HomeVizionariiPictori și sculptoriPictorița Suzanne Valadon, fiica unei spălătorese

Pictorița Suzanne Valadon, fiica unei spălătorese

DS TW

Suzanne Valadon s-a născut pe 23 septembrie 1865 la Bessines-sur-Gartempe, în Franța, și a fost fiica unei spălătorese necăsătorite. Copila a plecat de acasă la vârsta de cincisprezece ani și a devenit acrobată de circ, dar un accident pe care l-a suferit după un an i-a curmat cariera artistică, apoi s-a stabilit împreună cu mama ei în cartierul Montmartre din Paris. Trei ani mai târziu a venit pe lume fiul său, viitorul pictor Maurice Utrillo, dar tatăl copilului a rămas necunoscut, deși mai târziu un prieten al Suzannei a semnat o declarație fictivă de paternitate.

Frumusețea tinerei a atras atenția multor pictori, a devenit preferata unor artiști ca Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Puvis de Chavannes, pentru unii dintre ei fiind mai mult decât model. Edgar Degas a observat că este talentată și a încurajat-o să învețe tehnica picturii, iar Suzanne a început să lucreze, și-a expus picturile și a avut succes, ceea ce i-a oferit un confort financiar de lungă durată, pentru că a reușit să câștige suficient de mult pentru a-i oferi fiului său o viață mult mai bună decât avusese ea în copilărie.

Tânăra mergea frecvent în localurile rău famate din Montmartre, iar pictorul Henri de Touluse-Lautrec i-a făcut un portret care avea să devină celebru, “La buveuse”. Era excentrică, purta deseori un mănunchi de morcovi pe rol de buchet de flori, avea o capră pe care o ținea în atelierul său cu scopul de a-i mânca desenele proaste și avea obiceiul de a-și hrăni vinerea pisicile cu caviar.

Artista s-a căsătorit în 1896 cu un agent de schimb, Paul Mousis, dar mariajul a luat sfârșit în 1909, când l-a părăsit pentru André Utter, un tânăr cu trei ani mai mic decât fiul său, căsătorindu-se cu acesta în 1914.

Suzanne Valadon a murit pe 7 aprilie 1938, la vârsta de 72 de ani, înconjurată de prietenii săi, pictorii André Derain, Pablo Picasso și Georges Braque, și a fost înmormântată în cimitirul parizian Saint-Ouen. Cele mai multe dintre operele ei se află astăzi la Centrul “Georges-Pompidou” din Paris și la Metropolitan Museum of Art din New York.

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment