HomeVizionariiMedici și oameni de științăFemeia secolului XX: Marie Curie, sacrificiul suprem

Femeia secolului XX: Marie Curie, sacrificiul suprem

Marie Curie – Maria Salomea Skłodowska – s-a născut pe 7 noiembrie 1867 la Varșovia, într-o perioadă în care țara se afla sub stăpânirea Rusiei țariste, într-o familie de profesori. Tatăl ei, Vladislav Skłodowski, preda matematica și fizica la un liceu, iar mama sa, Bronisława Bugoska, a fost instructoare și apoi directoare la un pension de fete.

Tânăra Maria Skłodowska nu a avut parte de o copilărie prea fericită. În 1876, sora ei, Zofia, a murit de tifos exantematic, iar mama, care suferea de tuberculoză, s-a internat într-un sanatoriu și a murit când Maria avea doar zece ani. Tatăl este înlăturat din funcție pentru atitudinea sa împotriva stăpânirii țariste. Copila se refugiază în studiu, iar mai târziu intră în organizația clandestină feministă Universitatea Ambulantă.

 

Și-ar fi dorit să își continue studiile la Universitatea din Varșovia, dar în Polonia femeile nu aveau dreptul la studii universitare, așa că decide să își continue studiile în străinătate. Nici acest lucru nu era posibil pentru moment din motive financiare. Pentru a putea finanța studiile de medicină pe care sora sa, Bronisława, le începuse la Paris, la 17 ani, Maria începe să lucreze ca guvernantă, urmând ca aceasta, după ce va deveni medic, să finanțeze și studiile Mariei.

Marie Curie predă patru ore zilnic fiicei celei mari și trei ore celei mici ale unei familii înstărite din Varșovia. Cum guvernatele ajutau și la treburile casei, Marie Curie nu are prea mult timp pentru a se ocupa de studii.

În perioada sărbătorilor de iarnă ale acelui an, Kazimir, fiul cel mare al familiei la care lucra și care studia matematica la Universitatea din Varșovia, revine acasă și este plăcut surprins de calitățile guvernantei surorilor sale. Se îndrăgostește de Marie și cei doi pun la cale o căsătorie, dar se lovesc de opoziția familiei, care nu o considera pe fată, o guvernantă săracă, potrivită pentru fiul lor.

 

În aprilie 1888 tatăl ei primește o slujbă mai bine plătită și astfel poate să finanțeze studiile Mariei care reușește să își achiziționeze echipamente cu care putea derula experimente științifice.

În acest timp, la Paris, sora ei, Bronisława se logodește cu un medic polonez și o invită pe Marie să locuiască la ei. În 1891 este admisă la Sorbona, unde reușește să se acomodeze destul de greu pentru că nu stăpânea bine limba franceză, dar și pentru că, la 24 de ani, se considera prea în vârstă față de colegii ei.

Pentru a avea mai multă liniște, Marie Curie se mută în propriul ei apartament, situat în apropierea universității. Duce o viață modestă, se hrănește la limita subzistenței, este găsită aproape fără viață de către cumnatul ei, Kazimir, care o readuce în casa surorii sale. Aici își reface sănătatea, dar, o dată revenită în apartamentul ei, continuă stilul de viață auster.

În 1893 termină cursurile superioare magna cum laude și devine licențiată în fizică. Dar situația financiară precară își spune din nou cuvântul și Maria este nevoită să se întoarcă în Polonia, unde primește o bursă din partea guvernului Poloniei. Își reia studiile la Universitatea din Paris, iar un an mai târziu, în 1894, obține licența în matematică.

Aici are loc întâlnirea cu viitorul soț, Pierre Curie care, desi avea numai 35 de ani, era deja celebru în lumea academică pentru cercetările sale cu privire la natura magnetismului. Se căsătorește cu Pierre pe 26 iulie 1895 într-o ceremonie modestă, iar luna de miere și-o petrec cutreierând prin Franța pe biciclete.

Marie Curie începe cercetările în domeniul radioactivității, la care se va alătura curând și soțul său, descoperind împreună noi elemente radioactive: poloniul și radiul. Pentru aceste cercetări primesc amândoi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel.

În septembrie 1897 se naște prima fetiță a cuplului, Irène. A doua fetiță, Ève, se naște în 1904. Pe 19 aprilie 1906, în timp ce se deplasa către o editură pentru a publica un manuscris, traversând o intersecție aglomerată, Pierre Curie este lovit de un atelaj greu și își pierde viața la numai 46 de ani.

 

Decesul soțului reprezintă o puternică lovitură pentru Marie. Trece greu peste acest eveniment nefericit și continuă singură cercetările, reușind izolarea radiului. Drept apreciere, în 1911 i se decernează Premiul Nobel pentru Chimie. În 1914, fiica sa, Irène este admisă la aceeași Universitate din Paris și va studia științele, la fel ca mama sa.

În 1921, Marie Curie merge în America împreună cu cele două fete pentru a achiziționa radiu. Este primită de președintele Warren Harding, care îi acceptă solicitarea și primește un gram de radiu pe care îl va utiliza în cercetările sale ulterioare.

Intensa ei activitate și privațiunile la care s-a supus au făcut-o pe Marie Curie vulnerabilă din punct de vedere al sănătății. Suferă de o inflamare a pelvisului renal și este nevoită să se opereze. Petrece câteva luni de refacere în Anglia, apoi întreprinde câteva excursii în Suedia, împreună cu fetele și însoțită de bunul ei prieten Albert Einstein.

 

Ca urmare a expunerii la radiații și a efortului intens, starea ei de sănătate se înrăutățește. Nu se proteja deloc de undele radioactive pe care le cerceta. Auzul și vederea i se deterioraseră și suferă atacuri din ce în ce mai dese. Într-o zi din primăvara anului 1934, Marie resimte un fel de febră și părăsește institutul de cercetare mai devreme ca de obicei. Din acel moment, starea ei începe să se deterioreze extrem de rapid.

Medicii au diagnosticat-o cu anemie aplastică, din cauza expunerii îndelungate la radiații. Marie Curie s-a internat într-un azil într-o zonă montană pentru a se trata, dar era prea târziu. A murit la sanatoriul din Sancellemoz pe 4 iulie 1934, la două decenii după decesul soțului și a fost înmormântată alături de acesta, într-o zonă rurală din afara capitalei Franței. La înmormântarea Mariei Curie, fratele ei, Jozef, și sora sa, Bronislava, au presărat pământ polonez peste sicriu.

 

Galerie foto:

Latest comment
  • Acum Marie și Pierre
    Curie sunt inmormantati la PANTEON, Paris. Britchi Iulia Mirela

leave a comment