AcasăVizionariiPictori și sculptoriFrida Kahlo: accidentul care i-a schimbat viața

Frida Kahlo: accidentul care i-a schimbat viața

Frida Kahlo

Frida Kahlo s-a născut pe 6 iulie 1907 în Coyoacán, în apropiere de Mexico City. Tatăl ei, Guillermo Kahlo, se născuse în Germania, la Pforzheim și a emigrat în Mexic în 1891, pe când avea 19 ani, iar după sosire și-a schimbat numele mic din Wilhelm în echivalentul spaniol, Guillermo.

Mama Fridei, Matilde Calderón y González, era o credincioasă romano-catolică înfocată, având origini amerindiene și spaniole. Părinții artistei s-au căsătorit imediat după moartea primei soții a lui Guillermo, survenită la nașterea celui de-al doilea copil. Deși căsătoria lor nu a fost una fericită, Guillermo și Matilde au avut patru fiice, iar Frida a remarcat la un moment dat că a crescut înconjurată de femei, dar toată viața a fost apropiată de tatăl său.

Copila s-a îmbolnăvit de poliomielită pe când avea șase ani, iar în urma bolii piciorul său drept a devenit mai subțire decât cel stâng. Mai târziu va ascunde acest defect îmbrăcând rochii lungi, viu colorate. În 1922, Frida Kahlo s-a înscris la Escuela Nacional Preparatoria, una din cele mai bune școli din capitală. Din această perioadă, artista își amintește de violentele lupte de stradă din timpul revoluției mexicane.

Pe 17 septembrie 1925, Frida se afla într-un autobuz când acesta s-a ciocnit violent cu un troleibuz.

A suferit un accident grav, cu numeroase fracturi, una de coloană, una de claviculă, fracturi ale coastelor, fractură de bazin, 11 fracturi ale piciorului, piciorul drept și umărul dislocat. Medicii i-au montat o armătură metalică, care i-a perforat uterul și abdomenul, de aceea pictorița nu a mai putut avea copii niciodată, fapt ce a afectat-o enorm. Deși a reușit să se recupereze și să reușească din nou să meargă, durerile au însoțit-o toată viața.

După accident, Frida Kahlo a abandonat studiile de medicină pe care le începuse pentru a se dedica picturii. În cele trei luni de spitalizare, cât a fost imoblizată, mama sa i-a adus un șevalet special, conceput astfel încât să poată picta fără să se ridice din pat, iar tatăl său i-a adus culori și pensule.

În 1925 l-a cunoscut pe pictorul Diego Rivera la Ministerul Educației Publice, unde acesta lucra la o frescă murală și i-a arătat patru dintre lucrările sale, întrebându-l dacă are cumva talent. Pictorul, impresionat, i-ar fi spus: „Ai talent”, iar după acest schimb de replici, Diego Rivera a devenit un musafir permanent în casa părinților Fridei.

Tânăra îi cerea deseori sfaturi lui Rivera și curând au început să aibă relații intime. Cu toată opoziția părinților, datorată diferenței de vârstă de 21 de ani dintre ei, cei doi s-au căsătorit în 1929. Ea avea 22 de ani, iar el împlinise 43. Amândoi aveau un temperament extrem de irascibil și au avut numeroase relații extraconjugale.

Frida Kahlo

Frida a avut relații sexuale atât cu bărbați, cât și cu femei, cea mai cunoscută fiind cea cu cântăreața și dansatoarea Josephine Baker. Relațiile artistei cu numeroși bărbați, cei mai cunoscuți fiind sculptorul Isamu Noguchi și comunistul Leon Trotsky, sunt cele care l-au înfuriat pe soțul ei. Cei doi au divorțat în noiembrie 1939, pentru a se recăsători în decembrie anul următor.

Frida Kahlo
Frida Kahlo

În 1938, artista a avut prima și singura expoziție personală în Statele Unite, la galeria Julien Levy. La invitația lui André Breton, a mers în Franța în 1939, deschizând o expoziție și în Paris. Cu această ocazie, Muzeul Luvru a cumpărat una din lucrările expuse, „Cadrul”, prima operă de artă realizată de un artist mexican în secolul XX care a fost cumpărată de muzeul parizian.

Atât Frida Kahlo, cât și Diego Rivera erau comuniști înfocați. Cei doi s-au împrietenit cu Leon Troțky spre sfârșitul anilor ’30. Ajuns în Mexic în 1937, Trotsky a locuit acasă la Rivera, apoi s-a mutat în casa Fridei, cu care a avut o aventură, în timp ce Rivera încerca să-i obțină azil politic din partea guvernului mexican. Ulterior, Troțky, împreună cu soția sa, s-au mutat în altă casă în Coyoacán, unde a și fost asasinat, în 1940. În 1939, soții Frida Kahlo și Diego Rivera au renunțat la troțkism, devenind adepți entuziaști ai lui Stalin.

Frida Kahlo a murit pe 13 iulie 1954, la o săptămână după ce împlinise 47 de ani, și a fost arsă la crematoriu, conform ultimei sale dorințe. Cauza oficială a decesului a fost o embolie pulmonară, deși s-a suspectat că ar fi murit în urma unei supradoze, mai mult sau mai puțin accidentală, dar acest lucru nu a fost lămurit niciodată, deoarece nu i s-a făcut autopsie.

În ultimii ani, starea ei se agravase considerabil, cu un an înainte i se amputase piciorul drept de la genunchi din cauza unei gangrene.

O urnă precolumbiană ce conține o parte din cenușa ei este expusă astăzi în casa Fridei, La Casa Azul din Coyoacán, care din 1958 a fost transformată în muzeu. Diegor Rivera a murit pe 24 noiembrie 1957, la vârsta de 71 de ani, în Mexico City

Frida Kahlo
Niciun comentariu

Lasă un comentariu