HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriMoartea subită a micuței prințese Sophie

Moartea subită a micuței prințese Sophie

DS TW

Sophie Hélène Beatrice a Franței s-a născut pe 9 iulie 1786 la Versailles și a fost ultima născută dintre cei patru copii ai regelui Ludovic al XVI-lea și ai reginei Maria Antoaneta.

Vestea acestei sarcini a fost o adevărată surpriză pentru Maria Antoaneta care îl născuse pe ultimul ei băiat în martie 1785 și nu-și mai dorea copii. Regina își îndeplinise misiunea oferind Franței și regelui trei moștenitori pînă atunci: pe Marie-Therese, singurul copil al cuplului regal care va ajunge la maturitate, pe Ludovic-Joseph, care a murit la vârsta de 7 ani de tuberculoză, și pe Ludovic-Charles care a murit în arest, în chinuri groaznice, în 1795.

Mica prințesă Sophie a avut peste patru kilograme la naștere și venirea ei pe lume a fost dificilă pentru regină care a suferit mult în timpul travaliului. Copila a fost botezată chiar în ziua nașterii sale la capela Palatului Versailles de Louis-Joseph de Montmorency-Laval, episcop de Metz și mare capelan al Franței. Nașul ei a fost Ferdinand, Arhiducele de Austria, fratele reginei Maria-Antoaneta, iar nașa sa a fost Madame Élisabeth, sora regelui Ludovic al XVI-lea.

Sophie a fost data în grija Ducese de Tourzel, guvernanta copiilor regali, și, în ciuda faptului că era un bebeluș voinic, avea o stare de sănătate fragilă, posibil din cauza infecției cu tuberculoză sau a unei malformații craniene.

Mica prințesă a murit subit pe 19 iunie 1787, cu puțin înainte de a împlini un an. Plecase cu bona pentru plimbarea zilnică în cărucior și a fost adusă înapoi la palat moartă, în brațele doamnei de Tourzel. Guvernanta a dus corpul micuței în camera ei și nu a știut cum să îi dea vestea tragică reginei, așa că a cerut ajutor de la doamnele de onoare ale Mariei Antoaneta. Madame de Tourzel a explicat în memoriile sale că știa că, indiferent de modul în care i se spune, regina nu își va reveni niciodată.

Deși nimeni nu îi comunicase încă nimic, Maria Antoaneta a avut parcă o presimțire teribilă și a venit fugind spre camera prințesei Sophie. Văzându-și toate doamnele de onoare și guvernantele copiilor regali adunate în camera fiicei sale, fără să i se spună vreun cuvânt, Maria Antoaneta a înțeles ce s-a întâmplat și și-a pierdut imediat cunoștința, apoi mult timp a suferit de o depresie profundă. Mica prințesă a fost înmormântată a doua zi, pe 20 iunie 1787, în Biserica Saint-Denis, fiind condusă în necropola regală de întreaga curte de la Versailles.

DS TW
Latest comment

leave a comment