AcasăVizionariiMuzicieniDe la anonima Maria Amarghioalei la celebra Naarghita

De la anonima Maria Amarghioalei la celebra Naarghita

Naarghita

Maria Amarghioalei, care a devenit cunoscută ca Naarghita, s-a născut pe 14 ianuarie 1939, la Pufești, în județul Vrancea. Când fetița avea trei ani, părinții ei s-au despărțit, iar mama s-a stabilit la București, Maria fiind crescută de bunicii materni până la vârsta de nouă ani, când a venit în capitală.

Timp de patru ani, tânăra a făcut cursuri de coregrafie la Palatul Pionierilor din București, iar în 1956 a intrat în corpul de balet al teatrului de revistă „Constantin Tănase”, ca figurantă și în paralel a luat lecții de canto clasic. La numai o lună de la angajarea în teatrul „Constantin Tănase”, a văzut întâmplător filmul indian “Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor și a fost foarte impresionată de pelicula produsă în studiourile Bollywood, care a avut, la vremea respectivă, un succes de public uluitor ]n România.

De altfel, filmul a participat la Festivalul de la Cannes din 1953, unde a fost nominalizat pentru Marele Premiu, iar în 2003, revista Time l-a inclus pe lista „10 Indian Films to Treasure”.

Maria Amarghioalei era atât de obsedată de noua ei pasiune, muzica indiană, încât a hotărât să învețe cântecele de pe coloana sonoră a filmului pe care l-a urmărit, după propriile declarații, de cincizeci de ori, apoi a înregistrat muzica filmului cu un magnetofon adus în sala de proiecție, a studiat piesele muzicale în detaliu și a învățat pronunția cuvintelor indiene după ureche.

Apoi tânăra a început să caute informații despre cultura indiană și a învățat timp de patru ani limba hindi prin corespondență cu Centrul Hindi, cu sprijinul unui profesor de la Universitatea din București. Tot acesta i-a procurat un sari, înregistrări și partituri cu muzică de film din India.

Maria Amarghioalei, anonima fată din Vrancea, a înregistrat în 1959 primul ei disc la Electrecord și cam în aceeași perioadă și-a ales numele de scenă Naarghita. A primit apoi un atestat al Oficiului de Spectacole și Turnee Artistice, ceea ce îi dădea posibilitatea de a susține recitaluri și spectacole pe scenele din țară. În toamna lui 1967 Indira Gandhi, premierul Indiei, a vizitat România și a avut ocazia să o vadă pe Naarghita într-un spectacol.

Foarte plăcut impresionată, ea a cerut să o cunoască pe tânăra cântăreață și dansatoare, la întâlnire a participat și prim-ministrul român Ion Gheorghe Maurer, iar Indira Gandhi a invitat-o pe Naarghita să viziteze India. Nouă luni mai târziu, artista a ajuns la New Delhi și a rămas acolo timp de șase luni, deplasarea fiind sponsorizată de guvernul indian. În acest context Naarghita a făcut cunoștință cu Raj Kapoor, idolul ei, actor principal și regizor al filmului “Vagabondul”, iar cei doi au devenit pentru o vreme prieteni apropiați.

Naarghita

Devenită o celebritate a anilor ’60 – ’70, artista a început să înregistreze disc după disc, avea apariții la radio și televiziune, concerte și turnee în țară și străinătate. În anii ’80 situația s-a schimbat, nu a mai avut permisiunea de a pleca în turnee externe și treptat a ieșit din atenția publicului larg. Maria Amarghioalei a murit în anonimat și sărăcie la București, pe 26 februarie 2013.

Naarghita
Naarghita
Comentarii
  • Ținea anual turnee la mare unde umplea terasele la care canta.
    Pe vremea aceea, mergeam cu soțul și copilul nostru la spectacolele de la mare.
    Îmi amintesc că, deși cânta în aer liber, cerea insistent să nu fumeze nimeni din public, fumul de țigară făcându-i rău.

  • Afost un fenomen ,daca mai exista muzic ei sa fie data si celor care nu o stiy

  • Da,nu am vazut-o personal,am ascultat cintecele ei si stiu ca este din Domnesti,Vrancea,eu fiind din Paunesti,f. aproape de Domnesti,se tragea dintr-o familie simpla,casa ei era pe stinga cum te duci spre Focsani.Acum a cumparat cineva acolo si a construit.

Lasă un comentariu