HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteFrumoasa Josephine de Baden, mama regelui Carol I

Frumoasa Josephine de Baden, mama regelui Carol I

Josephine de Baden

Josephine de Baden s-a născut pe 21 octombrie 1813 la Karlsruhe și a fost fiica Marelui Duce Carol al II-lea de Baden și a lui Stéphanie de Beauharnais.

Fetița a venit pe lume după ce părinții ei pierduseră, cu un an înainte, un băiețel care murise în condiții suspecte în pătuțul său, copil despre care s-a spus mai târziu că ar fi fost faimosul Kaspar Hauser, un tânăr german care va povesti că și-a petrecut copilăria în izolare totală într-o celulă întunecată.

Mica prințesă a primit numele nașei sale, împărăteasa Joséphine de Beauharnais, mătușa mamei ei. Copila a fost afectată de probleme de auz în copilărie și, în ciuda multor tratamente efectuate în special în Franța, a devenit în curând aproape surdă.

Pe 21 octombrie 1834, la Karlsruhe, în prezența Marelui Duce Leopold I de Baden și a întregii curți ducale, Josephine s-a căsătorit cu Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. Tânărul era fiul Prințului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen și ai soției acestuia, Marie Antoinette Murat, nepoată de frate a lui Joachim Murat și cumnat al lui Napoleon Bonaparte.

Cuplul a avut șase copii: Leopold, Stephanie, Carol I, Antoine, Frédéric și Marie.

După Revoluția din 1848, socrul prințesei Josephine a abdicat, iar Karl Anton a devenit șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen și prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862. Prințul a urmat o politică liberală timp de patru ani înainte de a fi nevoit să renunțe la funcție, fiind succedat de contele Otto von Bismarck, artizanul unificării Germaniei. Pentru prințesa Josephine, anii în care soțul ei a fost la putere au fost triști, dar în momentul în care acesta a renunțat la politică și s-a ocupat de familie a urmat o perioadă liniștită și fericită.Josephine de Baden

În 1858, fiica sa cea mare, Stephanie, a făcut un mariaj strălucit cu regele Pedro al V-lea și a devenit regină a Portugaliei, dar tânăra suverană va muri anul următor de difterie. Prințesa Josephine și-a pierdut apoi mama, pe Marea Ducesă văduvă Stephanie, în 1860, iar în 1866, fiul ei, prințul Antoine, în vârstă de 24 de ani, a murit în timpul războiului austro-prusac dorit de Bismarck. În același an prințul Carol, cel de-al treilea copil, susținut de Napoleon al III-lea, a fost ales Prinț al României.

În 1868, fiului cel mare, Prințul Moștenitor Leopold de Hohenzollern, care avea 33 de ani, i s-a propus să devină rege al Spaniei, dar tânărul a refuzat oferta la sfatul tatălui său, pentru a evita un război cu Franța.

Maria, cea de-a doua fiică a prinților de Hohenzollern, a devenit prințesă a Belgiei și a fost mama regelui Albert I.

Mezinul familiei, prințul Frederick, s-a căsătorit cu Louise, prințesa de Tours și Taxis, moștenitoarea celei mai mari averi din Germania, și a devenit prin căsătorie nepotul celebrei împărătese Sissi.

Josephine și-a pierdut soțul în 1885 și a fost foarte afectată de disparițiaJosephine de Baden acestuia. În 1893, nepotul ei, Ferdinand de Hohenzollern, al doilea fiu al Prințului Leopold, care devenise succesor al lui Carol I, s-a căsătorit cu Maria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoata reginei Victoria a Regatului Unit, iar bătrâna prințesa a participat la ceremonii.

Pe 19 iunie 1900, Prințesa Josephine, ajunsă la vârstă de 87 de ani, a murit la Sigmaringen și a fost înmormântată la biserica Hedingen, necropola familiei Hohenzollern, alături de soțul ei.

No comments

leave a comment