AcasăMonarhieMari Duci și PrințiPrințul George al Greciei, o dramă cretană

Prințul George al Greciei, o dramă cretană

Prințul George al Greciei

Prințul George al Greciei și Danemarcei s-a născut pe 24 iunie 1869 în Corfu și a fost al doilea fiu al regelui George I al Greciei și al reginei Olga. Prințul și-a petrecut copilăria în Grecia, alături de părinți și de cei șase frați ai săi, locuind la vechiul palat regal din Piața Syntagma și la Palatul Tatoi, copiii fiind crescuți în religia ortodoxă.

Educația fraților regali a fost asigurată de trei tutori străini: un prusac, un francez și un englez. Copiii vorbeau engleză între ei și cu părinții, însă tatăl lor, George I, a insistat ca ei să vorbească limba greacă la cursuri. Profesorii i-au învățat și franceza, germana și daneza. Din 1883 George a locuit la Palatul Bernstorff aflat în apropiere de Copenhaga, împreună cu prințul Valdemar al Danemarcei, fratele mai mic al tatălui său, căruia regele i l-a dat pe băiat în grijă, iar acesta l-a înscris în Marina Regală Daneză. În 1891 George l-a însoțit pe vărul său, țareviciul Nicolae, în călătoria sa în Asia și l-a salvat dintr-o încercare de asasinat în Japonia, care avea să devină cunoscută sub denumirea „incidentul de la Ōtsu”. Cei doi au fost atacați de Tsuda Sanzō, care era unul dintre polițiștii din escortă, și a încercat să-l lovească pe țarevici cu o sabie. Acțiunea rapidă a prințului George, care a parat lovitura cu bastonul, i-a salvat viața lui Nicolae, acesta a rămas cu o cicatrice, însă rana nu i-a pus viața în pericol.

Prințul George al Greciei
Prințul George al Greciei
Prințul George al Greciei și prințul Valdemar

De teamă că incidentul va fi folosit de Rusia ca pretext pentru a declanșa un război și știind că armata Japoniei nu ar fi făcut față, premierul Matsukata Masayoshi l-a sfătuit pe împăratul Meiji să meargă imediat să-l viziteze pe țarevici. Împăratul s-a urcat într-un tren din gara Shimbashi și a călătorit toată noaptea pentru a ajunge la Kyoto, unde se aflau cei doi oaspeți, în dimineața următoare, reușind astfel că evite un conflict de amploare între cele două imperii.

În 1896, George și doi dintre frații săi, prințul moștenitor Constantin și prințul Nicolae, s-au implicat în organizarea primelor Jocuri Olimpice moderne, primele de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393. În septembrie 1906, după un prânz la Paris, unde regele George I al Greciei a fost oaspetele prințului Roland Bonaparte, suveranul grec a fost de acord cu căsătoria fiului său cu fiica lui Bonaparte. Pe 19 iulie 1907 prințul George a întâlnit-o pe prințesa Marie, moștenitoarea lui Roland, la reședința familiei din Paris. Deși ea aparținea unei ramuri non-imperiale a dinastiei Bonaparte, Marie era, prin mama ei, moștenitoarea averii cazinoului de la Monte Carlo. Căsătoria civilă a tinerilor a avut loc pe 21 noiembrie 1907, iar cea religioasă pe 12 decembrie 1907. Mariajul lor a fost însă nefericit pentru că George era homosexual, iar Marie suferea de frigiditate. Noaptea nunții a fost un eșec, cu toate încercările prințului Valdemar, unchiul patern, de a-l convinge pe George să-și îndeplinească datoriile conjugale.

În ciuda acestei situații și a numeroaselor relații adulterine reciproce, între ei a existat o prietenie profundă care a durat până la moartea lui George, în 1957.

Prințul George și Marie au avut totuși doi copii: Petros al Greciei, care a devenit antropolog și s-a căsătorit morganatic cu Irina Alexandrovna Ovtchinnikova, o rusoaică divorțată, și Eugénie a Greciei, care a avut două mariaje, primul cu prințul Dominique Radziwill și al doilea cu Raymond von Thurn und Taxis.

Marie a avut mai multe aventuri, dintre care cea mai cunoscută a fost cea cu Aristide Briand, premierul francez. Prințesa a fost model pentru sculptorul Constantin Brâncuși.

“Principesa X”, sculptura din bronz lustruit realizată în 1916, are forma unui falus stilizat și, din cauza acestei forme considerate obscenă, a fost retrasă de la expoziția Salon des indépendants din 1920. Brâncuși a păstrat-o toată viața în atelierul său și se află astăzi Centrul Beaubourg din Paris.

În ultima parte a vieții, prințul și-a scris memoriile care aveau să fie publicate sub titlul “The Creta Drama: The Memoirs of H.R.H Prince George of Greece”.

Prințul George al Greciei
Prințul George al Greciei

Pe 21 februarie 1957 prințesa Marie și soțul ei au serbat nunta de aur. Prințul George a murit câteva luni mai târziu, pe 25 noiembrie 1957, la vârsta de 88 de ani în Franța, la Saint-Cloud. A fost înmormântat în necropola regală din Grecia, iar în sicriu i s-au pus, conform dorinței sale, verigheta, o șuviță din părul unchiului Valdemar, o fotografie a acestuia și un săculeț cu pământ de la Bernstorff. Marie a profesat ca psihanalist până aproape de sfârșitul vieții. Prințesa a murit de leucemie pe 21 septembrie 1962 la o clinică din Saint-Tropez, la vârsta de 80 de ani și, conform dorinței ei, a fost arsă la un crematoriu din Marsilia, cenușa fiind apoi dusă la mormântul soțului ei, la Tatoï.

 

Puteți citi și:

Misterele prințesei Marie Bonaparte

Niciun comentariu

Lasă un comentariu