HomeVizionariiPictori și sculptoriDelicateţea Berthei Morisot, marea doamnă a impresionismului

Delicateţea Berthei Morisot, marea doamnă a impresionismului

DS TW

Berthe Marie Pauline Morisot s-a născut pe 14 ianuarie 1841 la Bourges, în Franța, într-o familie bogată. Tatăl ei, Edmé Tiburce Morisot, era prefectul departamentului Cher şi avea studii de arhitectură la École des Beaux Arts, iar mama, Marie-Joséphine-Cornélie Thomas, era strănepoata lui Jean-Honoré Fragonard, unul dintre cei mai prolifici pictori în stil rococo. Familia s-a mutat la Paris în 1852, când Berthe avea 11 ani, iar fetiţa şi surorile ei au luat lecţii private de la pictorii Geoffroy-Alphonse Chocarne și Joseph Guichard. În 1857, Guichard, care conducea o școală pentru fete în Rue des Moulins, le-a dus pe Berthe și pe sora ei, Edma, la Luvru, unde fetele au studiat pictura copiind tablourile expuse în galeria de artă.

În 1869, Edma s-a căsătorit cu Adolphe Pontillon, un ofițer de marină, s-a mutat la Cherbourg și a avut mai puțin timp să picteze, dar a susținut-o din toată inima pe sora mai mică. În zilele lungi pe care şi le petrecea la Luvru, Berthe s-a întâlnit și s-a împrietenit cu pictorii Édouard Manet și Claude Monet, iar în 1861 i-a fost prezentată lui Jean-Baptiste-Camille Corot, figura centrală a școlii de la Barbizon.

Pentru că era femeie, picturile sale erau adesea etichetate ca fiind pline de „farmec feminin” de către criticii de artă masculini. În 1890, Berthe scria despre strădania ei de a fi luată în serios ca artist: „Nu cred că a existat vreodată un bărbat care să trateze o femeie ca pe un egal și asta e tot ce aș fi cerut, căci știu că valorez la fel de mult ca ei”.

Berthe Morisot a pictat ceea ce trăia: majoritatea picturilor ei includ scene domestice de familie, copii, femei și flori, descrieri ale vieții femeilor la sfârșitul secolului al XIX-lea, concentrându-se pe scene private, intime, ignorând spațiul public și societatea.

Prima participare a artistei la Salonul de la Paris a avut loc în 1864, la vârsta de douăzeci și trei de ani, şi a continuat să expună în mod regulat la salon, având recenzii în general favorabile.

În 1874, Berthe s-a căsătorit cu fratele lui Édouard Manet, Eugène, şi el pictor, iar pe 14 noiembrie 1878, a venit pe lume singurul copil al cuplului, Julie, care a apărut adesea înfăţişată pe pânzele mamei.

Berthe Morisot a murit pe 2 martie 1895, la vârsta de 56 de ani, la Paris, din cauza unei pneumonii contractate în timp ce o îngrijea pe fiica ei. Pictoriţa a fost înmormântată în Cimetière de Passy.

Criticul Gustave Geffroy a descris-o în 1894 ca fiind una dintre cele trei mari doamne ale impresionismului, alături de Marie Bracquemond și Mary Cassatt. În februarie 2013, tabloul ei, “After Lunch”, realizat în 1881, s-a vândut cu 10,9 milioane de dolari la o licitație a casei Christie’s.

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment