr-o operetă. O franţuzoaică vedeta a Broadway-ului? Nu știa să cânte, dar învăță. Nu știa să danseze, dar a perseverat.

Antrenul și drăgălăşenia ei o ridicară vertiginos în turla succesului. Acum Lilly Damita câştigă între 2—3000 dolari pe săptămână. (Nu te supăra, Lilly, dacă mă înşel!) S-au ţesut pe socoteala ei multe idile amoroase cu fel de fel de regi ai industriilor americane. Niciuna însă nu pare să se confirme.

*** Georges Teddy, Ilustratiunea Română, 1932

Lilly Damita

După o aventură îndelungată cu regizorul Michael Curtiz și logodna cu prințul Louis Ferdinand de Hohenzollern, al doilea fiu al prințului de coroană Wilhelm (care și-a unit mai târziu destinul cu Kira Kirillovna a Rusiei, nepoata Reginei Maria a României), Lilly s-a căsătorit în 1935 cu Errol Flynn, un actor necunoscut la acea vreme, și s-a retras din lumina reflectoarelor. Flynn a devenit curând una dintre cele mai mari atracții de box office de la Hollywood, iar în 1941 cei doi au avut un fiu, Sean Flynn.

Revista Realitatea ilustrată scria în 1937 despre relația celor doi actori:

“Cea mai discutată căsnicie a Hollywoodului este azi aceea a cunoscutului star Errol Flynn, care, după cum se ştie, e căsătorit cu Lilly Damita. Fireşte, părerile sunt împărţite asupra viitorului acestei căsătorii. Va divorţa oare Errol Flynn de Lilly Damita?

Lilly Damita

Aceasta e problema cea mai spinoasă din tot Hollywoodul. E indiscutabil interesant să cunoaştem cum Lilly Damita l-a cunoscut pe Errol Flynn şi cum a devenit, în mai puţin de două luni, soţia celebului star.

– Acum trei ani, spune Lilly Damita, după ce am stat câteva luni în Europa, m-am reîntors în America, fiind angajată să turnez un film. Într-o zi pe vapor, în timp ce mă aflam la masa căpitanului, înconjurată de un numeros grup de cunoscuţi şi cunoscute, s-a apropiat de masa noastră un tânăr, spunându-mi cu timiditate:

— Domnișoară Damita, vreţi să dansaţi cu mine? L-am privit o clipă. Tânărul părea foarte emoţionat. I-am răspuns:

— Cu plăcere, dar nu acum.

— Când, deci?

— Peste o jumătate de oră.

— Perfect. Tânărul s-a retras foarte mulțumit. Şi-a reocupat locul la masă, singur, departe de ceilalţi. Abia îl cunoscusem. Îmi fusese prezentat pe punte, în ziua precedentă. Mi s-a spus că e un tânăr irlandez care pleacă în America, fiind angajat de „Warner Bros“. Tânărul trebuia să-și încerce norocul la Hollywood. Abia trecuseră 20 de minute și tânărul s-a apropiat din nou de masa noastră, spunându-mi:

— D-ră Damita, vreţi să dansaţi cu mine?

— Desigur. În timp ce dansam, l-am întrebat: După cum mi s-a spus, mergeţi la Hollywood?

— Da.

— Vă urez noroc.

— Mulțumesc. Muzica a încetat şi tânărul m-a condus la masă. Înainte de a ne despărţi, mi-a spus zâmbind:

— Sper să vă revăd, domnișoară Damita.

În timpul călătoriei pe vapor nu l-am mai văzut. A trecut o lună. Uitasem aproape pe simpaticul meu dansator. Viaţa trepidantă a oraşelor americane m-a cuprins. Lucrul la studio, discuţiile cu regizorii şi scenariştii îmi răpeau aproape toată ziua. Într-o zi, fiind liberă, am primit invitația Oliviei de Havilland să iau masa cu ea. Când mă îndrept spre cabina artiștilor, cineva mă strigă pe nume. Întorc capul și, spre surprinderea mea, zăresc pe dansatorul meu de pe vapor, care se apropie zâmbind:

— Ce mai faci? Am avut dreptate când am spus că ne vom revedea cu siguranță. Nu-i extraordinar? Ce faci diseară?

— Astă seară sunt invitată la nişte prieteni.

— Păcat. Și mâine?

— Mă duc la teatru.

— Când eşti liberă?

— Nu știu. Probabil săptămâna viitoare. Dacă vrei, telefonează-mi într-o dimineață la numărul acesta.

— Perfect.

Lilly Damita

Tânărul irlandez și-a notat imediat numărul meu de telefon, după care ne-am despărțit cu o energică strângere de mână. În dimineața următoare, m-a chemat la telefon.

— Allo, ești liberă sâmbăta viitoare? Te invit să petrecem weekend-ul împreună.

— Ideea e excelentă, dar din păcate nu sunt liberă. Am fost invitată mai înainte. Telefonează-mi, te rog, din nou săptămâna viitoare.

