AcasăOameni care au intrat în istorieGalina Ulanova, un înger al baletului rus

Galina Ulanova, un înger al baletului rus

Galina Sergeyevna Ulanova s-a născut pe 8 ianuarie 1910 în Sankt Petersburg, ambii săi părinți fiind soliști ai teatrului Mariinsky și colegi cu celebra balerină Anna Pavlova. Mai târziu, tatăl ei a devenit regizor, iar mama a început să predea balet, astfel că pentru fetiță baletul părea a fi singura opțiune de carieră, desi, când era mică, visa să devină marinar. Galina spunea că se teme de cariera artistică pentru că știe ce înseamnă viața de artist: multă muncă și foarte puțin somn.

Părinții au dus-o la școala de balet la o vârstă foarte fragedă, deoarece integrarea într-o astfel de instituție era singura modalitate de a garanta hrană unui copil în perioada dificilă a foametei din Rusia. Galina a studiat cu propria ei mamă, dar și cu profesoara Agrippina Vaganova.

În 1928, când a început să lucreze pentru Teatrul Mariinsky, presa i-a remarcat stilul delicat, harul, o plasticitate excepțională și o modestie captivantă a gesturilor.

În 1944, când faima balerinei a ajuns la Iosif Vissarionovici Stalin, el a transferat-o la Teatrul Bolșoi, unde va fi prima balerină assoluta timp de 16 ani. În anul următor, Galina a primit rolul principal în premiera mondială a Cenușăresei lui Serghei Prokofiev.

Artista a fost căsătorită de mai multe ori, dar detaliile vieții conjugale nu sunt publice. Cea mai cunoscută relație a fost cea cu Yuri Zavadsky, un actor rus cu care s-a căsătorit în 1941, și apoi a fost căsătorită cu celebrul designer al Teatrului Bolșoi, Vadim Rindin, dar din niciuna dintre relațiile sale balerina nu a avut copii.

Ulanova a primit în Uniunea Sovietică toate onorurile meritate pentru cariera ei de mare actriță și dansatoare, iar când în cele din urmă i s-a permis să facă turnee în străinătate, la vârsta de 46 de ani, ziarele britanice au scris că spectacolul ei din Londra a fost cel mai mare triumf al oricărei dansatoare individuale de la Anna Pavlova. După ce s-a retras de pe scenă, la vârsta de 50 de ani, artista a antrenat multe generații de dansatori ruși.

Marea balerină a murit pe 21 martie 1998 la Moscova, la vârsta de 88 de ani, și este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Novodevievici.

În serialul The Crown difuzat de Netflix scenariștii susțin că la mijlocul anilor ’50 prințul Filip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ar fi avut o relație cu Galina Ulanova, dar acesta este un element de ficțiune, a afirmat cu tărie Ingrid Seward, redactorul șef al revistei Majesty Magazine, imediat după difuzarea episodului în care s-a făcut această speculație.

Galina Ulanova a dansat în „Giselle”, spectacol la care au asistat regina Angliei și prințul Filip în timpul primei și singurei vizite pe care aceasta a făcut-o în Marea Britanie, în 1956, dar balerina a fost însoțită de soțul ei în călătorie și nu l-a întâlnit niciodată pe prințul Filip.

Galerie foto:

Comentarii

Lasă un comentariu