HomeVizionariiPictori și sculptoriFrumoasa irlandeză Kate Newton, muza lui James Tissot

Frumoasa irlandeză Kate Newton, muza lui James Tissot

DS TW

Kathleen Newton s-a născut în 1854 în India, la Agra, tatăl ei fiind Charles Frederick Ashburnham Kelly, ofițer de armată și fost angajat la Compania Indiilor de Est din Lahore, iar mama ei era irlandeza Flora Boyd. În timpul Răscoalei șipailor (Rebeliunea indiană) din 1858, tatăl ei a fost transferat la Agra, fiind avansat la gradul de adjutant șef, iar în 1860 familia a revenit la Londra.

 

Când Kate avea șaisprezece ani, tatăl ei a aranjat ca fata să se căsătorească cu Isaac Newton, un chirurg angajat la Serviciul Civil Indian. Tânăra a plecat cu vaporul în India pentru a se căsători, dar pe vas a întâlnit un anume căpitan Palliser, care a devenit obsedat de frumusețea ei și a încercat, fără succes, să o seducă. În timpul călătoriei, frumoasa Kate a rezistat avansurilor căpitanului, dar a început o relație cu el în momentul în care a ajuns la Agra. S-a căsătorit cu medicul Newton în ianuarie 1870, dar, înainte de ceremonia religioasă, la sfatul unui preot catolic, i-a mărturisit lui Isaac că este îndrăgostită de căpitan.

Newton a inițiat procedura de divorț și a decis să o trimită pe Kate înapoi în Anglia. Palliser i-a plătit drumul și au plecat împreună spre Londra, dar înțelegerea a fost ca ea să-i devină amantă. Tânăra a rămas însărcinată, căpitanul a refuzat să o ia de nevastă, iar fiica lor, Muriel Violet Mary Newton, s-a născut în Yorkshire pe 20 decembrie 1871, în aceeași zi în care a fost decis și divorțul ei de medicul Newton. Kate și micuța ei fiică au plecat să locuiască la sora sa, Polly, la Hill Road, în Londra.

 

După ce fusese implicat în evenimentele legate de Comuna Paris din 1871, pictorul francez Jacques Tissot se mutase la Londra, își schimbase numele în James și se stabilit în St John’s Wood, unde a întâlnit-o pe tânăra englezoaică. În martie 1876 Kate a născut un fiu numit Cecil George Newton Ashburnham și se crede că Tissot a fost tatăl copilului. Nu după mult timp tânăra și ambii ei copii s-au mutat în casa pictorului și ea a devenit muza lui.

Kate Newton avea 23 de ani când, în 1877, a pozat pentru celebrul tablou Mavourneen și a fost numită de critici “ravissante irlandaise”. Tissot era fascinat de ea și îl preocupa conflictul moral provocat de statutul tinerei, o irlandeză catolică divorțată care era mama necăsătorită a doi copii și devenise amanta sa. Cuplul era fericit, pictorul avea succes, primea comenzi profitabile de la elita londoneză, dar curând Kate a fost diagnosticată cu tuberculoză.

 

Pe măsură ce starea ei de sănătate se degrada, tablourile lui Tissot și-au schimbat stilul, reflectând teme ale bolii sau morții. La un moment dat ea nu a mai fost capabilă să suporte suferința fizică și a luat o supradoză cu laudanum, o tinctură de opiu ce era utilizată foarte frecvent ca medicament în epocă. Frumoasa irlandeză a murit în noiembrie 1882, la doar 28 de ani, iar Tissot a stat nemișcat lângă sicriul ei timp de patru zile. După moartea lui Kate, James Tissot s-a întors definitiv la Paris.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment