HomeVizionariiAcademicieniDan Berindei, destinul marelui istoric (03.11.1923 – 23.12.2021)

Dan Berindei, destinul marelui istoric (03.11.1923 – 23.12.2021)

DS TW

Născut pe 3 noiembrie 1923 la Bucureşti, Dan Berindei a făcut primele studii în particular, apoi a urmat Şcoala “Clemenţa” și Liceul „Spiru Haret”. După absolvirea Facultății de Istorie şi Filosofie la Universitatea din Bucureşti, Berindei a obținut titlul de doctor în istorie susținând teza „Oraşul Bucureşti, reşedinţă şi capitală a Ţării Româneşti (1459 –1862)”. A devenit apoi cercetător şi secretar ştiinţific la Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice și asistent la Institutul de Istorie şi Filosofie al Academiei Române.

Dan Berindei a fost îndepărtat din cercetarea ştiinţifică imediat ce soția sa, Ioana Hudiță, a fost arestată pe 29 iulie 1950 de autoritățile comuniste. Cuplul avea un copil de doi ani, Mihnea, iar Ioana a fost arestată împreună cu alţi 22 de membri ai familiilor Hudiţă şi Berindei, printre care şi mama ei, motivul fiind că dusese un bileţel la un cunoscut al tatălui său, politicianul țărănist Ioan Hudiță.

carturesti.ro

Tânăra avea 28 de ani și a fost ridicată de pe stradă, după cum a povestit mai târziu, îmbrăcată într-o rochie subțire și încălțată în sandale. Deși la acel moment nu știa, la scurt timp după arestare și-a dat seama că este însărcinată. Ioana Hudiță-Berindei a fost dusă mai întâi în beciurile Ministerul de Interne, apoi, pe rând, la Jilava și Văcăreşti, unde, pe 12 aprilie 1951, a născut-o pe fiica sa, Ruxandra, fiind apoi transferată la Mislea. Tânăra a născut într-un loc amenajat în paraclisul fostei Mănăstiri Văcăreşti și va povesti mai târziu în cartea semnată de Lavinia Betea: “Eram cu multe deţinute care, trebuie să spun, au fost foarte drăguţe cu mine. Trebuie să spun asta. Dacă Ruxandra plângea, nu se supărau. Ele săreau s-o legene, s-o plimbe… Cum plângea, săreau: “Lasă-mă pe mine să văd ce are”. În tot acest timp soțul ei, tânărul Dan Berindei, dat afară de la Institutul de Istorie și Filosofie al Academiei Române unde lucra, s-a angajat întreprinderea “Mecanica nouă” și a avut grijă de băiețelul rămas fără mamă.

În 1952, în momentul în care Ioana nu a mai alăptat-o pe Ruxandra, Dan Berindei a fost chemat la Jilava și i s-a înmânat copilul care avea doar 11 luni.

Ioana Berindei avea să fie eliberată pe 18 februarie 1953 de la Mislea, dar a mai primit doi ani de domiciliu forţat. Tot ea povestea că a ieșit din penitenciarul de femei îmbrăcată cu haine primite de milă de la gardieni. Era februarie și rochia de vară cu care intrase în pușcărie nu ar fi ajutat-o cu nimic. Administrația penitenciarului i-a oferit bani de tren și a ajuns acasă, la domiciliul de pe Strada Toamnei, seara târziu. Copiii nu o cunoșteau pe această străină și familiei i-a fost foarte greu să revină la o viață normală.

Absolventă de istorie, Ioana Hudiță va fi angajată muncitoare la Cooperativa “Arta Lemnului” din Bucureşti, apoi va obţine un post de secretară la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”, unde va lucra pentru următorii 16 ani.

fashiondays.ro

Istoricul Dan Berindei a fost rechemat în 1955 la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române unde va lucra timp de 45 de ani, iar după 1990 a devenit profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Specialist în istoria modernă a României, a fost autorul a peste 90 de volume şi a peste 700 de articole şi studii apărute în reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate, cu precădere despre istoria politică şi socială a secolului al XIX-lea.

Dan Berindei

Ioana Berindei a murit pe 9 septembrie 2008 și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. Fiul ei, Mihnea, a murit în iunie 2016, iar fiica născută la Jilava, Ruxandra, locuiește în Germania. Eminentul istoric Dan Berindei, membru al Academiei Române, a murit pe 23 decembrie 2021, la vârsta de 98 de ani, la București.

DS TW
Latest comments
 • Am mai pierdut un om de mare valoare!
  Odihneasca-se in pace!

 • Incet-incet valorile noastre se cam duc . Sa-i fie tarana usoara !

 • Dumnezeu să vă ierte,
  Condoleanțe familiei Sale!

  • Sincere condoleante familiei Berindei !!

 • Fie-i tzarana usoara !! Condoleantze familiei !!

 • Un mare respect pentru un suflet îmbolnăvit si distrus de comuniști!

leave a comment