HomeVizionariiScriitoriJerome K. Jerome și moștenirea sa genială: “Trei într-o barcă”

Jerome K. Jerome și moștenirea sa genială: “Trei într-o barcă”

Jerome K. Jerome
DS TW

Jerome K. (Klapka) Jerome s-a născut pe 2 mai 1859 în orașul Walsall din Anglia, a fost al patrulea copil al Margueritei Jones și al fierarului Jerome Clapp, care era și predicator protestant, și a avut două surori, Paulina și Blandina, și un frate, Milton, care a murit la o vârstă fragedă. Familia era foarte săracă, tatăl său făcea în permanență datorii încercând să le ofere copiilor un trai mai bun, dar rareori reușea să restituie banii împrumutați, motiv pentru care la ușa lor băteau tot timpul colectorii de creanțe. Împinși de nevoi, părinții și-au luat copiii și s-au mutat în orașul Stourbridge din Worcestershire și mai târziu la Londra.

Adolescentul a urmat cursurile Școlii St Marylebone, și-a dorit să intre în politică sau să devină scriitor, dar când avea 13 ani tatăl său a murit, iar în scurt timp și-a pierdut și mama, fiind nevoit să renunțe la studii și să-și găsească de lucru pentru a se întreține.

Jerome a fost angajat la compania London and North Western Railway, pe post de muncitor necalificat, timp de patru ani ocupându-se de alimentarea cu cărbune a locomotivelor, o muncă istovitoare și prost plătită.

Inspirat de pasiunea surorii mai mari, Blandina, pentru teatru, în 1877 a decis să încerce să devină actor și s-a alăturat unei trupe luându-și numele de scenă Harold Crichton. Ajuns la vârsta de 21 de ani, a realizat că nu va avea succes în lumea artistică și și-a căutat alte ocupații. A vrut să devină jurnalist, a scris eseuri, satiră și nuvele, dar cele mai multe dintre opere i-au fost respinse de revistele la care le-a trimis. În următorii câțiva ani a fost profesor la o școală și funcționar la un cabinet de avocatură și, în cele din urmă, în 1885, a avut un oarecare succes cu piesa “On the Stage – and Off”, o poveste amuzantă despre experiențele lui din adolecență ca actor. Un an mai târziu a publicat într-o revistă nou înființată “Gândurile trândave ale unui pierde-vară”, o colecție de eseuri umoristice.

Jerome K. Jerome
Jerome K. Jerome și mama sa

Pe 21 iunie 1888, Jerome K. Jerome s-a căsătorit cu Georgina Elizabeth Henrietta Stanley Marris, căreia i se spunea “Ettie”, o femeie divorțată care avea o fiică, Elsie, din mariajul anterior. Cuplul și-a petrecut luna de miere făcând o plimbare pe Tamisa “într-o barcă mică”, experiență care îl va inspirape scriitor pentru următoarea și cea mai importantă lucrare a sa, “Trei într-o barcă”, pe care a scris-o imediat ce s-a întors din vilegiatură.

Jerome K. și Ettie Jerome

Cartea, publicată în 1889, a avut aproape imediat succes și a devenit atât de populară încât numărul de bărci înregistrate pe Tamisa a crescut cu cincizeci la sută într-un an, contribuind semnificativ la transformarea zonei într-o atracție turistică. Numai în primii douăzeci de ani, volumul s-a vândut în peste un milion de exemplare în întreaga lume, iar mai târziu povestea a fost adaptată pentru producții cinematografice (în 1956 și 1975), filme de televiziune, emisiuni radio, piese de teatru și chiar un musical.

Datorită stabilității financiare pe care i-au oferit-o încasările din vânzarea cărții, Jerome K. Jerome a reușit să-și dedice tot timpul literaturii. A scris o serie de piese de teatru, eseuri și romane, dar nu a mai reușit niciodată să obțină un succes la fel de mare precum cel al volumului “Trei într-o barcă”.

În 1892, a devenit editorul revistei de satiră The Idler, un an mai târziu a înființat publicația To-Day, dar în scurt timp a trebuit să se retragă din ambele redacții din cauza dificultăților financiare și a unui proces de calomnie.

Pe 12 decembrie 1898, la vârsta de 39 de ani, scriitorul a devenit pentru prima dată tată, fiica sa, Rowena Jerome, devenind la maturitate o actriță cunoscută.

Elsie și Rowena, fiicele scriitorului
Rowena Jerome

În 1902, scriitorul a publicat romanul “Paul Kelver”, iar șase ani mai târziu piesa ”Locatarul de la etajul al treilea”, care a avut un mare succes comercial și a fost de două ori ecranizată, în 1918 și în 1935.

La izbucnirea Primului Război Mondial, Jerome K. Jerome s-a oferit voluntar, dar pentru că avea deja 55 de ani, comandamentul militar i-a refuzat cererea de încorporare. Dornic să lupte, totuși, împotriva armatei germane, a devenit șofer de ambulanță în armata franceză.

Jerome K. Jerome, ambulanțier în armata franceză
Jerome K. și fiica sa, Rowena Jerome

În 1926, scriitorul și-a publicat autobiografia, „My Life and Times”, apoi s-a retras la ferma sa de lângă Wallingford, unde și-a petrecut ultimul an al vieții.

Jerome K. Jerome a suferit un accident vascular cerebral în iunie 1927, în timp ce făcea o călătorie de la Devon la Londra, a fost internat de urgență în spital, dar eforturile medicilor au fost zadarnice. Marele umoritst a murit pe 14 iunie, a fost incinerat, așa cum își dorise, la Crematoriul Golders Green, iar cenușa a fost îngropată la Biserica St Mary din Ewelme, Oxfordshire, pe piatra funerară fiind inscripționate cuvintele: “Căci noi suntem lucrători împreună cu Dumnezeu”.

Jerome K. Jerome

Surse:

Jerome K. Jerome Society, organizație britanică ce se ocupă de memoria scriitorului

DS TW
No comments

leave a comment