AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicEmmanuelle Riva, discreta doamnă a filmului francez

Emmanuelle Riva, discreta doamnă a filmului francez

Emmanuelle Riva, pe numele său real Paulette Germaine Riva, s-a născut pe 24 februarie 1927 la Cheniménil, în Franța, fiind fiica unei croitorese, Jeanne Fernande, și a italianului René Alfred Riva.

Fetița era pasionată de actorie și a fost distribuită în adolescență în mai multe roluri minore, de figurantă, în diverse piese la teatrul din localitatea natală, dar, pentru a se întreține, a lucrat timp de mulți ani ca croitoreasă. La un moment dat tânăra a văzut o reclamă într-un ziar și a decis să se înscrie la o școală de actorie.

La vârsta de 26 de ani s-a mutat la Paris pentru a urma cursurile respective în ciuda obiecțiilor familiei ei, în 1954 a fost distribuită în primul ei rol pe o scenă mare, într-o producție a trupei Arms and the Man a lui George Bernard Shaw, iar în 1957 și-a făcut debutul în televiziune în serialul “Énigmes de l’histoire”.

În 1959 Emmanuelle a primit unul dintre rolurile principale din pelicula “Hiroshima, dragostea mea”, producție realizată în 1959 de regizorul Alain Resnais după un scenariu de Marguerite Duras. Personajul ei, o actriță franceză care are o aventură cu un arhitect japonez la Hiroshima, a fost deosebit de apreciat de critici și astfel tânăra a fost nominalizată la premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină în 1960.

Emmanuelle Riva

A apărut apoi în filmul “Kapò” din 1960 al lui Gillo Pontecorvo, doi ani mai târziu în „Thérèse Desqueyroux”, în “Riscurile meseriei” în 1967, iar în 1993 în “Trei culori: albastru”, dar în tot acest timp și-a continuat cariera în teatru, fiind distribuită în zeci de piese.

Rolul din filmul „Iubire” din 2012, regizat de Michael Haneke, cel al unei profesoare de muzică în vârstă care suferă un accident vasculat cerebral și este îngrijită cu mult devotament de soțul ei (actorul Jean-Louis Trintignant), i-a adus prestigiosul premiu BAFTA pentru cea mai bună actriță într-un rol principal în 2013 și o nominalizare la Premiul Oscar.

Actrița a avut o viață privată deosebit de discretă, nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. Se știe că a avut un partener de lungă durată și a locuit timp de cincizeci de ani într-un apartament situat la etajul al patrulea într-un imobil din Cartierul Latin din Paris.

Emmanuelle Riva a murit de cancer pe 27 ianuarie 2017, cu patru săptămâni înainte de a împlini 90 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul Charonne, având, așa cum și-a dorit, o ceremonie funerară la fel de discretă cum a fost întreaga sa viață.

Emmanuelle Riva
Emmanuelle Riva
Niciun comentariu

Lasă un comentariu