Bietul băiat, fără să se descurajeze, mi-a replicat:

— Bine, sper să te văd altădată.

Vinerea viitoare sunt chemată din nou la telefon.

— Te-ai reîntors, domnișoară Damita? Pot să te văd?

— Desigur.

— Ce faci diseară?

—Eu merg la Mayfair Club. S. Goldwyn dă o recepție. Vrei să mă însoţeşti?

— Cu cea mai mare plăcere. Sunt fericit că te pot întovărăşi la recepție. Ne-am amuzat de minune la recepție, iar tânărul irlandez s-a dovedit a fi un tovarăş foarte agreabil. Am început să ne vedem în fiecare zi. După o lună, am luat o hotărâre importantă, şi anume să ne căsătorim. Un bun prieten, aviatorul Ernst, ne-a rugat să-i fim martori la cununia sa cu o tânără artistă de cinematograf, d-ra Roberty. Am fost invitaţi, eu şi tânărul dansator, la căsătoria lor, care trebuia să se celebreze la Yuma, un orăşel din Texas. Am primit invitaţia şi am decis să călătorim cu avionul. Când am sosit la Yuma, l-am găsit pe Ernst foarte nenorocit. Logodnica sa i-a telefonat că e reţinută la studio şi că nu poate veni. În acelaşi timp îl rugase să amâne data căsătoriei. Ernst a avut însă o idea genială:

— Judecătorul tot aşteaptă, de ce nu vă căsătoriţi voi?

Amuzat de această propunere care a fost imediat acceptată, Ernst şi-a recăpătat buna dispoziţie. Ne-am îndreptat deci toţi trei spre locuinţa judecătorului. Magistratul care trebuia să celebreze căsătora dintre Ernst şi d-ra Roberty adormise. L-am trezit. Somnoros încă, ne-a răspuns că, aşteptând câtva timp şi văzând că tinerii nu mai vin, s-a culcat. Se întâmplă atât de des ca logodnicii să renunţe în ultimul moment la căsătorie. Ne-am urcat toţi trei în avion şi, după câteva oare, am ajuns la Hollywood.

Un reporter care se bucură de a fi cel mai bine informat a aflat de căsătoria noastră peste trei ore. Ştirea s-a întins cu iuţeală în tot Hollywoodul. În ziua următoare, am primit vizita altui ziarist. Foarte surprins, m-a întrebat:

— Dvs. sunteţi Lilly Damita, care s-a căsătorit cu un oarecare Errol Flynn?

— Da.

— Errol Flynn este unul şi acelaşi cu celebrul actor de cinematograf?

— Da.

— Mulţumesc. În sfârşit, am un subiect gras pentru ziar.

„N-am să te uit niciodată” (Nopţi de bal), ultimul film al lui Errol Flynn, e o transpunere pe ecran a romanului cu acelaşi nume al lui Myron Brinig. E un film emoţionant şi puternic care cucereşte imediat pe spectatori. Bette Davis şi Errol Flynn sunt cei doi interpreţi ai filmului. Cea dintâi interpretează pe una din cele trei fete ale unui negustor provincial, iar Flynn e un reporter sportiv de care Bette se îndrăgosteşte. În rolul celorlalte două surori apar Jane Bryan şi Anita Louise, iar Henry Travore şi Beulah Bondi sunt părinţii celor trei surori. „N-am să te uit niciodată”. (Nopţi de bal) este o realizare a lui Anatole Litvak, cunoscutul regizor al lui „Mayerling”. (Realitatea ilustrată, 1937)

Lilly Damita și Errol Flynn au divorțat în 1942.  Conform volumului de memorii publicat de Flynn, “My Wicked, Wicked Ways”, Damita a fost instabilă și violentă pe tot parcursul relației lor. În 1962, actrița s-a recăsătorit cu Allen Loomis, un producător de produse lactate, și s-a stabilit pentru o vreme la Fort Dodge, în Iowa. Cei doi s-au despărțit la mijlocul anilor ‘80.

În timpul Războiului Civil din Cambodgia, Sean, fiul lui Lilly și al lui Errol Flynn, și jurnalista Dana Stone, care lucrau ca fotojurnaliști independenți, sub contract cu revista Time, au dispărut îm timp ce se îndreptau spre orașul Phnom Penh, pe 6 aprilie 1970. Deși Lilly Damita a cheltuit o sumă enormă pentru căutarea fiului ei, bărbatul nu a fost găsit niciodată, iar în 1984 a fost declarat oficial mort.

Lilly Damita a încetat din viață pe 21 martie 1994, în Palm Beach, Florida, la vârsta de 89 de ani, în urma complicațiilor provocate de boala Alzheimer. Actrița a fost înmormântată în cimitirul Oakland din Fort Dodge, Iowa, orașul natal al ultimului ei soț.

DS TW
No comments

leave a comment