HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriCopilul-minune din Sebeș a fost răpus de tuberculoză la doar 15 ani

Copilul-minune din Sebeș a fost răpus de tuberculoză la doar 15 ani

Carl Filtsch s-a născut pe 28 mai 1830 la Sebeș, în Alba, și a fost fiul pastorului evanghelic Joseph Filtsch. Copilul a început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său. În 1837 a fost dus la Viena pentru a-și completa educația muzicală cu profesori mai experimentați, l-a cunoscut aici pe Friedrich Wieck, tatăl pianistei Clara Wieck Schuman, și-a impresionat dascălii cu talentul său excepțional și la un moment dat a fost prezentat Curții Imperiale. Carl a ajuns astfel să fie coleg cu Franz Joseph, care avea exact aceeași vârstă, pentru că mama viitorului împărat, ambițioasa ducesă Sofia de Bavaria, spera că micuțul Carl îl va motiva pe fiul ei în studierea pianului.

Carl a cântat pentru prima dată în fața publicului în februarie 1841, pe când avea doar 11 ani, la “Wiener Musikverein”, o sală de concerte din districtul Innere Stadt, care este astăzi sediul orchestrei Filarmonicii din Viena, a avut un mare succes, iar profesorii și tatăl său i-au organizat în același an un turneu care a cuprins orașele Budapesta și Sibiu.

 

În decembrie 1842 copilul-minune a ajuns la Paris, unde a devenit elevul preferat al lui Frédéric Chopin, apoi a fost preluat de Franz Liszt, care i-a devenit profesor. Liszt va spune despre băiat: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”, iar Chopin avea să exclame: „Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…”, după ce adolescentul a interpretat un concert pentru pian al compozitorului.

Din păcate, în scurt timp Carl a fost obligat să-și anuleze turneele ce îi fuseseră planificate în toată Europa. Adolescentul s-a îmbolnăvit de tuberculoză și medicii i-au recomandat să se mute la Veneția, unde clima era mai blândă. Într-o primă fază starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, Carl a călătorit în vara anului 1844 acasă, în Transilvania, apoi a mers la Viena, iar pe perioada iernii s-a întors în Italia.

 

Pe 11 mai 1845, la doar 15 ani, Carl a fost răpus de tuberculoză, fiind înmormântat în cimitirul San Michele din Veneția. Tânărul pianist transilvănean a lăsat în urmă opt compoziții proprii, dintre care unele fuseseră publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. Autoritățile locale din Sebeș au anunțat anul trecut că vor începe demersurile pentru aducerea rămășițelor pământești ale copilului-minune în orașul natal.

No comments

leave a comment