HomeVizionariiScriitoriExtraordinara viață a scriitoarei George Sand

Extraordinara viață a scriitoarei George Sand

Amantine Lucile Aurore Dupin s-a născut pe 1 iulie 1804 la Paris și a fost crescută de bunica ei, Marie-Aurore de Saxa, Madame Dupin de Francueil, în casa acesteia aflată în satul Nohant, în provincia franceză Berry, locuință pe care a moștenit-o în 1821, când bătrâna doamnă a murit. Tatăl ei, Maurice Dupin, era nepotul mareșalului general al Franței, Maurice, Conte de Saxa, văr de gradul șase cu regii Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea al Franței, dar mama lui Aurore, Sophie-Victoire Delaborde, nu avea descendență nobiliară.

 

Aurore Dupin, cunoscută mai târziu ca scriitoarea George Sand, a purtat haine masculine în public, deși încă din 1800 poliția emisese un ordin prin care femeile care voiau să se îmbrace într-o astfel de vestimentație erau obligate să solicite un permis special. Unele femei au cerut un asemenea aviz din motive de sănătate, profesionale sau recreative (de exemplu, pentru călărie), dar Aurore a explicat pur și simplu că astfel de ținute sunt mai puțin costisitoare, mai confortabile și mai durabile decât rochiile sau fustele lungi.

 

În 1822, la vârsta de optsprezece ani, adolescenta s-a căsătorit cu Cazimir Dudevant, fiul nelegitim al baronului Jean-François Dudevant, cu care a avut doi copii: Maurice și Solange. În 1825 a avut o aventură cu tânărul avocat Aurélien de Sèze, iar la începutul anului 1831 și-a părăsit soțul și a intrat într-o perioadă de patru sau cinci ani de “rebeliune romantică”. De-abia în 1835, scriitoarea s-a separat legal de Dudevant și a primit custodia copiilor lor.

 

Aurore a avut mai multe aventuri cu personalități ale epocii sale: romancierul Jules Sandeau, scriitorul Prosper Mérimée, dramaturgul Alfred de Musset, Louis-Chrysostome Michel, actorul Pierre-François Bocage, scriitorul Charles Didier, romancierul Félicien Mallefille, politicianul Louis Blanc și compozitorul Frédéric Chopin sunt doar câțivaa dintre bărbații care i-au fost alături în aventuroasa ei viață. Mai târziu, a corespondat cu Gustave Flaubert și, în ciuda diferenței de temperament dintre ei, cei doi au devenit prieteni apropiați, apoi scriitoarea a avut o relație intimă cu actrița Marie Dorval.

 

George Sand și-a petrecut iarna 1838-1839 împreună cu Frederic Chopin la Mallorca, locuind la mănăstirea Valldemossa, călătoria fiind descrisă în romanul autobiografic “O iarnă în Mallorca”, publicat în 1841. Chopin era deja bolnav de tuberculoză la începutul relației lor, iar faptul că a stat o iarnă întreagă în condiții improprii de cazare i-a agravat simptomele. Cuplul s-a despărțit cu doi ani înainte de moartea compozitorului, un motiv al separării fiind atitudinea lui Chopin față de fiica lui George Sand, Solange. Muzicianul a continuat să fie în relații bune cu tânăra după ce Solange și soțul ei, Auguste Clésinger, s-au certat cu scriitoarea din cauza banilor, dar Aurore a considerat că sprijinul lui Chopin pentru Solange este extrem de neloial și ar fi confirmarea faptului că acesta ar fi avut un atașament neprincipial față de Solange.

 

Nici fiul lui George Sand, Maurice, nu-l plăcea pe Chopin pentru că tânărul voia să se impună ca “bărbatul casei” și nu a dorit să-l aibă pe compozitor ca rival. Chopin s-a întors la Paris în 1848, după ce făcuse un turneu în Anglia, și a murit un an mai târziu într-un apartament din Place Vendôme, iar George Sand a refuzat să participe la înmormântare.

Extrem de prolifică, George Sand este autoarea unor romane de mare succes, aproape toate traduse în limba română, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Roșu și Alb”, “Ea și el”, “Comisionarul”, “Valentine”, “Lélia”, “Marchiza”, „Cosima”, „Cele șapte corzi ale lirei”, „Lucrezzia Floriani”, „Contesa de Rudolstandt”, „Morarul din Angibault”, „Păcatul domnului Antoine”, “Mica Fadette”, “Povestea vieții mele”, “Frumoșii domni de la Bois-Dore” sau „Marchizul de Villemer”.

Scriitoarea a murit în casa pe care o moștenise de la bunica ei la Nohant, lângă Châteauroux, pe 8 iunie 1876, la vârsta de 71 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul din spatele capelei de la Nohant-Vic, fiind condusă pe ultimul drum de bunii ei prieteni, Gustave Flaubert și Alexandre Dumas fiul.

Latest comments
  • Multumim !

leave a comment