HomeVizionariiMedici și oameni de științăDestoinica Vera Gedroits, medic al familiei imperiale ruse

Destoinica Vera Gedroits, medic al familiei imperiale ruse

DS TW

Prințesa Vera Ignatievna Gedroits s-a născut pe 7 aprilie 1870 în orașul Slobodishche din regiunea Oryol, Imperiul Rus, fiind fiica Dariei Konstantinovna Mikhau și a prințului Ignatiy Ignatievich Gedroits, care aparținea unei vechi familii lituaniane. După ce luase parte la răscoala poloneză din 1863, tatăl ei fugise în Rusia, unde a înființat o plantație de tutun și a fost ales ulterior șef al Consiliului magistraților din districtul Bryansk.

 

Vera a mai avut încă trei surori și doi frați, iar unul dintre ei, Serghei, a murit în copilărie și după moartea lui, Vera a jurat să devină medic. Copiii au fost crescuți în credința ortodoxă, deși tatăl lor a rămas catolic. Au locuit inițial pe moșia familiei, dar aceasta a fost distrusă de incendiu în 1877 și se vor muta la o pensiune unde bunica lor maternă, Natalia Mikhau, îi va învăța pe copii să citească, să vorbească limba franceză și le va da primele noțiuni de muzică și dans.

Fetița a studiat o vreme la gimnaziul pentru fete din Bryansk, apoi tatăl ei a aranjat cu prietenul său, S. I. Maltsov, ca Vera să asiste la câteva cursuri la facultatea de medicină. Și-a continuat educația la Sankt Petersburg, urmând cursurile profesorului de anatomie Peter Lesgaft, dar aici s-a implicat în mișcarea revoluționară, a fost membră a grupului lui Victor Alexandrovich Veynshtok, a fost arestată în 1892 și poliția a readus-o la Slobodishche.

Tânăra dorea să-și continue studiile, dar nu putea face acest lucru în Rusia, așa că și-a aranjat o căsătorie de conveniență cu un prieten din Sankt Petersburg, Nikolai Belozerov. L-a urmat pe soțul ei la Irkutsk, în Siberia și a profitat de noul nume pentru a obține un pașaport și pentru a fugi în Elveția. Tânăra s-a înscris la Universitatea din Lausanne, făcând o specializare în chirurgie la clinica profesorului César Roux pe care a absolvit-o în 1898, obținând diploma de doctor în medicină și chirurgie.

Apoi Vera a lucrat ca stagiar într-o clinică de terapie, a devenit asistent junior a fostului ei profesor și după aceea asistent principal al doctorului Roux. Tânăra s-a întors în Rusia după ce a primit o scrisoare de la tatăl ei prin care o anunța că sora sa, Alexandra, a murit de tuberculoză, iar mama suferea de epuizare nervoasă. El a îndemnat-o să se întoarcă și să-l ajute, promițându-i că o va sprijini să-și obțină un post de medic la un nou spital care era în construcție. Conștientă că are o responsabilitate față de familia sa, Vera s-a întors cu reticență la Slobodishche în 1900, dar a fost imediat angajată ca medic la dispensarul fabricii de ciment Maltsov din zona Zhizdrinsky.


Până în 1901,
tânăra doctoriță a efectuat 248 de operații, inclusiv amputări, hernii și fracturi dificile și a îngrijit cu succes mii de muncitori afectați mai ales de condițiile grele de muncă.
În plus față de activitatea sa din spital, Vera Gedroits a publicat articole științifice în reviste medicale rusești, a fost invitată să participe la cel de-al treilea Congres al Chirurgilor din 1902, unde a prezentat un raport cu privire la o intervenție chirurgicală efectuată în 1901 unui pacient de sex masculin care suferea de o deformare a articulațiilor șoldului atât de severă încât nu putea să stea așezat. După intervenția chirurgicală complexă, în doar patru luni pacientul a reușit să meargă fără cârje.

