AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicRaj Kapoor, “Charlie Chaplin al cinematografiei indiene”

Raj Kapoor, “Charlie Chaplin al cinematografiei indiene”

Raj Kapoor

Raj Kapoor s-a născut pe 14 decembrie 1924 într-o familie de hinduși khatri punjabi din orașul Peshawar din Pakistan, într-o locuință aflată în cartierul Qissa Khwani Bazaa. Raj a fost cel mai mare din cei șase copii ai lui Prithviraj Kapoor și Ramsarni Devi Kapoor și aproape întreaga sa familie a avut legături cu lumea cinematografiei, frații lui, Shammi și Shashi Kapoor, fiind și ei actori, iar vărul tatălui său, Surinder Kapoor, producător de film.

Adolescentul a urmat Colonel Brown Cambridge School și St Xavier’s Collegiate School, iar la vârsta de zece ani a apărut pentru prima dată într-un film indian, “Inquilab”. Succesul tânărului a venit odată cu rolul principal din “Neel Kamal”, producție realizată în 1947, în care a jucat alături de celebra actriță Madhubala, care era la primul ei rol principal.

În 1948, la vârsta de douăzeci și patru de ani, și-a înființat propriul studio de cinematografie, R. K. Films, și a devenit cel mai tânăr regizor al momentului, făcându-și debutul cu pelicula “Aag”, în care a jucat el însuși, alături de Nargis, Kamini Kaushal și Premnath.

În 1949 a fost distribuit împreună cu Dilip Kumar și din nou cu Nargis în filmul „Andaz” al regizorului Mehboob Khan, iar acesta va fi primul său succes major ca actor.

Raj, cunoscut ca “Charlie Chaplin al cinematografiei indiene”, a continuat să producă și să joace în mai multe filme de succes, printre care “Awaara”, realizat în 1951, “Aah”, „Shree 420”, „Jagte Raho” „Jis Desh Men Ganga Behti Hai”. În 1964 a produs, a regizat și a jucat în musical-ul romantic “Sangam”, alături de Rajendra Kumar și Vyjayantimala, film care a fost primul său film color și unul dintre ultimele lui mari succese ca actor principal, pentru producțiile sale ulterioare nu au mai fost la fel de apreciate de public.

Ultima apariție notabilă a lui Raj Kapoor a fost “Vakil Babu”, realizat în 1982, în care a jucat împreună cu fratele său mai mic, Shashi.

În mai 1946, Raj Kapoor s-a căsătorit cu Krishna Malhotra, verișoara sa primară, mariajul fiind aranjat de familiile lor, ceea ce era un lucru firesc în cultura indiană. Vestea căsătoriei actorului a fost relatată pe larg în numărul din iunie 1946 al revistei Cine-Magazine Filmindia: „Raj Kapoor, fiul talentat și versatil al lui Prithviraj Kapoor, și-a încheiat cariera de holtei căsătorindu-se cu domnișoara Krishna Malhotra în a doua săptămână a lunii mai la Rewa, Madhya Pradesh”, va relata gazeta. Krishna, care provenea dintr-o familie cu nouă frați, a fost unica soție a actorului, iar după mariaj mulți dintre frații ei s-au alăturat industriei cinematografice indiene.

Cuplul a avut cinci copii: trei băieți care vor deveni și ei actori, Randhir, Rishi și Rajiv, și două fiice, Ritu Nanda și Rima Jain. Primul fiu, Randhir, este căsătorit cu fosta actriță Babita și este tatăl actrițelor Karishma și Kareena Kapoor. Următorul născut, Rishi, a fost căsătorit cu actrița Neetu Singh, iar fiul acestuia, Ranbir Kapoor, este unul dintre superstarurile generației tinere ale Bollywood-ului. Fiica cea mare a lui Raj Kapoor, Ritu Nanda, a fost căsătorită cu industriașul Rajan Nanda, iar copiii acesteia cochetează și ei cu lumea cinematogragiei.

Raj Kapoor
Raj și Krishna Kapoor

Raj Kapoor a avut, în anii ’40 – ’50, o aventură de lungă durată cu Nargis, o actriță foarte cunoscută, în ciuda faptului că era căsătorit, dar  niciunul dintre cei doi parteneri nu a recunoscut public acest lucru. Cuplul a jucat în mai multe filme împreună, dar cum Raj nu și-a părăsit soția și copiii, Nargis a pus capăt relației și s-a căsătorit cu actorul Sunil Dutt, de care se îndrăgostise în timp ce se afla pe platourile de filmare pentru pelicula “Mother India” din 1957.

În ultima perioadă a vieții Raj Kapoor a suferit de astm și va muri, din cauza complicațiilor bolii, pe 2 iunie 1988, la vârsta de 63 de ani. Actorul s-a prăbușit în timpul unui eveniment public unde urma să primească premiul Dadasaheb Phalke, a fost dus la All India Institute of Medical Sciences din New Delhi pentru tratament și a fost internat timp de aproximativ o lună înainte de a înceta din viață.

Raj Kapoor

Raj Kapoor a fost depus într-un memorial construit pe proprietatea familiei, pe malul râului Mula-Mutha în satul Loni Kalbhor, spațiul amenajat în memoria actorului și a întregii sale familii de actori are șapte pagode care prezintă elemente din filmele lui Raj Kapoor, un muzeu sau o galerie în care sunt expuse fotografii de familie și momente importante din cariera sa cinematografică.

Actorul ale cărui filme au  fost îndrăgite de milioane de spectatori din Asia și Europa a fost de două ori nominalizat la marele premiu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmele sale “Awaara”, din 1951, și „Boot Polish”, din 1954.

Lasă un comentariu