HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriCopilul pierdut al Reginei Elisabeta: Prințesa Maria

Copilul pierdut al Reginei Elisabeta: Prințesa Maria

DS TW

Principesa Maria a României a venit pe lume pe 8 septembrie 1870 la București și a fost singurul copil al lui Carol I al României și al reginei Elisabeta. Copila a fost botezată în religia ortodoxă după o lună, în octombrie 1870, la Mănăstirea Cotroceni. Micii prințese i se spunea “Mariechen” sau “Itty” și toți cei care au cunoscut-o au descris-o ca fiind o fetiță frumoasă și precoce. Se spunea că la doar doi ani și jumătate se uita la hărțile din cabinetul regelui Carol și reușea să identifice diferite țări, spre uimirea și încântarea părinților.

În iarna anului 1873, prințesa a călătorit împreună cu Elisabeta și Carol în Germania, pentru a fi prezentată bunicilor și celorlalte rude materne, care au îndrăgit-o imediat, dar micuței îi era mereu dor de casă şi cerea să se întoarcă la Bucureşti. Regina Elisabeta a rememorat această vizită: “În 1873 mă reîntorceam pentru prima dată in vechea mea patrie impreună cu fiica mea, pe care am prezentat-o astfel pentru prima dată mamei şi fratelui meu… A fost un Ajun ca altădată, cu mulţi invitaţi, cu fiicele seniorilor ce ne erau vecini, dar şi cu fetiţe de la orfelinatele din jur. În mijlocul acestei mulţimi gălăgioase, fiica mea, Principesa Marioara, mi se părea ca o zâna ce zboară”.

O altă mărturie consemnează că, nu cu mult timp înainte de a muri, Maria i-a spus mamei că într-o zi i-ar plăcea să poată călări o stea. Pe 5 aprilie 1874, prințesa s-a îmbolnăvit de scarlatină, în timpul unei epidemii devastatoare care lovise capitala la acel moment și, în ciuda faptului că a fost tratată cu multă grijă de un medic celebru în epocă, Theodori, a murit după câteva zile, pe 9 aprilie.

Slujba de înmormântare a avut loc la Cotroceni, în incinta Palatului Regal. Sicriul principesei a fost acoperit cu satin alb și ornamente din dantelă argintie și a fost la fel de mare ca unul pentru un adult, deoarece corpul copilei a fost închis în mai multe coșciuge de dimensiuni descrescătoare plasate unul în interiorul celuilalt.

Copila a fost înmormântată la Mănăstirea Cotroceni și, la cererea îndureratei Elisabeta, pe piatra ei funerară a fost inscripționat un verset din Biblie: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”

Părinții au fost devastați din cauza pierderii suferite. Pe 5 mai regele Carol i-a scris tatălui său, Karl Anton, că intenționează să se mute permanent la Palatul Cotroceni, pentru a fi mai aproape de locul de odihnă al fiicei sale:

“Nervii Elisabetei sunt atât de zdruncinați încât este nevoie de cea mai mare grijă. Trebuie să vă mărturisesc că și eu sunt deprimat din cauza durerii. Eu dorm, dar foarte puțin, și o aud pe Elisabeta mea strigând în vis: “E moartă, moartă!” Acest strigăt de durere este de fiecare dată o nouă lovitură de cuțit în inima mea rănită!”

Într-o altă scrisoare adresată lui Lascăr Catargiu, Carol scria: “Cea mai dulce amintire pe care fiica noastră pierdută ne-a lăsat-o ca o comoară inestimabilă este dragostea ei nemărginită pentru țara în care s-a născut, o dragoste atât de puternică încât, în ciuda vârstei ei fragede, a simțit dorul de casă în timpul primei sale șederi în străinătate”.

Regina Elisabeta scria în 1913: “De atunci, Crăciunurile cele posomorâte se urmară. Cine oare ar fi putut să ni le mai lumineze, când plecase ea, zâna mea?… Și niciodată ea n-a voit, de-acolo de unde se află, să ne trimită alt copil, ca și cum s-ar fi temut c-o să ne mângâie prea mult de plecarea ei! Ah! Putea totuși să ne trimită mulți frățiori și surioare, pierderea sa ar fi rămas tot aceeași rană, etern sângerând, spăimătoare sfâșiere de care nu poți niciodată să te vindeci.

Doamne, să n-ai decât un copil, numai unul, să-l pierzi și să nu mai ai altul niciodată!”

În 1875, sculptorul Karl Storck a realizat un bust al prințesei decedate care a fost amplasat pe mormântul ei, iar în 1916, când regina Elisabeta a murit, rămășițele Mariei au fost exhumate și osemintele au fost puse într-un sicriu mic, care a fost așezat pe sicriul reginei în timpul procesiunii publice. Mama și fiica au fost apoi așezate în același mormânt, la Catedrala Curtea de Argeș.

DS TW
No comments

leave a comment