HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorFabuloasele bijuterii ale lui Margaret Greville

Fabuloasele bijuterii ale lui Margaret Greville

DS TW

Margaret Helen Greville, s-a născut pe 20 decembrie 1863 și a fost fiica lui William McEwan, un întreprinzător care a devenit multimilionar din afaceri cu bere și a fost ales mai târziu deputat, și a amantei sale, Helen Anderson, care era o simplă bucătăreasă ce fusese căsătorită cu William Anderson, portar la fabrica omului de afaceri din Edinburgh. După moartea lui William Anderson în 1885, onorabilul William McEwan s-a căsătorit cu Helen, fiica lor, Margaret, având deja 21 de ani la acel moment.

În 1891, Margaret Anderson s-a căsătorit cu Ronald Greville, un tânăr care era cu un an mai mare decât ea, iar în 1906, tatăl ei le-a dăruit conacul Polesden Lacey din Great Bookham, Surrey. Soțul lui Margaret a murit doi ani mai târziu, iar tatăl ei, care locuia și el la Polesden Lacey, în 1913.

Văduva a devenit cunoscută pentru recepțiile fabuloase pe care le organiza, toată lumea bună din Anglia venind aici, la Polesden Lacey, reședința sa fiind extrem de rafinată, decorată cu tablouri, mobilier și statuete foarte scumpe. În plus, era prietenă apropiată cu Regina Mary de Teck și anturajul unei prietene a familiei regale era considerat un privilegiu. Tânăra a primit propuneri de căsătorie de la Sir Evelyn Ruggles-Brise în 1917 și de la Sir John Simon, dar le-a refuzat pe ambele, preferând să trăiască singură.

Englezoaica a murit pe 15 septembrie 1942, la vârsta de 78 de ani, și a fost înmormântată în curtea conacului său. Spectaculoasa casă cu toate valorile pe care le adunase în timp și moșia care o înconjura le-a lăsat moștenire organizației National Trust, în memoria tatălui ei.

Bijuteriile lui Margaret au ajuns, așa cum văduva și-a dorit, în proprietatea reginei-mamă Elizabeth Bowes-Lyon, printre acestea aflându-se un colier cu diamante ce aparținuse Mariei Antoaneta, o pereche de cercei cu diamante tip candelabru, mai multe tiare și un colier cu rubine realizat de Casa Boucheron, toate aflându-se astăzi în posesia familiei regale britanice. Valoroasele bijuterii au fost duse la Palatul Buckingham într-o simplă cutie neagră de tablă, exact așa cum le ținea proprietara lor.

O altă piesă foarte valoroasă din colecție este tiara de diamant cu model fagure de miere numită chiar “Greville Tiara”, aceasta fiind favorita Reginei-Mamă Elizabeth. În ultimii ani bijuteria a fost purtată frecvent de Camilla, Ducesă de Cornwall, actuala regină consoartă a Regatului Unit.

O altă diademă, tiara Greville Emerald Kokoshnik, cu platină și diamante, realizată tot de bijutierul parizian Boucheron, a fost purtată de prințesa Eugenie la nunta ei cu Jack Brooksbank, în octombrie 2018

Margaret Greville i-a lăsat, de asemenea, 20.000 de lire prințesei Margaret, sora cea mică a reginei Elizabeta a II-a, și 25.000 de lire reginei Victoria Eugenia a Spaniei.

Regretata regină Elisabeta, cea care a moștenit cea mai mare parte a colecției uriașe de bijuterii a milionarei, a descris-o ca fiind “vicleană, amabilă, amuzantă, dar și obraznică și cu limba ascuțită”.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment