HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseDestinul prințesei Margarita, sora prințului Philip

Destinul prințesei Margarita, sora prințului Philip

DS TW

Prințesa Margarita a Greciei și Danemarcei s-a născut la Palatul Regal din Atena pe 18 aprilie 1905 și a fost fiica cea mare a Prințului Andrew și a Prințesei Alice de Battenberg. Contrar obiceiurilor vremii, tatăl a asistat la naștere, deoarece bunica ei, regina Olga, credea că “este corect ca bărbații să vadă suferințele prin care trec soțiile lor”. Botezată pe 11 mai, în prezența bunicilor materni, copila a crescut în reședința familiei, care s-a extins rapid odată cu nașterea prințeselor Teodora (în 1906), Cecile (în 1911) și Sophie (în 1914).

Margarita și Teodora

Copilăria Margaritei a fost marcată de instabilitatea politică din Grecia de la începutul secolului al XX-lea. Părinții și cele patru fiice au vizitat frecvent Regatul Unit, Germania, Malta și Rusia în acea perioadă. În 1909, după puciul organizat împotriva guvernului regelui George I, prințul Andrew și frații săi au fost forțați să demisioneze din armată.

În 1912-1913, Grecia a fost implicată în războaiele balcanice, tatăl ei a fost reactivat, în timp ce Alice a lucrat ca asistentă medicală, iar prințesa și surorile ei au locuit pe durata conflictului în Atena. Familia și-a petrecut vara anului 1914 în Corfu, apoi s-a mutat din nou la Atena.

 

Alice de Battenberg

În iunie 1917, regele Constantin I a fost detronat și expulzat din Grecia, fiind înlocuit la tron cu cel de-al doilea fiu al său, tânărul Alexandru. Cincisprezece zile mai târziu, familia Margaritei a fost și ea trimisă în exil, locuind inițial într-un hotel din St. Moritz, apoi la Lucerna. La începutul anului 1919, copila a avut bucuria de a o reîntâlni pe bunica paternă, iubita regină Olga, care fusese lăsată în viață de bolșevici datorită intervenției diplomației daneze, iar în lunile care au urmat s-a revăzut și cu bunicii materni, care abandoneră numele Battenberg pentru Mountbatten.

Pe 2 octombrie 1920, regele Alexandru I, vărul ei, a fost mușcat de o maimuță în timpul unei plimbări în Tatoi și a murit, dispariția suveranului provocând o criză instituțională în Grecia, iar aceasta a dus la rechemarea regelui Constantin I la tron.

Prințul Andrew s-a întors și el la Atena pe 23 noiembrie 1920, iar soția și cele patru fiice i s-au alăturat câteva zile mai târziu, stabilindu-se în Corfu, unde s-a născut, pe 10 iunie 1921, Prințul Philip, viitor Duce de Edinburgh.

În această perioadă, Margarita și surorile sale au participat, pentru prima dată, la evenimentele sociale majore din viața familiei regale. În martie 1921, prințesele au mers la nunta verișoarei lor, Elena a Greciei, cu Principele Moștenitor Carol al României, care s-a desfășurat la Atena, iar în iulie 1922 au plecat în Regatul Unit pentru a fi domnișoare de onoare la nunta unchiului lor, Louis Mountbatten, cu Edwina Ashley.

Înfrângerea militară a Greciei în fața Turciei și turbulențele politice care au urmat aveau să schimbe din nou viața Margaritei și a familiei sale. În septembrie 1922, Constantin I a renunțat la tron în favoarea fiului său cel mare, George al II-lea. A urmat, în decembrie, un nou exil. După o călătorie de câteva săptămâni, care i-a dus succesiv în Italia, Franța și Regatul Unit, Margarita, părinții și frații ei s-au mutat la Saint-Cloud în 1923, fiind dependenți, timp de șapte ani, de generozitatea prințesei Marie Bonaparte și a altor două mătuși: mai întâi a lui Nancy Stewart și apoi a Edwinei Ashley, soția lui Louis Mountbatten. Marie Bonaparte a finanțat studiile nepoatelor ei, în timp ce Edwina Ashley le oferea prințeselor hainele pe care nu le mai purta, care erau, de fapt, noi și de foarte bună calitate. Părinții adolescentelor aveau venituri mici, iar copiii au fost martorii certurilor lor frecvente legate de bani. Rămase fără cetățenie greacă după proclamarea Republicii Elene în martie 1924, Margarita și surorile ei au primit pașapoarte daneze de la vărul lor, regele Christian al X-lea al Danemarcei.

Ajunse la vârsta căsătoriei, fetele se duceau frecvent în Marea Britanie, unde locuiau la bunica maternă, marchiza de Milford Haven, și la mătușa lor, Louise, participau la baluri, serate și ceaiuri, aniversări princiare și diferite petreceri în grădina de la Buckingham, meciuri de cricket sau curse de cai. Totuși, fetele erau sărace și aveau statutul de exilate, motiv pentru care niciun pretendent nu își arăta interesul pentru ele, spre îngrijorarea mamei.

Margarita, Teodora și micul prinț Philip și-au petrecut vara anului 1928 în România, fiind invitatele prințesei Elena a Greciei, al cărei fiu, Mihai I, avea aceeași vârstă cu Philip. La acel moment, prințul Nicolae al României era încă singur și Elena ar fi dorit să-l vadă căsătorit cu una dintre rudele sale, dar planurile pentru cumnat nu au avut succes.

 

Margarita

La câteva luni după această călătorie, Alice de Battenberg, a început să sufere de probleme psihice. Lovită de o criză mistică, prințesa era convinsă că are puteri vindecătoare și că primește mesaje divine despre potențialii soți ai fiicelor. Înnebunit din cauza acestei situații, prințul Andrew a luat în cele din urmă decizia de a-și interna soția la un spital de psihiatrie din Kreuzlingen, Elveția.

În timp ce familia se destrăma și tatăl și-a abandonat soția pentru a se stabili pe Riviera Franceză cu amanta sa, cele două surori mai mici ale Margaritei s-au căsătorit pe rând cu doi prinți germani: Sophie cu Prințul Christophe de Hesse-Cassel și Cecile cu Marele Duce Ereditar Georges-Donatus de Hesse-Darmstadt.

 

Margarita

Margarita avea 25 de ani în 1930, când l-a întâlnit pe Gottfried “Friedel” de Hohenlohe-Langenbourg, prinț ereditar de Hohenlohe-Langenbourg, care, ca și ea, era descendent al reginei Victoria. Prințul era moștenitorul unei averi formată din castele, terenuri agricole și păduri. Curând, cei doi s-au îndrăgostit și s-au căsătorit pe 20 aprilie 1931. Organizată la Castelul Langenburg, nunta lor a avut o dublă ceremonie religioasă, una luterană și una ortodoxă. Aceasta a fost ocazia unei mari reuniuni de familie, la care, din păcate, mama miresei, Alice de Battenberg, nu a putut participa din cauza bolii. Printre numeroșii invitați s-au numărat Regina Maria a României si Marea Ducesă Victoria Feodorovna a Rusiei (mătușile mirelui), precum și Prințul George al Greciei și Printesa Louise a Suediei (unchiul și mătușa miresei).

 

Gottfried

Margarita și Gottfried s-au stabilit la Castelul Weikersheim, nu departe de orașul Langenbourg. După un avort spontan suferit în 1933, prințesa a adus pe lume trei copii: Kraft, în 1935, Beatrice, în 1936 și André, în 1938. Îngrijorată de soarta mamei ei, Margarita a vizitat-o de mai multe ori la Kreuzlingen, dar Alice nu a primit-o prea bine, deoarece considera că toate rudele sunt vinovate pentru situația sa. Reconcilierea prințesei Alice cu copiii ei a avut loc în cele din urmă în 1937. Câteva luni mai târziu, în noiembrie, sora Margaritei, Cecile a Greciei, a murit într-un accident de avion, iar familia s-a reunit pentru înmormântarea ei în Darmstadt.

Când nu se ocupa de educația copiilor sau de ajutarea rudelor mai puțin norocoase, Margarita se implica în activități caritabile, lucru care i-a adus în curând stima locuitorilor fostului principat Hohenlohe-Langenbourg. Prințesa și soțul ei s-au alăturat Partidului Național Socialist, iar ulterior cuplul și-a folosit legăturile de familie pentru a apropia cel de-al Treilea Reich de Regatul Unit.

În octombrie 1934, Gottfried și Margarita au mers la New York pentru a depune mărturie în numele Gloriei Morgan Vanderbilt în procesul împotriva socrilor acesteia pentru custodia fiicei sale, Gloria Vanderbilt. Cu câțiva ani înainte de căsătoria cu Margarita, Gottfried avusese o aventură cu această văduvă americană bogată, apoi socrii Gloriei au acuzat-o că și-a abandonat fiica trăind o viață de desfrâu cu Gottfried în Europa.

Acum, la proces, Margarita avea tot interesul să spele onoarea familiei, motiv pentru care a participat la audieri, dar, în ciuda mărturiei prințului și prințesei de Hohenlohe-Langenbourg, care au certificat moralitatea prietenei lor în fața tribunalului, Gloria Morgan Vanderbilt a pierdut în cele din urmă procesul și fiica sa a fost dată în grija mătușii paterne, Gertrude Vanderbilt Whitney. Între timp, Gottfried și Margarita au părăsit Statele Unite pentru a participa la Londra la nunta prințesei Marina a Greciei, verișoara Margaritei, cu Ducele de Kent.

 

În noiembrie 1938, mama ei, prințesa Alice, a decis să se întoarcă să locuiască în Atena, iar Margarita a revenit și ea pentru scurt timp în Grecia, cu ocazia căsătoriei prințului Paul cu Prințesa Frederica de Hanovra.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a afectat-o foarte mult pe prințesă, pentru că întreaga familie a fost divizată de conflict. În timp ce soțul și cumnatul ei, Christophe de Hesse-Cassel și Berthold de Baden, s-au alăturat armatei germane, fratele, prințul Philip al Greciei, a luptat în marina britanică. Invazia Franței de către Germania l-au blocat pe Andrew al Greciei pe Riviera Franceză, iar contactele cu el au devenit foarte dificile. În ceea ce o privește pe Prințesa Alice de Battenberg, ea a refuzat să părăsească Grecia și și-a petrecut cea mai mare parte a războiului la Atena, deși a reușit să facă câteva vizite fiicelor sale în 1940, 1942 și 1944.

 

Margarita a stat în timpul războiului cu copiii ei în Langenbourg, un oraș mic aflat departe de zonele de conflict, astfel că familia nu a suferit de mari lipsuri. Aici i-a născut pe prinții gemeni Ruprecht și Albert, pe 7 aprilie 1944. Soțul ei a fost rănit grav pe Frontul de Est, unde comanda o unitate de recunoaștere, apoi Gottfried a fost demis din armată în urma “decretului privind persoanele conectate la nivel internațional”. Întors în Langenburg, prințul a transformat castelul familiei în spital, apoi tot aici a primit o serie de refugiați de război.

A urmat apoi o lungă perioadă de doliu pentru familia Margaritei. În aprilie 1942, soacra ei, Prințesa Alexandra de Saxonia-Coburg-Gotha, a murit la Schwebisch Hall după o boală lungă, în octombrie 1943, Christophe de Hesse-Cassel, soțul surorii ei, Sophia a Grecia, a murit într-un accident de avion și în cele din urmă, în decembrie 1944, tatăl, Prințul Andrew al Greciei, a murit la Monaco, înainte de a-și putea revedea copiii.

 

Când războiul s-a terminat, Margarita și familia ei se aflau în partea ocupată de americani a Germaniei și viața lor nu a fost amenințată, iar Gottfried a fost numit administrator interimar al districtului Crailsheim, însă, după dezvăluirea crimelor de război ale Wehrmachtului în timpul procesului de la Nürnberg, noile informații au avut un impact grav asupra relațiilor familiei cu rudele din străinătate. Prințul Philip, de exemplu, nu a putut să-și invite surorile la nunta sa cu Prințesa Elisabeta a Regatului Unit din cauza sentimentului anti-german predominant în Marea Britanie după război.

Conștiente de situația ingrată în care se afla fratele lor, Margarita, Teodora și Sophie au considerat excluderea lor de pe lista de invitați un rău necesar, dar nu au primit bine vestea că la ceremonie au fost invitate verișoarele lor, Elena, Regina Mamă a României, împreună cu Regele Mihai, și Irene, Ducesa de Aosta, și ei cetățeni ai unor țări care fuseseră aliate cu cel de-al Treilea Reich până în vara anului 1944. Margarita și surorile ei și-au petrecut ziua nunții fratelui lor cu viitoarea regină Elisabeta a II-a la Castelul Marienburg. După câteva zile, prințesele au fost vizitate de regina Frederica a Greciei, care venise să le aducă o scrisoare de la mama lor, Prințesa Alice, și să le povestească cum a fost la nuntă.

 

Treptat cele trei surori au reintrat în viața familiilor regale europene. Au mers mai întâi în Grecia, la invitația regelui Paul și a Fredericăi, iar în 1950, Margaritei i s-a permis să se întoarcă în Regatul Unit pentru înmormântarea bunicii, marchiza de Milford Haven. Câteva luni mai târziu, prințesa a devenit una dintre nașele nepoatei sale, Prințesa Anne, fiica lui Philip și a Elisabetei a II-a și, în sfârșit, în 1953 a fost invitată la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Margarita a murit pe 24 aprilie 1981, la vârsta de 76 de ani, într-o clinică din Bad Wiessee, în Bavaria, și a fost înmormântată alături de soțul ei la Langenbourg, la ceremonie participând și unicul frate, regretatul Philip, Ducele de Edinburgh.

 

DS TW
No comments

leave a comment