HomeVizionariiAcademicieniIstoricul Radu Ciuceanu a încetat din viață

Istoricul Radu Ciuceanu a încetat din viață

Radu Ciuceanu
DS TW

Radu Ciuceanu s-a născut pe 16 aprilie 1928 în cartierul Gai din Arad și a fost fiul profesorului Ștefan Ciuceanu și al Elenei. Tânărul a urmat studiile liceale la Colegiul Carol I din Craiova, a devenit apoi student la Facultatea de Medicină și, în anul 1947, a aderat la Mișcarea Națională de Rezistență, devenind membru în conducerea filialei din Oltenia a organizației: “Când am intrat eu, organizaţia deja începuse să se infiltreze dincolo de judeţele montane. Una dintre capturile la care am asistat a fost aceea a oraşului Calafat. Aveam şi Slatina… În fine, dacă ar fi continuat războiul, noi am fi reuşit. Am şi transmis lucrul acesta în Occident. Aveam şi eu un cuvânt de spus în cadrul Mişcării pentru că mă trăgeam dintr-o familie de militari”, a povestit istoricul într-un amplu interviu acordat ziarului Adevărul în anul 2010.

Tânărul a fost arestat în septembrie 1948 pentru activitatea de organizare a mișcării de rezistență, așa cum este menționat în Fișa matricolă penală.

„Primește misiunea de a forma nuclee subversive în mediile studențești din Craiova: face legătura cu grupurile paramilitare din Munții Retezat și Valea Cernei și muntele Cozia, transportând armament, muniție și materiale de propagandă; stabilește, după dispozițiile Comitetului Militar M.N.R.O., platformele de desant și punctele de rezistență de pe Valea Oltului”.

Anchetat de Securitate, Procuratură și trimișii N.K.V.D. în România, Ciuceanu a fost condamnat în iunie 1949 la 15 ani de temniță grea pentru “crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”.

sursa: iiccmer.ro
sursa: iiccmer.ro

Perioada de detenție a însemnat internări în penitenciarele Craiova, Pitești, Jilava, Târgșor, Gherla, Aiud, Văcărești și Dej, fiind supus inclusiv “reeducării” la Pitești și Gherla. A fost eliberat din închisoare în 1963, după ce și-a ispășit integral cei 15 ani de pedeapsă, fiind apoi, pentru o perioadă de doi ani, unei supravegheri stricte din partea Securității.

În perioada 1965-1968 a fost încadrat ca muncitor necalificat, apoi a fost admis ca student al Facultății de Istorie la fără frecvență și, după absolvire, a devenit documentarist la Institutul de Arheologie din București. Începând cu anul 1975, istoricul a lucrat la Muzeul Bucureștiului, făcând parte din echipa de arheologi ce au realizat săpături în siturile de la Putna, Afumați, Ghica-Tei, Pantelimon, Văcărești sau Colțea.

După 1989 s-a alăturat Partidului Național Liberal și a fost ales deputat în Parlamentul României. În ianuarie 1990, alături de Constantin Ticu Dumitrescu, Ciuceanu a fost unul dintre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, iar din anul 1993 a devenit directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, care funcționează sub egida Academiei Române.

sursa: totalitarism.ro
sursa: totalitarism.ro

Pe parcursul a aproape 30 de ani, cercetătorii institutului au publicat peste 100 de numere din revista „Arhivele Totalitarismului” şi peste 150 de volume de studii, documente, memorii, dicţionare şi enciclopedii. La inițiativa lui Radu Ciuceanu, INST a lansat proiectul “Panteonul Naţional”, care urmăreşte să consacre, într-un spaţiu arhitectural solemn, respectul pentru marile valori care au contribuit la definirea identităţii româneşti.

“Împăcarea cu trecutul este o tentaţie a diavolului. Nu poţi uita trecutul şi pentru că nu poţi să-l uiţi, nu poţi să te împaci cu el. Nu se poate! Sunt două pericole: să te autoîngropi, anulându-ţi „slujba” şi „parastasele” şi, al doilea, să ai impresia că poţi să smulgi oricând paginile unui război mondial în care au murit 800.000 de oameni pentru România cea Mare. Riscul este ca, pe baza unor automustrări – că eşti rău, că eşti neiertător -, să atentezi la propria ta istorie, nimicind-o. Şi mai grav mi se pare faptul că nimicindu-ţi istoria laşi un gol care poate fi umplut cu ceva ce nu eşti sigur că vrei”, mărturisea istoricul în interviul citat.

Radu Ciuceanu a încetat din viață pe 12 septembrie 2022, la vârsta de 94 de ani.

 

Surse:

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului

Cotidianul Adevărul, 2010

Fise matricole penale (IICCMER)

DS TW
No comments

leave a comment