 

Acest succes, dar și problemele legate de condițiile dificile de muncă au determinat-o pe Vera să-și dorească să abandoneze micul spital în care lucra pentru a ajunge într-un mediu mai competitiv. În ciuda diplomei elvețiene, a trebuit să obțină o serie de certificări pentru a îndeplini cerințele Universității din Moscova și, după ce a trecut cu succes examenele, a obținut titlul de medic, iar diploma i-a permis să practice medicina în toată țara.

 

La începutul anului 1904, odată cu izbucnirea Războiului ruso-japonez, Vera Gedroits s-a oferit să meargă voluntar pe front cu Crucea Roșie. În prima lună de război, ea a tratat 1.255 de pacienți, inclusiv peste 100 de pacienți cu răni la cap și 61 de pacienți cu răni abdominale. Inițial își făcea meseria într-un cort sanitar, dar în ianuarie 1905, a început să însoțească ambulanțele trase de cai care aduceau răniții acordându-le ajutor de urgență înainte de a intra în sala de operații. Femeia a fost numită chirurg șef al spitalului ambulant, care avea doar o mașină care era bloc-operator și cinci mașini în care erau cazați pacienții.

 

Deși în acea perioadă mulți chirurgi militari ruși, francezi și britanici renunțau să trateze rănile abdominale, Vera a considerat că intervenția timpurie în astfel de cazuri era esențială. Tratamentul standard în acel moment era ca pacientul să fie plasat într-o poziție semi-înclinată, iar ea a fost primul medic care a efectuat laparotomii militarilor răniți, având o vastă experiență în chirurgia abdominală pentru hernii, cea mai frecventă intervenție chirurgicală pe care o făcea în spitalul fabricii de ciment. Rata de succes a operațiilor ei a fost ridicată și au urmat recomandări făcute în revistele medicale internaționale pentru adoptarea pe scară largă a unităților chirurgicale mobile care permiteau astfel de intervenții rapide.


Conceput să trateze 2.000 de oameni, spitalul în care lucra și-a depășit rapid capacitatea și, pentru că se afla în prima linie, mortalitatea era ridicată.
După înfrângerea rusă, Vera Gedroits a ajutat la organizarea evacuării spitalului din apropierea regiunii miniere Fushun, muncind în continuare sub focuri de armă, iar trupele rusești nu s-au retras până când pacienții nu au fost mutați.

În 1905, s-a întors la Spitalul de la Fabrica Maltsov în calitate de chirurg șef, dar curând a fost numită medic șef al spitalului Lyudinovskaya. În același an a decis să se despartă de soțul ei și a divorțat pe 22 decembrie 1905, reluându-și vechiul nume și titlul nobiliar.

 

La spital a continuat să trateze bolnavii cronici și a început să lucreze la un studiu despre cazurile de tuberculoză osoasă și hernie inghinală, a recomandat înființarea unor instituții special concepute pentru a trata pacienții cronici și a scris despre intervențiile chirurgicale dificile pe care le făcuse, inclusiv reconstrucții faciale, rezecții intestinale și histerectomii.

Spitalul Lyudinovskaya a fost transformat în spital de chirurgie și ea a reușit să îl aducă la standardele europene moderne, a introdus regula purtării halatelor albe, măștilor și mănușilor chirurgicale, a obținut aparatură medicală și aparate cu raze X, a promovat utilizarea eterului în detrimentul cloroformului pentru anestezie.

 

Pe lângă faptul că lucra aproape zi lumină în spital, Vera făcea numeroase vizite la domiciliu și rapoartele arată că a vizitat acasă 125.363 de pacienți într-un interval de cinci ani.
În 1909, la invitația țarinei Alexandra Feodorovna,
doctorița a devenit medicul principal al Spitalului Țarskoye Selo, primind un salariu de 2.100 de ruble și un apartament de serviciu. Fiind prima femeie medic al curții imperiale și al doilea cu cel mai înalt rang din personalul spitalului, ea a condus Departamentele de Chirurgie și Ginecologie / Obstetrică, dar era și medic curant pentru copiii țarului. Fiind singura unitate medicală din regiune, spitalul Court a funcționat și ca spital pentru oamenii simpli din oraș, având un departament de chirurgie și o aripă de izolare pentru pacienții infecțioși.


Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial în 1914,
Vera Gedroits a lucrat la echiparea spitalelor de campanie și la pregătirea personalului pentru război. Asistentele au fost învățate de ea cum să curețe rănile și să pregătească diferitele bandaje, pansamente și echipamente necesare pentru tratament, înainte de a fi instruite pentru a ajuta la intervențiile chirurgicale. Doctorița le-a învățat tehnicile de îngrijire medicală inclusiv pe țarina Alexandra Feodorovna și pe fiicele sale, Olga și Tatiana, iar acestea i-au devenit asistente în câteva dintre intervențiile ei chirurgicale.

Una dintre celelalte asistente medicale pe care le-a pregătit la Țarskoye Selo, contesa Maria Dmitrievna Nirod, va deveni ulterior partenera de viață a doctoriței.
Până la sfârșitul anului 1914,
Vera și-a menținut poziția de medic al familiei imperiale, în paralel trata răniții transferați în oraș și organiza cursuri de asistență medicală, dar mergea deseori pe front pentru a compensa absența altor chirurgi. Este citat frecvent un episod din 1916 când a efectuat peste 30 de operații, în special trepanații, într-o perioadă de doar trei zile.

Când a început Revoluția din februarie în 1917, Vera, în calitate de angajată a țarului, nu a sprijinit guvernul provizoriu rus și, pentru a rămâne neutră și a-și onora prietenia cu familia imperială, a ales să se întoarcă la munca de medic militar. Ajunsă la vârsta de 44 de ani, și-a modificat data de naștere din pașaport pentru a putea fi numită medic șef pentru Regimentul 6 Siberian Rifle. Trimisă pe front, a îngrijit răniții după Bătălia de la Galiția din iunie și iulie 1917 și a primit gradul de chirurg de divizie. Doctorița a fost rănită în ianuarie 1918 și dusă pentru îngrijiri într-un spital din Kiev.

 

În acea perioadă s-a mutat cu contesa Nirod, cu care a trăit pentru tot restul vieții sale ca un cuplu căsătorit. De îndată ce s-a putut întoarce la muncă, Vera Gedroits a început să lucreze în spitalul mănăstirii Pokrovski unde în 1919 a înființat o clinică pentru intervenții chirurgicale maxilo-faciale. În 1920, când Institutul Medical din Kiev a organizat un departament de chirurgie, ea a fost invitată de doctorul Evgheni Tcherniakhovsky să îl ajute și în 1921 a început să lucreze ca lector extern, predând un curs de chirurgie pediatrică. A fost numită profesor în 1923, în 1924 a publicat o lucrare despre nutriție, în 1928 a scris un articol despre procedurile chirurgicale pentru tratarea tuberculozei la genunchi și a publicat un manual despre chirurgia pediatrică.

 

În 1929, după arestarea lui Tcherniakhovsky, Vera Gedroits a devenit șefa departamentului de chirurgie, dar în anul următor, în timpul marii epurări, a fost demisă din funcție fără dreptul de a primi o pensie. Folosind banii pe care îi economisise, a cumpărat o casă la periferia orașului Kiev, unde s-a mutat împreună cu contesa Nirod. Bătrâna doctoriță a continuat să lucreze din când în când ca chirurg la spitalul Mănăstirii Pokrovski și și-a dedicat următorii doi ani scrisului, publicând o serie de biografii fictive.


Diagnosticat
ă cu cancer uterin în 1931, Vera Gedroits a murit în martie 1932, la vârsta de 61 de ani și a fost înmormântată în cimitirul Schimbarea la Față din Kiev de către arhiepiscopul Ermogen, care îi fusese pacient.

DS TW
No comments

leave a comment