HomeRăzboaie și revoluțiiOlga Spessivtseva, balerina clasică supremă a secolului XX

Olga Spessivtseva, balerina clasică supremă a secolului XX

DS TW

Olga Alexandrovna Spessivtseva s-a născut pe 18 iulie 1895 la Rostov-pe-Don, în Rusia imperială, și a fost fiica unui cântăreț de operă și a unei necunoscute care și-a lăsat fiica, imediat după naștere, în grija artistului. După moartea tatălui, copila a fost trimisă la un orfelinat din Sankt Petersburg unde ajungeau, de regulă, copiii artiștilor decedați. Olga a dat admitere și a intrat la Academia Imperială de Balet din Sankt Petersburg în 1906, unde le-a fost studentă celebrelor profesoare Klavdia Kulichevskaya, Evghenia Sokolova și Agrippina Vaganova.

 

După absolvire, în 1913, tânăra s-a alăturat companiei Teatrului Mariinsky, a fost promovată ca solistă în 1916, fiind considerată o dansatoare romantică rafinată, cu o tehnică perfectă, ideală pentru roluri precum Giselle și Odette-Odile în Lacul Lebedelor, astfel că a devenit rapid una dintre cele mai admirate dansatoare din trupă.

În 1916, coregraful Serghei Diaghilev a invitat-o într-un turneu cu Ballets Russes în Statele Unite, unde tânăra a dansat cu Vaslav Nijinsky.

În 1918, balerina s-a întors la Teatrul Mariinsky, redenumit Teatrul de Operă și Balet din Petrograd după Revoluția bolșevică din 1917, fiind promovată la gradul de prim balerină. În acel moment era aproape necunoscută în Occident, dar a început să facă turnee și, cu ajutorul fostului soț, Boris Kaplun, un funcționar bolșevic care era mare iubitor de artă, Olga a părăsit definitiv Rusia în 1924.

Artista a acceptat invitația de a dansa ca étoile (prima balerina) la Baletul Operei din Paris, unde a rămas până în 1932, și în acest timp și-a menținut relația cu compania lui Diaghilev, Ballets Russes.

Din 1932 până în 1937 a avut turnee cu o serie de trupe în întreaga lume, interpretând atât roluri din repertoriul clasic, cât și balete contemporane ale unor coregrafi precum Michel Fokine și Bronislava Nijinska.

Începând din anul 1934, Olga a trecut prin mai multe perioade de depresie care s-au agravat în timpul unui turneu la Sydney, când a avut nevoie chiar de spitalizare. În 1937, a părăsit scena și a început să dea lecții de balet, făcându-și ultima apariție într-un spectacol de adio la Teatro Colón, în 1939. În același an s-a mutat în Statele Unite, unde a fost consilier al Fundației Teatrului de Balet din New York, dar episoadele de depresie severă au continuat.

Olga Spessivtseva a murit pe 16 septenbrie 1991, la New York, la vârsta de 96 de ani, și este considerată astăzi una dintre cele mai bune prim-balerine ale secolului XX datorită excelentei sale tehnici clasice, a stilului curat și mesajului scenic care sunt considerate întruchiparea baletului romantic.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment