HomeEroii României moderneEroi uitațiDestinul Floricăi Sass din Aiud: Fosta sclavă a devenit Lady Baker

Destinul Floricăi Sass din Aiud: Fosta sclavă a devenit Lady Baker

Florica Sass sau Sass Flóra s-a născut în Aiud, Transilvania și a rămas orfană la doar 7 ani, după ce părinții ei au fost omorâți în timpul Revoluției din 1848. Se pare că fata a asistat la scena uciderii tatălui său, un ofițer ce provenea din familia maghiară Székely, care avea moșii în Transilvania. Micuța a fost crescută câteva luni de guvernanta sa, dar cum aceasta s-a măritat, în scurt timp fetița a rămas a nimănui și a ajuns, nu se știe exact cum, să trăiască într-un harem din Imperiul Otoman.

Stăpânul ei a hotărât să o vândă în piața de robi de la Vidin în 1859. Avea 18 ani și era deja o tânără frumoasă și bine educată. Știa româna și maghiara pe care le învățase în copilărie, dar vorbea și germana, turca, engleza și araba.

Stăpânul haremului în care a crescut a dus-o, așadar, în târgul de sclavi din Vidinul otoman și a deschis o licitație pentru frumoasa fată. Pașa din Vidin a câștigat-o și, probabil, Florica Sass și-ar fi petrecut întreaga viață în haremul acestuia dacă întâmplarea n-ar fi făcut ca în târg să se afle și Samuel White Baker, un aventurier englez de 37 de ani care a plăcut-o foarte mult pe tânăra roabă. A licitat și el pentru a o cumpăra, dar fără succes, așa că în noaptea care a urmat a mituit ienicerii ce păzeau palatul pașei din Vidin, a furat-o pe frumoasa Florica și apoi a fugit cu ea la București.

 

Samuel Baker era angajat în acel moment ca inginer la compania engleză „Danube and Black Sea Railway” care tocmai începuse construcția căii ferate Cernavodă – Constanța în Dobrogea. Baker a ajuns cu domnisoara de 18 ani la Constanța și i-a cerut consulului britanic să îi emite fetei – care nu avea nici măcar acte – un pașaport pe numele Florence Barbara Maria Finnian. În scurt timp, cei doi s-au îmbarcat pe un vas spre Marea Britanie. Erau deja iubiți și nu se vor mai despărți niciodată.

În 1861 Florica Sass, devenită Florence Finnian, participă la expediția iubitului său în Africa, în căutatea izvoarelor Nilului și împreună descoperă Lacul Albert. Expediția lui Sam Baker în Africa are un răsunet important în societatea londoneză, bărbatul a fost înnobilat și, patru ani mai târziu, în 1865, a luat-o de soție pe iubita sa.

 

Florence a devenit Lady preluând numele și rangul soțului său, Sir Samuel Baker, dar societatea britanică ultraconservatoare nu a privit cu ochi buni această căsătorie între o fostă roabă, crescută într-un harem turcesc, și un nobil al Coroanei. Însăși Regina Victoria s-a pronunțat împotriva acestui mariaj neadecvat, iar cuplul Baker a trebuit să părăsească pentru moment Regatul Unit.

În 1869, exploratorul a organizat o nouă expediție spre regiunile ecuatoriale ale Nilului, iar Florence l-a însoțit și de aceasta dată. La Cairo, Sir Samuel White Baker a primit de la egipteni gradul de pașă și de maior-general în armata otomană și pe cel de guvernator general al teritoriului ecuatorial, adică al teritoriului de astăzi al Sudanului de Sud și Ugandei.

 

De-abia în 1873 Samuel și Florence Baker s-au întors în Anglia, unde au cumpărat un conac în Devon, care a devenit reședința lor definitivă. Sir Samuel Baker a murit în 1893, iar Lady Florence Baker i-a supraviețuit mai bine de 20 de ani, decedând pe 11 martie 1916, la vârsta de 74 de ani.

Viața ei a fost însă o poveste despre dragoste, curaj și aventură, iar Lady Florence Baker este astazi recunoscută ca un pionier al explorărilor geografice în Africa.

 

 

No comments

leave a comment