HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseDramele ducesei Georgiana Cavendish

Dramele ducesei Georgiana Cavendish

DS TW

Georgiana Cavendish, ducesa de Devonshire, s-a născut pe 7 iunie 1757 la Althorp, fiind primul copil al lui John Spencer și al soției sale. Au urmat doi frați mai mici: Henrietta și George, apoi John Spencer a construit o casă în St. James și familia s-a mutat la Londra. În ziua în care a împlinit 17 ani, pe 7 iunie 1774, Lady Georgiana s-a căsătorit cu cel mai dorit burlac al momentului, William Cavendish, al 5-lea duce din Devonshire, care avea 25 de ani.

 

Nunta a avut loc la Biserica Parohială Wimbledon, în prezența părinților ei, a bunicii materne și a cumnaților săi. Încă de la începutul căsătoriei, ducele din Devonshire s-a dovedit a fi un bărbat rece și rezervat care nu-și arăta sentimentele și care nu avea prea multe lucruri în comun cu soția sa, își petrecea nopțile în lungi partide de jocuri de cărți și a înșelat-o pe tot parcursul vieții lor de cuplu.

Ca mulți aristocrați ai epocii, și ducesa era pasionată de jocurile de noroc, la început pentru a-și ocupa timpul liber și pentru a se distra, dar în curând a devenit dependentă și acest lucru aproape a ruinat-o. În primii ani de căsătorie, ea a acumulat datorii care depășeau cele 4.000 de lire sterline pe care le primea de cheltuială de la duce, așa că și-a implorat părinții să-i acorde un împrumut fără să afle soțul său, iar aceștia au ajutat-o. Pentru tot restul vieții, Georgiana a continuat să acumuleze datorii imense, care creșteau în continuu și a încercat să le țină ascunse de William Cavendish, chiar dacă acesta era printre cei mai bogați oameni din țară.

 

Ducele avea o fiică nelegitimă, Charlotte Williams, născută dintr-o relație anterioară căsătoriei, despre a cărei existență tânăra ducesă nu a știut până la moartea mamei copilului, când soțul ei a adus-o pe micuță acasă, iar Georgiana a fost nevoită să o crească.
În 1782, în timp ce se afla în orașul Bath împreună cu soțul ei, Georgiana a întâlnit-o pe o anume Lady Elizabeth Foster (“Bess”) cu care a devenit prietenă apropiată. Femeia fusese alungată de acasă de soțul ei și nu i se mai permisese să-și vadă cei doi copii, cele două tinere au devenit aproape de nedespărțit și ducele a fost de acord ca Lady Elizabeth să locuiască cu ei până când reușește să-și reorganizeze viață, dar curând a început o relație cu ea și a hotărât ca amanta să locuiască permanent cu familia sa.

 

Deși se întâmpla frecvent ca bărbații din clasa superioară să aibă amante, nu era acceptabil ca acestea să trăiască în casa cuplului căsătorit, astfel că triunghiul amoros devenise cunoscut în întreaga societate londoneză cu atât mai mult cu cât relația ducelui cu Bess a dus la nașterea a doi copii nelegitimi: o fiică, Caroline Rosalie, și un fiu, Augustus Clifford.
Relațiile sexuale cu ducesa au continuat însă și aceasta a născut la rândul său doi copii. Prima fiică, Lady Georgiana Dorothy, a venit pe lume pe 12 iulie 1783 și doi ani mai târziu se va naște cea de-a doua fiică, Lady Harriet Elizabeth.

Mai târziu ducesa a început o aventură cu Charles Gray și a rămas însărcinată de el în 1791. Trimisă în Franța pentru a ascunde sarcina, ducesa a născut pe 20 februarie 1792 o fetiță, Eliza Courtney, pe care a fost nevoită să o predea familiei amantului său. Georgianei i se va permite mai târziu să-și viziteze fiica nelegitimă și i-a oferit acesteia cadouri consistente.
Absența ei din societatea britanică și exilul în Franța o izolaseră pe ducesă și când s-a întors în Anglia era o “femeie schimbată”. Ducele a început să sufere de gută, iar ea și-a petrecut timpul alături de el îngrijindu-l, curând s-a îmbolnăvit și ea, dar tot nu a reușit să scape de dependența de jocurile de noroc.

 

Georgiana Cavendish, ducesa de Devonshire, a murit pe 30 martie 1806, la vârsta de 48 de ani, fiind condusă pe ultimul drum de soțul, de mama și de sora ei, de fiica cea mare, Lady Morpeth, care era însărcinată în opt luni la acel moment, dar și de amanta soțului său, Lady Elizabeth Foster. Când a aflat, însuși prințul de Wales ar fi spus despre ea: “Cea mai blândă și cea mai bine crescută femeie din Anglia a dispărut.” Mii de oameni din Londra s-au adunat în Piccadily, unde se afla casa familiei, pentru a-i aduce un ultim omagiu, ducesa fiind apoi înmormântată în capela familiei de la Biserica All Saints din Derby.

 

DS TW
No comments

leave a comment